Начало - Статии и новини - Advertorial - Домейн Бойар: 30 години добри в правенето на вино
Advertorial
   

Домейн Бойар: 30 години добри в правенето на вино

23 февруари 2022

През миналата година една от най-големите компании за винопроизводство и дистрибуция не само у нас, но и в Югоизточна Европа – Домейн Бойар, навърши солидната възраст тридесет години. Смело можем да кажем, че компанията е сред стълбовете на българското винарство, а през последните близо 10 години тя навлезе в своята зрялост – с успешни и елегантни маркетингови активности, с добре направени вина и портфолио от над 250 етикета заедно с вноса.  

Малко ретроспекция
Домейн Бойар е основана през 1991 г. – едновременно в София и в Лондон. Това я превръща де факто в първата частна винарска компания в България след промените. В първите години от основаването си Домейн Бойар успява да затвърди добрите позиции, които към онзи момент българското вино има във Великобритания. И до днес компанията е най-големият износител на наши вина на този пазар. Спокойно може да се каже, че те са и най-големият износител на българско вино за Западна Европа.

В историята на Домейн Бойар се откроява годината 1999, когато фирмата построява винарска изба Сините скали, разположена в Сливен в близост до природната забележителност Сините камъни, откъдето и носи своето име.

Сините скали, Домейн Бойар, Сливен

Избата е проектирана от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания A&G Engineering. Инвестицията е една от най-големите в българското винарство и до днес.  Сините скали работи от години с най-съвременните технологии и с много високи стандарти за хигиена и температурен контрол. Цялото оборудване е от неръждаема стомана и разбира се, е специално подбрано, за да осигури прилагането както на класически, така и на съвременни методи на винопроизводство. Намесата на австралийската компания, а и цялостната концепция на винарната водят към стил и подход характерни за Новия свят.

Сините скали разполага и с оборудване за микровинификация, което разширява възможностите за производство на малки серии висококачествени бели, розе и червени вина. Такива са премиум продуктите Boutique Collection и Domaine Boyar Platinum. В избата ще намерите селекция от над 2000 дъбови бъчви – предимно френски барици, като винарната ежегодно инвестира в закупуването на нови бъчви от висококачествен селектиран френски дъб от прочутите райони Voges и Allier.

Енологичният екип на Домейн Бойар: Звезделина Стоянова, Магдалена Михова, Капка и Росен Георгиеви, Николай Минчев, Мариана Панева

Екипът на Домейн Бойар
Зад всеки успешен проект, разбира се, стои екип от подготвени и мотивирани хора. Колкото и да говорим за успехите на даден бранд или компания, не бива да забравяме, че главният фактор винаги е бил и продължава да бъде човекът.

Евгени Харамлийски, Изпълнителен директор

Начело е Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на компанията, който от години успява да мотивира хората си и най-вече да допусне изключително малко текучество. Самият факт, че повечето ни служители имат стаж при нас над 20 години, смятам, говори достатъчно, споделя той в интервю за сп. Мениджър.

Съвместните усилия на търговския екип, ръководен от Красимир Костов (Търговски директор), Мартин Михайлов (Директор бизнес развитие) и Елина Спасова (Маркетинг директор), изведоха компанията на най-предни позиции както у нас, така и на европейските пазари.

Капка Георгиева и Росен Георгиев, старши енолози

Трябва обаче да отдадем специално признание на хората, които са сърцето и душата на виното – екипа от енолози в Домейн Бойар, ръководен от Капка и Росен Георгиеви (старши енолози) и Дойчин Андреев (производствен директор на избата в Сливен).

Нека да припомним също така, че Капка Георгиева е първият български енолог, получил наградата за особени заслуги към българското винарство на DiVino, за нейната прецизна и талантлива работа. Наградата бе за нея, защото през своя професионален живот тя не спира да доказва, че има безпогрешна интуиция за виното, но и интелект, познания и страст, които щастливо са се слели в нейната личност, за да я превърнат в един от най-вдъхновяващите и успешни български енолози, автор на големи вина от сериите Solitaire, Domaine Boyar Supreme, Domaine Boyar Platinum и още десетки други винени шедьоври.

Пазар
Без съмнение Домейн Бойар е сред лидерите в българската винарска индустрия, както вече отбелязахме. Доказателство за това са чисто и просто цифрите – компанията е реализирала годишен оборот от над 20 милиона лева от производството на качествени вина в невъзможната 2020 г. Избите на компанията в Сливен и в Кортен произвеждат над 6 милиона бутилки вино годишно, като близо 3 милиона от тях се продават зад граница.

Елина Спасова, Маркетинг директор

Компанията e водещ износител на вино за Европа и Северна Америка и държи над 80% от експорта на българско вино в Англия, Белгия, Холандия и Люксембург. Други силни пазари за дружеството са Канада и САЩ. Фирмата увеличи значително и позициите си в Китай, Полша и Швеция. Най-сериозен за нея остава английският пазар, където работи с най-големите търговски вериги като Morrison’s, Waitrose, COOP и MAJESTIC.
Сред най-важните клиенти на компанията на международните пазари са и Rewe Group, LIDL, Carrefour, SPAR, Intermarche, Delhaize, ALDI, COLRUYT.

За да обобщим положителните финансови резултати, трябва да кажем, че за 2021 г. Домейн Бойар отчита годишен ръст от 22%.
И онова, на което трябва да обърнем специално внимание, е, че през последните 12 години компанията значително увеличи дела си и на българския пазар. Тенденциите, които у нас не е никак просто да бъдат проследени, все пак отчитат положителни трендове и увеличен интерес на потребителите към нови сортове и по-разнообразни вина. За да отговори на тази тенденция, Домейн Бойар създаде, а впоследствие започна и да внася вина с богато разнообразие от по-малко познати чуждестранни сортове грозде.

Сред чуждестранните марки в портфолиото на компанията са вината на Hardy’s, Kim Crawford, Chateau de Berne, Paul Mas, Barton & Guestier, Montecampo by Zonin, Lorgeril, Chilensis, Brancaia, Val D’Oca и др.

Съвременно развитие
Домейн Бойар предлага видове и стилове вина в изключително широка гама, като максимално доброто съотношение между качество и цена е водещ принцип в търговската политика на компанията.

Тя е собственик на едни от най-разпознаваемите винени брандове у нас – Domaine Boyar, Quantum (серията с най-голям брой международни отличия), Bolgare, Frutino (първите български нискоалкохолни вина, бленд от вино и натурални плодови сокове), Rue Romance, Boutique Collection, Domaine Boyar Platinum, както и емблемата сред най-високия клас български вина – Solitaire.

Вината от по-високите класове са в характерна стилистика – те разкриват разкошни сочни вкусови аромати, пищно тяло и дълъг кадифен финал, до голяма степен подобно на богатите и щедри вина от Новия свят. Привилегията да селектират и да работят с най-добрите лозя в цяла България е намерила израз в топ сериите вина.

Кaкто става ясно от всичко дотук, компанията е ориентирана към модерното винарство. Домейн Бойар се стреми да произвежда вина и дестилати в богата палитра от стилове, за да достави истинско удоволствие на познавачите. Дружеството вярва, че за създаването на качествени вина са важни няколко неща – страст, любов към виното, професионализъм и добър екип.

През миналата година, по повод 30-годишнината от създаването на Домейн Бойар, бе открит Жар – най-големият сило-графит в Източна Европа и Балканите, който се вижда от далече в избата на Домейн Бойар в Сливен. Композицията е нарисувана върху бетонните винификатори на Сините скали от световноизвестния български графити артист Станислав Трифонов-Насимо. С тази суперпродукция Домейн Бойар постави основите на мащабния си проект за винен туризъм в избата.


Знаете ли, че…
џ  Домейн Бойар е сертифицирана от Lloyd’s Register LRQA и притежава валиден BRC сертификат за безопасност на храните.
џ  Престижната американска винена медия Wine Enthusiast класира Domaine Boyar Cabernet Sauvignon Reserve 2009 в топ 100 на Best-Buy вина в САЩ, което е значимо постижение за българското вино като цяло.
џ  Домейн Бойар е първият винопроизводител в България, който въвежда бутилирането на вино с винтови капачки.
џ  Домейн Бойар и Сините скали са единствените български вина, попадали в престижната британска класация Топ 50 на AС Nielsen.
џ  Всички вина на Домейн Бойар са vegan friendly.
џ  90% от вината в портфолиото на избата се бутилират в олекотени бутилки, което е част от екологичната политика на компанията, само с изключение на най-високия клас вина, чиято технология и отлежаване изискват по-тежките бутилки.
џ  Компанията е първата, която отваря нова категория плодови вина като първи произвеждат и пускат на българския пазар плодовите вина Frutino (нискоалкохолна напитка - микс между вино и натурални плодови сокове, които естествено допълват характеристиката на сортовете).