Начало - Статии и новини - Новини - Феран Адриа обяви новия си проект по време на Madrid Fusión!
Новини
   

Феран Адриа обяви новия си проект по време на Madrid Fusión!

29 януари 2019

Феран Адриа обяви новия си проект по време на Madrid Fusión!

Прочутият шеф-готвач Феран Адриа постави официално началото на престижния световен форум за висша кухня Reale Seguros Madrid Fusión.

Осем години по-късно, Феран Адриа се завърна на същата сцена, откъдето обяви затварянето на elBulli. Този път, за даде подробности около новото предизвикателство elBulli1846! Пред присъстващите той сподели, че е посветил изминалите осем години да развива познанията и идеите си за готвенето.

Първият етап от дългоочакваната кулинарна лаборатория elBulli1846 стартира с онлайн платформа, която ще бъде достъпна от 1 май 2019. Тя ще включва няколко отделни части.

Bullipedia ще представлява уникална енциклопедия, посветена на гастрономията, каквато досега не е създавана.

Bulligrafía ще бъде музей/архив на elBulli и пространство, къде ще се пази създаденото не самов в авангардния ресторант на Феран Адриа, но и всичко от революцията в модерната испанска кухня през последните три десетилетия.

elBulli1846 – кулинарна лаборатория, която ще се помещава в някогашния ресторант, в Кала Монтжуй, на площ от 6000 кв.м. Това ще бъде изложбено пространство и творческа работилница, където екип от над двадесет души ще извършва проучвания и експерименти. „Мисията на elBulli1846 е да създава качествени познания за ресторантьорството и гастрономията и всичко, което ги заобикаля", сподели 56-годишният каталунец за Ройтерс, преди да излезе на сцената на Madrid Fusión. Числото 1846 в името е жест на почит към Огюст Ескофие. Големият френски готвач е роден през 1846 и именно той полага основите на съвременната кухня. Век и половина по-късно, Феран Адриа прави революция с молекулярната гастрономия, смесвайки текстури и аромати под формата на пяна, хартия или желета. Благодарение на Адриа, Испания оспори лидерското място на Франция на световната кулинарна сцена.

И накрая, дългоочакваният момент в това издание на Madrid Fusión: глобалният призив за подаване на кандидатури към професионалисти от цял свят, които биха искали да посветят се посветят на изучаването на креативността, чрез най-разнообразни клонове на човешкото познание в три много специфични области:

Първото кандидатстване започва на 3 февруари и ще продължи до юни 2019. То е насочено към изследователи, които ще работят над всички форми на ресторантьорското обслужване и е отворено включително към психолози, социолози и хора на изкуството.

Второто кандидатстване е фокусирано върху проучването, събирането и структурирането на информация за колекция от 100 книги, чиято цел е да обяснят готвенето. Този проект ще събере заедно шеф-готвачи с професионалисти от различни области включително философи и историци.

Третото кандидатстване е насочено към професионалисти, които могат да работят, изяснят и разкрият тайните скрити зад човешкото възприятие. Какво е вкусът? Как можем да се намесим и да променим начина, по който възприемаме вкусовете, ароматите и текстурите?