Начало - Статии и новини - Новини - Добре дошли на Фестивала на българските винени сортове в Трявна
Новини
   

Добре дошли на Фестивала на българските винени сортове в Трявна

30 април 2024

Качествата на вината, създадени в България и огромният потенциал на местните ни сортове трябва да се популяризат и да се отпразнуват и извън пределите на столицата и най-големите градове в страната ни. А най-българският и светъл празник 24 май е повече от подходящ за фестивала, посветен на българското вино. 

На 23, 24 и 25 май 2024 г. имаме удоволствието да ви поканим на Фестивала на българските винени сортове в Трявна, замислен и организиран съвместно от Марин Маринов – винен ентусиаст, собственик на компанията Уайн Ловърс и създател на подкаста Пътеводител на българския винолюбител и DiVino, с ценната подкрепа на Община Трявна. След оживеното и супер успешно първо събитие миналата година, сме щастливи да ви представим второто му издание.

Фестивалът на българските винени сортове 2024 ще се проведе в красивата възрожденска Трявна в празничните дни около 24 май. Малкият балкански град е традиционен притегателен център за много туристи ежегодно и събитието обогатява културен календар на града, а заедно с това и националния винен календар – един оживен и интересен фестивал, който с годините да се превърне в традиция. Още повече че всички вярваме в неподражаемия характер и в потенциала на българските винени сортове – както при самостоятелно винифициране, така и при участието им в блендове.

Фестивалът ще се открие на 23 май, четвъртък, след края на работния ден, в 18:00 часа. В трите фестивални дни, включително на 25 май, събота, посетители ще се посрещат до 21:00 часа. Събитието ще се протече на открито, под шатри с маси, на площада пред Народно читалище Пенчо Славейков, пред сградата на Община Трявна.

Във Фестивала ще участват 25 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове. Ето кои са те: Меди Валей, Царев Брод, Сала Естейт, Чукара, Deuce Winery, Изба Коларово, Вила  Басареа, Марян, Бендида, Пинк Пеликан, Конопане, Горун, Драгошинов, Малката Звезда, Заара Естейт, Витус Маринови, Вила Юстина, Младенова изба, Георгиев и Милков, Типченица, Златен Рожен, Двор #1, Царина, Шатони, Лозеница.

Производителите сами ще представят вината си, а ние от DiVino ще организираме магазин за продажби на дегустираните вина. Срещу входен билет* всеки посетител ще получава гривна и чаша с депозит*, за да може да дегустира. Гривната, получавана срещу входен билет, е идентификацията, която ще даде право на посетителите да дегустират представяните вина. Иначе цялата зона на фестивала е със свободен достъп. 

В събота и неделя са предвидени майсторски класове с отделен вход*, които ще се проведат в  заседателната зала на Община Трявна. Те са посветени на типични сортове, с вертикални дегустации, дегустации на специални и занаятчийски вина от доказани технолози. Билети за майсторските класове ще се продават на магазина на DiVino.

До фестивалната зона ще бъде изградена сцена – вечер ще се наслаждаваме на талантливи музикални изпълнения, допълващи атмосферата. Гостите ще разполагат и с кулинарна зона с апетитни неща за хапване и някои деликатеси като качествените продукти на Chili Hills. Събитието се радва на подкрепата на Еко Партнърс, Чукара, Вода Ледина, ядки Детелина и пекарна Зад ъгъла - Трявна.

Надяваме се, благодарение на сърцатите и талантливи български винари и чудесните им вина, както и на жадните за знания винолюбители, заедно да проведем истински празник на българското вино!

 

Фестивал на българските винени сортове в Трявна
Кога: 23 май, петък, 18:00 – 21:00 часа
24 и 25 май, събота и неделя, 12:00 – 21:00 часа
Къде: град Трявна, площада пред Народно читалище Пенчо Славейков
Цени на билети:
за 1 ден – 15 лева
за 2 дни – 25 лева
за 3 дни – 30 лева
Срещу билет ще получите гривна, а само посетителите с гривна могат да дегустират представяните вина! Зоната на фестивала е със свободен достъп.
 
За въпроси и допълнителна информация:
Марин Маринов 089 925 2964, winelovers.ltd@gmail.com
Десислава Ганчовска: 088 494 0761, editorial@divino.bg