Начало - Статии и новини - Новини - Есен на Звездата - Винен фест Южен Сакар 4 х 4
Новини
   

Есен на Звездата - Винен фест Южен Сакар 4 х 4

01 септември 2022

 

Южен Сакар отново ни кани на винен фестивал с богата палитра от вкусове и преживявания. Този път темата е Гроздобер и винарите от Wines of Sakar ни предлагат да бъдем част от най-динамичните дейности и най-вълнуващите моменти по прибирането на новата реколта. Ще влезем в обувките на винарите с малко работа, но и с много настроение, веселие и благопожелания за успешна кампания.

ЕСЕН на ЗВЕЗДАТА - Гроздобер на кръстопът е третият поред фестивал, който показва региона на Сакар в различен сезон. 

След Пролет сред лозята – Винен фест Южен Сакар 4х4 в изба Коларово и Лято над нещата – Винен фест Южен Сакар 4х4 в Заара Естейт, идва ред на Винарска изба Малката Звезда да покаже гостоприемството на региона през есента.

За поредицата сезонни фестивали Винен фест Южен Сакар 4х4

Винарите от Wines of Sakar се опитват от години с индивидуални и общи усилия да съхраняват и показват магията на Сакар. Организираният в продължение на няколко гроздобера Винен тур Южен Сакар 4х4 надхвърли своя капацитет и прераства във Винен фест 4х4, който показва региона в 4 сезона, на 4 различни локации (винарски изби или лозя). С първите две издания винарските изби Вила Басареа, Винарна Братанови, Ivo Varbanov Wines, Заара Естейт, Росалеа, Тера Тангра, Изба Коларово, Малката Звезда ни доказаха, че с обединени усилия и обща визия се получават регионални събития за пример. Първите два фестивала бяха посетени от над 500 човека, за много от които това беше първата среща с мистиката на Сакар планина и района на Харманли.

Цял винено-кулинарен уикенд в Сакар

Целият уикенд 10-11 септември 2022 обещава да е интересен в района на Харманли. Началото му в съботния ден дава фестивалът На Хармана, който за поредна година показва автентичния облик на местните традиции, обичаи, бит, култура, занаяти и поминък.

На 11 септември винените любители, професионалисти, пътешественици и местни жители ще отпразнуват заедно Есен на звездата - Винен фест Южен Сакар 4 х 4. С фестивала избите искат да направят съпричастни всички посетители към любовта, трепета и тревогите на винарите по време на най-важния период за тях - гроздобера. И разбира се да отпразнуват началото му по един вкусен и ароматен начин. За това ще се погрижат гост готвачите Лора и Стоян, заедно с екипа на Заара естейт, които ще ни приготвят тристепенно меню със сезонни местни продукти. Ще може да дегустирате и комбинирате ястията си с над 50 вина от 8 винарски изби

Името на фестивал Есен на Звездата - Гроздобер на кръстопът на 11 септември е вдъхновено от домакина - винарска изба Малката Звезда, тъй като е разположена на знаково за историята на региона място - кръстопът на стари римски търговски пътища. Програмата включва гроздобер, ритуално мачкане на грозде, дегустации на вината на избите, вкусна храна, музика и тематични игри.

Програма 11 септември 2022

10:00 - 11:00 Откриване на гроздобера с освещаване на реколта и молитва за здраво грозде, блага есен и вълшебни вина

10:00 - 11:00 Беритба на грозде и ритуално мачкане

11:30 - 17:00 Дегустация на вината на 8 винарски изби от Сакар: Вила Басареа, Винарна Братанов, Изба Коларово, Иво Върбанов, Заара Естейт, Малката Звезда, Росалеа и Тера Тангра.

12:00 Лора и Стоян от популярно ТВ кулинарно предаване, заедно с екипа на Заара Естейт, ще приготвят вкусни ястия от местни сезонни продукти

14:00 Предизвикателство: (о)познаване на различните сортове грозде в Сакар и различните етапи на узряване на гроздето

Поп&рок музиката на Николай Тонев от Заара Естейт ще накара гостите да се разтанцуват.

Билетите за фестивала Есен на Звездата - Винен фест Южен Сакар 4 х 4 са на стойност 60 лв. и могат да бъдат закупени от винарските изби по време на участието им на фестивала На Хармана в Харманли предишния ден, 10 септември, както и в деня на събитието.
Контакти с организаторите: +359 888776605 Заара Естейт; +359888566438 Таня Аврамова; +359887714586 Румяна Братанова