Начало - Статии и новини - Новини - Don`t Waste, Taste - на борба срещу проблемите с хранителните отпадъци
Новини
   

Don`t Waste, Taste - на борба срещу проблемите с хранителните отпадъци

12 ноември 2019

Don`t Waste, Taste - на борба срещу проблемите с хранителните отпадъци

DОN'T WASTE, TASTE e първият български фестивал, който говори открито за проблемите свързани с хранителните отпадъци

Една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда - това е срамна загуба на земя, вода и ресурси. Намаляването на хранителните отпадъци има огромен потенциал за съкращаване на ресурсите, които използваме за производство на храната, която ядем. По-голяма ефективност ще спести храна за консумация, ще спести финансов капитал и ще намали вредното въздействие върху околната среда.

От 15 ноември до 15 декември 2019 в София ще се състои първото издание на DON'T WASTE, TASTE - кампания, която цели да обедини възможно най-много участници от  българската хранителна система и да даде пример за устойчиви практики по темата за хранителното разхищение. Фестивалът адресира конкретните нужди за осведоменост и начини за справяне на проблема със загубата на храна на регионално ниво, с фокус върху повишаване на хранителната култура и осъзнатост на потребителите.

Мисията е да се информират гражданите на София относно проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за човека, икономиката и околната среда, както и да се дадат практични примери за  неговото намаляване на територията на столицата ни - от общинските регулации, през частния бизнес до гражданина и неговото лично домакинство.

В първото си издание DON’T WASTE, TASTE се провежда под формата на едномесечен фестивал на територията на София, включващ богата програма от събития - кулинарни, културни и социални, в които се обменят опит и решения за намаляването и оползотворяването на хранителния отпадък. Фестивалът си партнира с над 30 ключови заведения в София и включва лекции, дискусии и обучения през целия месец, тематични кулинарни събития с гост-готвачи от България и света, музикални събития и развлекателна програма. 

Подробности за програмата на фестивала ще бъдат разкривани всеки ден на Facebook страницата, в инстаграм и на https://dontwastetaste.eu/

Събитието се случва с подкрепата на Столична Oбщина.

За повече информация:

PR: Елена Кузмова

M: +359 889 749 045