Начало - Статии и новини - Новини - Дни на отворените врати във винарните от българския Североизток
Новини
   

Дни на отворените врати във винарните от българския Североизток

28 май 2024

За четвърта поредна година винарните от българския Североизток ви очакват в живописния район между река Дунав, Черно море и старите български столици.

Отварят се врати, сърца, бутилки за вас на 1 и 2 юни 2024. Тази година ще можете да посетите общо 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. Винарните са подготвили изобилие от уникални български вина, нови реколти и много приятни изненади и преживявания. Очакват ви и със съвсем нови местоположения, нови изби, нови дегустационни, малко познати до момента вина и трогателни житейски истории. Ще може да се срещнете както с опитни енолози, които правят едни от най-добрите вина в България, така и с млади талантливи специалисти, които с огромно желание и плам продължават семейните традиции и съхраняват и надграждат винопроизводството. В близост до всяка винарна ще откриете и голямо богатство от природни и исторически забележителности, които ще допълнят невероятното преживяване. Може да планирате своето пътешествие, като съчетаете няколко винарни и забележителности по ваше предпочитание около Велико Търново, Варна, Провадия-Шумен, Силистра-Тутракан.

Всички локации са лесно откриваеми и може да планирате своето вино пътешествие с обновената карта за винен туризъм в Североизточна България. Тя е резултат от сътрудничеството и ползотворната съвместна работа между производителите в района и желанието им да ви покажат огромния потенциал на местното производство на вино, в съчетание с много допълнителни възможности за туристите, вкусна храна, богата история, разкошна природа. Картата е достъпна в специализирани магазини за българско вино, винени барове в София  и туристическите информационни центрове във Варна, Велико Търново, Шумен, Русе, както и във всяка една локация, която е част от проекта.

Ето къде можете да осъществите своето незабравимо вино пътешествие:

Около Велико Търново
Винарска изба Драгошинов – в с. Нацовци, на 15 км от Велико Търново. Вижте как се правят уникални вина с опит и вдъхновение в двора на семейната къща в близост до Килифаревски манастир. Питайте за пелина!
Винарна Ялово – с. Ялово на 15 км от Велико Търново. В двора на старото училище ще научите тайните на винопроизводството и възраждането на вече почти изчезнали автентични български сортове.
Wine Tasting Center / Дегустационен център – със своя невероятен екип представя специална селекция от регионални вина на занаятчийската уличка във Велико Търново – Самоводската чаршия.
Новите лозя – открийте новия винен оазис в сърцето на Арбанашкото плато, отдайте се на усещането за  простор и свобода сред лозята, непосредствено до Лясковския манастир.
Изба Марян – с. Марян, само на 10 км от живописното възрожденско градче Елена. В малката семейна винарна ще получите гостоприемство и специално отношение, съчетано с прекрасно вино и сладкодумни истории.
Винарска изба Върбовка – безспорно ще ви заразят със своя ентусиазъм, позитивизъм и визия за българското вино. Посетете непознатата семейна винарна в с. Върбовка на 40 км от Велико Търново, която за първи път ще отвори врати специално за събитието. За ваше удобство дегустации ще се провеждат в магнетичния вино магазин Vino Veritas, разположен в стария исторически център на Велико Търново.

Варна и околностите
ДеВина лозя и вино – с гордост ще ви покажат съвсем ново производство и уютна дегустационна с приказна гледка към лозята в местността Комлука, само на 15 км от Варна.
Шато Бошнаков – в с. Езерово на 10 км от Варна ще научите как едни от най-богатите лозови насаждения в Североизточна България се превръщат във вино със страхотен потенциал.
Винарна Присое – на 10 км от Варна, непосредствено до природния феномен Побити камъни. Тук е мястото, където с много труд и постоянство младите специалисти съхраняват и развиват семейната традиция.
Винарска изба Одесос – гр. Варна. Не пропускайте нестандартната градска винарна с неповторим почерк и стил, събрала опит от различни краища по света, пресъздаден във вина с подчертано тероарен характер.
Винарска изба Варна – на 15 км от Варна в с. Генерал Кантарджиево, съвсем близо до морския бряг ви очакват много интересни вина, единствена по рода си технологична линия с гравитация и безценният опит на енолога на избата.
Wineground Bottles&Beans вино бар Варна – в най-добрия вино бар в района Марин Атанасов, водещ сомелиер на България, ще ви предложи своята подбрана селекция от регионални вина и ще ви покаже тяхната идентичност и специфични характеристики.

Шумен-Провадия
Винарска изба Царев брод – с. Царев брод на 5 км от Шумен, където необятният винен свят е събран в една винарна. Ще откриете вина за всеки вкус – пенливи, ароматни свежи или пък отлежали, от автентични български сортове или десертни, всичко това съчетано с вкусна храна от местни производители и неизчерпаемо пролетно настроение.
Салла Естейт – с. Блъсково на 15 км от Провадия. Ще ви посрещнат в най-новата част от модерния си комплекс, където ще откриете всичко необходимо за незабравимо вино преживяване и цялостно удоволствие за сетивата, както и безспорно вина, създадени с изключително внимание към детайла.
Винарна Жарава – носителите на наградата за дебют от класацията DiVino TOP 50 за 2023 за първи път ще отворят вратитe на малката семейна винарна l с. Млада Гвардия, общ. Ветрино, на 10 км от Провадия – какво ли ще откриете там? Ще има много за опитване и разказване!
Вила Овчарово – с. Овчарово, където ще разберете как се прави забележително българско вино в земи, съхранили в себе си хилядолетна история и традиции, в непосредствена близост до старите български столици – Плиска и Велики Преслав.

Силистра-Тутракан
Младенова изба – в китното дунавско градче Тутракан избата влага във вината си максимално даденостите на тероара в близост до голямата река. Преоткрийте ги с новата реколта!
Винарска изба Опрев – в с. Добротица, на 15 км от Силистра и резервата Сребърна ви очакват непокътната природа, гостоприемство и традиции, на които да се насладите с чаша вино в ръка, в уютната обстановка на къща за гости, част от винарната.
Пинк Пеликан и Винарска изба Кайнарджа – движещата сила и на двата проекта, братя Боеви, ще ви очакват през уикенда на фермерския базар в центъра на Силистра на пл. Свобода (избата е в процес на ремонт и не е отворена за посещение!). Какво по-хубаво място да вкусите от истинските дарове на добруджанските земи.

Съберете печатите в картата и станете Покорител на винения Североизток, като за най-запалените винолюбители са подготвени и награди, които скоро ще бъдат обявени на FB страницата https://www.facebook.com/WINETOURBULGARIANORTHEAST/

Винарните на българския Североизток ви очакват! Запазете си датите и споделете с приятели!