05 юли 2020
Биоразнообразие в чиния – потребителски избори за адаптация към климатичните промени. Така се нарича новата кампания на Slow Food в България, която стартира с гостуване на специалното издание на Фермерския фестивал Произведено във фермата на 8 юли, сряда, пред министерството на земеделието и горите, от 10 до 18 часа.
За нас, българите, доматите са сред най-любимите и важни сезонни продукти.
Ето защо на първата дегустация Биоразнообразие в чиния ще може да опитате и сравните два обичани български сорта домати - розово сърце и алено сърце. Те са създадени в Института по зеленчукови култури Марица в Пловдив, който е и част от академичната мрежа в подкрепа на Slow Food в България.
По време на фермерския фестивал посетителите ще разберат от учени от института как се създават българските сортове и ще могат да закупят зеленчуци от тях.
Кампанията е в рамките на проект Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени (www.activecitizensfund.bg/).
Предвижда се провежднето на серия сезонни вкусови демонстрации, насочени към широката общественост. Целта е потребителите да бъдат по-добре информирани и да опознаят и възприемат модели за устойчива консумация с акцент върху растителната храна. В кампанията се включват български шеф-готвачи, които ще популяризират българското растително разнообразие, съхранявано от местните общности и изследователските центрове.
Първите участници са двама млади шеф-готвачи от Шефс Клуб София – Виктория Цолова и Йордан Касабов, които в обедните часове на 8 юли ще ни покажат интересни рецепти:
Очаквайте един незабравим доматен ден – преживяването ще е не само вкусно, но и обогатяващо и интересно!
- - - - -
Slow Food е глобална мрежа от местни общности, която работи активно за връщане към истинската стойност на храната и за опазване на околната среда. Дейността на Slow Food в България е в синхрон с философията на движението, заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е. храната на всички хора трябва да е вкусна и от качествени продукти; да е добита природосъобразно, без да уврежда околната среда и да се произвежда по социално отговорен начин, т.е. фермерите да получават справедливо възнаграждение за своя труд.
Институт за зеленчукови култури Марица е част от академичната мрежа в подкрепа на усилията на Slow Food в България за популяризиране на устойчиво произведената храна като средство за намаляване на климатичните промени. Институтът е научно звено в структурата на Селскостопанска академия и е национален изследователски център за научна, научно-приложна и обслужваща дейност в областта на селекцията на зеленчукови култури и картофи и технологиите за отглеждането им.
Характеристика на сортовете домати, които ще бъдат на фокус:
Алено сърце образува едри плодове (300-700 г), които са наситено яркочервени и сърцевидни по форма. Доматът е гладък, с много нежна и тънка кожица, изключително ароматен, плътен, месест и с неподражаеми вкусови качества. Притежава съвършен баланс между захари и киселини и съдържа много малко семена. Има предимството, че плодът образува много малка дръжчена ямичка, което го прави перфектен салатен сорт.
Розово сърце - узрелите плодове от този сорт са интензивно розови, сърцевидни, много едри (300-550 г), с фина кожица и нежна текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост. Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини обуславят изключително приятния сладко-кисел вкус. За добрите вкусови качества допринася и типичното ухание на домат. Превъзходен салатен сорт.
Фестивалът Произведено във фермата се организира всяка сряда пред министерството на земеделието, както и всяка събота пред Billa в Младост 1а от Фондацията за биологично земеделие Биоселена. Предлага разнообразни качествени фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа. Много от храните са биологични, други са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.
Шефс клуб София е динамична организация на млади шеф-готвачи, чиято мисия е да подпомага и да популяризира кулинарията в България, да утвърждава най-добрите кулинарни практики и да работи за една нова култура и отношение към храната, за по-високи стандарти в храненето и кулинарията. Виктория Цолова и Йордан Касабов – едни от най-активните членове на клуба, са талантливи и сърцати млади шеф-готвачи с опит в кухнята на прочути шеф-готвачи, у нас и в чужбина. Двамата ясно съзнават колко важно е влиянието на професията им за кулинарната култура. От това издание на Фермерския фестивал Шефс клуб София стават негови ексклузивни партньори.
DiVino е медиен партньор на проекта Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени.
*манголд е вкусен и полезен листен зеленчук, наричан още спанаково или листно цвекло - (Beta vulgaris var. cicla)
Брой 40 на списание DiVino дойде заедно с новата 2021 - различен и интересен. В основната си тема е посветен на авангардната архитектура на виното...