Начало - Статии и новини - Advertorial - Две нови изби от Пиемонт стъпиха на пазара у нас
Advertorial
   

Две нови изби от Пиемонт стъпиха на пазара у нас

17 декември 2018, DiVino

Две нови изби от Пиемонт стъпиха на пазара у нас

В навечерието на Коледните празници дойде добра новина за ценителите на италианските вина. На дегустация, която се проведе на 15. 12. 2018 в столичния хотел Балкан пред повече от 100 професионалисти във виното, бяха представени вината на две италиански изби, които стъпват на пазара у нас. Това са Terra Bianca и Tenuta Guida от северната област Пиемонт и ще ни зарадват с вина във средния и висок ценови сегмент.

Гостите на събитието имаха възможност да опитат не само италианските вина, а и останалите общо около 250 продукта от брандовете Knjaz Miloš, Banini, Jaffa и Bambi, които също ще бъдат продавани у нас от сръбската компания VinItaly Group, вносител на вината и останалите продукти.

Акцент на събитието, водено от Драгомир Симеонов, беше сомелиера на 2018 година Стойчо Стойчев, който изпробва качествата на четири от вината на двете италиански изби. Той определи бялото Moscato d'Asti на избата Terra Bianca като „леко, приятно, тропическо вино, типично за областта Пиемонт с 5% алкохолен градус“. Според него то е подходящо питие за дамите, което може да се комбинира добре с брускети, различни десерти и шоколад. Той се впечатли и от качествата на бялото Pinot Grigio с преобладаващи цитрусови аромати и червеното Via Carbonari 11 от изба Tenuta Guida, като подчерта, че червеното вино е ново не само за България, а и за целия свят. Carbonari 11 е направено от пино неро с 10% мерло и е подходящо да се консумира с различни видове сирена и прошуто.

Повече за избите

Семейната изба Terra Bianca е основана в началото на миналия век, каза Андреа Алписте, който е четвърто поколение винар. Отглеждат основно мускат, но също така и совиньон, фаворито, долчето и шардоне, а след две години ще получат първата реколта и от пино ноар. Преди две години получават отлична рецензия от известния американски винен критик Джеймс Саклинг, който дава 90 точки за тяхното долчето д‘Алба, а сега очакват добри рецензии и за миналогодишните си бели вина.

Избата Tenuta Guida е създадена през 1996 и също е семейна – в момента се управлява от тримата братя Гуида, като всеки един се занимава с определен сектор от производството. Намират се между две реки и климатът е по-различен при тях – влажността е висока, почвата е глинеста и това ограничава добива до около 7 тона от хектар. Отглеждат 13 сорта грозде и постоянно реинвестират в нови методи за подобряване на производството и биологично земеделие. Присъствието им в чужбина засега е скромно, продават основно в Италия. Намират се в средния сегмент на пазара и 90% от продуктите им се предлагат в заведенията и на частни лица.