Начало - Статии и новини - Новини - Днес е Денят на мавруда!
Новини
   

Днес е Денят на мавруда!

25 октомври 2020

Днес е Денят на мавруда!

Мавруд! Той е първият в почетната редица на старите местни български сортове. Маврудът никога не е губил своя престиж у нас и, въпреки че е труден за отглеждане и винифициране, той е сорт със собствен характер и добър потенциал за стареене.  

Членовете на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), както и всички от екипа на DiVino вярваме, че българското вино заслужава достойното си място на международната винена сцена. Ето защо, в синхрон с положителния световен пример, БАВП започва работата по създаването на нова ежегодна винена проява, която да стартира на 26 октомври 2021. Символично посветен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда ще бъде празник, с който всяка година да почитаме българското вино. 

Стремежът е събитието да се превърне в повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да се открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага, Аристид Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затова от БАВП са избрали именно Димитровден да бъде празник и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Идва време за сгряващо червено вино, споделено с близки и приятели.

А трябва да добавим с истинска радост и гордост, че след доста лутания и противоречия в съвременната картина на българския мавруд, днес бързо расте броят на винопроизводителите у нас, които предлагат страхотен мавруд: по-млад и буен или по-отлежал и облагороден, в по-старовремски стил или по-модерен, по-лек или по-мощен... но все хармонични, майсторски направени вина. 

Затова БАВП и DiVino призовават всички, които ценят виното: Нека символично днес, на 26 октомври, да си кажем наздраве с изразителен български мавруд!

А за да изберете качествен мавруд, предлагаме ви професионалната селекция на DiVino - тук може да видите всички добри вина от мавруд, които екипът на DiVino e дегустирал от 1 януари 2017 до днес. 

 

Наздраве и честит Димитровден!