Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Domaine Bessa Valley Enira White
Вино на фокус
   

Domaine Bessa Valley Enira White

09 септември 2019

Domaine Bessa Valley Enira White

 Беса валей е класическа изба от типа френско шато, където самата винарна е разположена в сърцето на лозовия масив. Лозето се намира в изключителната Долина на бесите (тракийско племе, населявало тези земи преди хилядолетия), близо до сeло Огняново, Пазарджишко и се е разпростряло върху 250 хектара, като главната изба е изпъкнала дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Стените навсякъде в Беса валей са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели - още едно доказатество за изключителния тероар наоколо. 

Веднага след появата си Беса валей спечели сърцата на почитателите на виното с класическите си червени вина, но година след година нейните последователи задаваха въпроса ще има ли бяла Enira? И ето я и нея, тракийската принцеса в бяло.

Проектът за бяла Enira започва през 2015 година със засаждането на лозето с три бели сорта от Франция – русан, марсан и вионие, точно 14 години след старта на винарната. В основата на тази идея са двама мъже, единият с визия в бъдещето, а другият с минало във виното: Карл Хаупман от Германия и граф Стефан фон Найперг от Бордо. Името избират заедно, заради древната история на тези земи - Енира е тракийска принцеса от племето на бесите.

Дегустационна характеристика и препоръка за съчетаване с храна:

Наситен златист цвят и въздържан нос с класически за купажите от Рона характер - сушени билки, сухи и пресни жълти праскови, сено и ябълка. Заоблено, средно до плътно тяло с мека свежест и забележително дълъг финал. Вино със сериозна структура, което е готово да понесе доста сериозни ухажори - прошуто, хамон иберико или жамбон с пъпеш е съчетание, сякаш направено за бялата Enira. Брускети, салата капрезе или тартар -  бялата Enira е перфектният партньор за всички изискани антипасти.

https://www.facebook.com/enira.wines/