Начало - Статии и новини - Advertorial - Елегантно и комплексно - стилът на Deutz
Advertorial
   

Елегантно и комплексно - стилът на Deutz

07 януари 2019

Елегантно и комплексно - стилът на Deutz

Шампанска къща Deutz e създадена през 1838 и корените й са в градчето Ай – един от най-известните исторически тероари на Шампан. Тя е сред първите и най-старите, а нейни основатели са двама винени търговци, Уилям Дютц и Пиер Хуберт-Гелдерман, които се преселват от Германия в Шампан с ясната цел да правят изискани вина. Убедени, че доброто лозе е ключът към хубавото вино, двамата купуват от най-качествените земи в Шампан и започват винопроизводство.

Deutz e и сред създателите и водещите членове на Асоциацията на големите марки на Шампан (Grandes Marques de Champagne), която включва само къщи - производители на най-качествено шампанско.

Днес престижната шампанска къща се управлява от шесто поколение на семейството: от Жан-Марк Лалие-Дютц и от Фабрис Росе – главен изпълнителен директор. Имението произвежда вино от собствените си лозя, простиращи се на близо 250 ха, 80% от които са класирани като гран крю и премиер крю в райони като Epernay, Montagne de Reims, Cote des Blancs, Vallee de la Marne Epernay.

През последните 20 години Фабрис Росе се заема със задачата да събуди тази малка и престижна къща. Благодарение на своя дългогодишен опит в Louis Roederer и последвалия го успех с шампанското Cristal резултатите при Deutz също не закъсняват Инвестират се около 30 млн. евро в производството: техническото оборудване се заменя с по-добро и по-модерно, увеличава се капацитетът на винарната (30 000 хектолитра), разширява се складовото помещение (около 10 млн. бутилки) и се влагат капитали в нови земи и съоръжения. Отделя се специално внимание на процеса на производство: подбират се само най-здравите и хубави плодове; сокът се извлича веднага след гроздобера, като пресоването е бързо и заедно с това много деликатно; за направата на виното се използва единствено сокът от първата преса; винификацията на гроздето от всеки парцел се извършва поотделно в цистерни от неръждаема стомана и всяко от шампанските на Deutz преминава задължително малолактична ферментация.

Фабрис Росе, Жан-Марк Лалие-Дютц и енологът Микаел Давен следят акуратно развитието на виното, което трябва да показва по всяко време съвършен баланс на киселинност и алкохолно съдържание. 

Вината от серията Non-Vintage (Deutz Brut Classic и Deutz Brut Rose) отлежават 3 години върху утайките, а за кюве този период е минимум 10 години. 

Верни на философията на къщата, основана на прецизност и търпение, Deutz Champagnе се налагат в световен мащаб със свой неподражаем стил, характерен с безапелационна елегантност, финес и комплексност. Статистиката сочи, че от 2007 до 2017 Deutz е увеличила износа с близо 50% и от 1,7 млн. бутилки годишно в момента изнася 2,4 млн. Което не е случайно – не само заради правилната стратегия, но и заради високите оценки и отличия, които шампанските Deutz печелят в най-престижните световни класации и списания като Decanter World Wine, Champagne&Sparkling World Wine Awards, The Wine Spectator, The Wine Advocate.

Счита се, че Deutz е вино за познавачи и ценители. Ето защо по цял свят шампанските Deutz се предлагат единствено в елитни специализирани магазини и в ресторанти от най-висока класа.

Luxury Trade Bulgaria е официален вносител на Deutz Champagne и фирмата се е заела с внимателна дистрибуция на престижната напитка. Пенливите шедьоври с марка Deutz се предлагат в елитни столични ресторанти като Este и клуб The Residence. Там бихте могли да опитате шампанско от най-високия клас на Deutz, Amour de Deutz Vintage – кюве от една-единствена реколта, изцяло от шардоне: с палитра от съблазнителни аромати, минерални нотки, кремообразна текстура, една безкрайна хармония – елегантно и младежко.Тази година Том Стивънсън, най-известният в света оценител на пенливи вина, присъди златен медал от Champagne&Sparkling Wine World Championships на Deutz Brut Rose NV. На това вино, както и на розето Amour de Deutz Rose 2007 Vintage – кулминацията сред луксозната серия шампански на Deutz, може да се насладите в ресторант Панорама. А в Lazy и Petrus бихте опитали Deutz Classic – най-класическото шампанско в колекцията на Maison Deutz, чийто впечатляващ баланс се дължи на равните пропорции шардоне, пино ноар и мюние – вино със забележителна елегантност и копринено гладка текстура.

На luxurytrade.eu може да се запознаете с всяко от шампанските Deutz, да научите в кои ресторанти се предлагат или да направите директна поръчка с безплатна доставка.