Начало - Статии и новини - Advertorial - Домейн Бойар се превърна в музей на модерното изкуство
Advertorial
   

Домейн Бойар се превърна в музей на модерното изкуство

28 юни 2021

Компанията отпразнува своята 30-годишнина с подарък към всички ценители – най-големия графит на Балканите.

Домейн Бойар, най-големият винопроизводител у нас, чества 30 години от своето създаване, като показа на своите гости в какво се състои производството на едни от най-висококачествените български вина. Винарната представи и лимитирана серия вина Art in a Bottle, които са създадени заедно със световноизвестния наш графити-артист Станислав Трифонов – Насимо. Етикетите на бутилките изобразяват елементи от авторската му творба Жар, която е най-големият детайлно и концептуално разработен графити-проект в Европа, изрисувана върху 11 от винификаторите в изба Сините скали в Сливен и създадена специално по повод годишнината на избата.

Домейн Бойар е топ износител на качествени вина от България и присъства на престижните пазари в Азия, Америка, Африка и Западна Европа. Сред основните пазари на избата са Великобритания, САЩ, Канада, Белгия, Япония, Холандия и много други.

Най-големият експортен пазар за компанията е Великобритания. В историята на компанията се отличава и факта, че вината на Домейн Бойар са единствените от България, които са били класирани в Топ 50 на винената класация на Nielsen за острова.

Домейн Бойар постоянно инвестира в производствения си капацитет, за да поддържа неизменно високо качество на своите вина. Дори и изправени пред глобална криза, ние успяхме да достигнем обороти от близо 20 млн. лева за 2020 г. благодарение на гъвкавата ни политика. Изключително горди сме, че популяризираме все повече качествата на българското вино по света. В сърцето на нашата дейност се крие устремът към развитието на устойчив и успешен бизнес, който същевременно инвестира в младите кадри в бранша в България и отправя положително послание към тях, да се развиват и постигат успехите си тук, сподели г-н Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на компанията. Той допълни, че последните иновации в производството са свързани с преминаването към изцяло веган състав на вината от портфолиото им, отговарящо на световните тенденции, а бутилките постепенно преминават към по-олекотен вариант съобразно философията за устойчиво и екологично развитие.

Компанията Домейн Бойар произвежда в момента 6 600 000 бутилки вино годишно, като износът заема близо 48% от продукцията. Портфолиото се състои от над 250 етикета собствено производство и внос от цял свят. Модерната винарска изба Сините скали работи по най-съвременните винарски технологии. Тя е проектирана и построена от световноизвестната австралийска компания A&G Engineering, чието дело са някои от най-модерните световни винарни. Разполага с внушителен съдов капацитет от 16 милиона литра.

Вината Art in a Bottle се предлагат само в избата и представляват лимитирана серия от най-високия клас вина на избата, реколта 2017. Магазинът на Сините скали е и мястото, откъдето може да влезете и да разгледате неподражаемия концептуален графити-проект Жар на Насимо, а след това да се сдобиете с колекционна бутилка Art in a Bottle.

Работното време на магазина е от 10:00 до 17:00 часа всеки делничен ден.

Проектът Art in a Bottle привлича ценителите на виното и модерното изкуството и превръща винарската изба на Домейн Бойар в музей на съвременното изкуство, който всеки ценител може да посети, за да се наслади на творчеството на Насимо и висококачествените вина на избата.

Композицията Жар в изба Сините скали на Домейн Бойар в Сливен е най-големия силографит изрисуван в Европа. Създадена е от българския стенописец Насимо – световноизвестен и уважаван графити-артисти – по покана на компанията.
Творбата е разположена върху 11 винификатора с обща площ над 1000 кв. м. Проектът е монументален и впечатлява със своя мащаб и размах – композицията представлява 11 отделни, разработени в детайл и концептуално свързани творби.
Това е най-големият и най-трудният за изпълнение проект в кариерата на Nasimo, който отнема на него и на екипа му 45 дни рисуване, по 10 часа на ден. Използвани са над 600 литра акрилна боя и около 500 флакона спрейове.
Всички 11 картини абстрактно разказват етапите от живота на виното, които наподобяват човешкия живот. В творбата си артистът е заложил дълбоко философско и духовно послание, свързано със силата на човешкия дух, етапите на живота, прераждането на душата, която не спира да търси радостта и истината.
Насимо започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят фасади на сгради не само у нас, но и в Канада, Великобритания, Германия и още десетки страни по целия свят. В работата си той смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта и тази симбиоза нарича Fine Graff Art. Картините му винаги са наситени със силна емоция и дълбоки послания.