Начало - Статии и новини - Новини - Феран Адриа обяви новия си проект по време на Madrid Fusión!
Новини
   
Феран Адриа обяви новия си проект по време на Madrid Fusión!

29 януари 2019

Прочутият шеф-готвач Феран Адриа постави официално началото на престижния световен форум за висша кухня Reale Seguros Madrid Fusión.

Осем години по-късно, Феран Адриа се завърна на същата сцена, откъдето обяви затварянето на elBulli. Този път, за даде подробности около новото предизвикателство elBulli1846! Пред присъстващите той сподели, че е посветил изминалите осем години да развива познанията и идеите си за готвенето.

Първият етап от дългоочакваната кулинарна лаборатория elBulli1846 стартира с онлайн платформа, която ще бъде достъпна от 1 май 2019. Тя ще включва няколко отделни части.

Bullipedia ще представлява уникална енциклопедия, посветена на гастрономията, каквато досега не е създавана.

Bulligrafía ще бъде музей/архив на elBulli и пространство, къде ще се пази създаденото не самов в авангардния ресторант на Феран Адриа, но и всичко от революцията в модерната испанска кухня през последните три десетилетия.

elBulli1846 – кулинарна лаборатория, която ще се помещава в някогашния ресторант, в Кала Монтжуй, на площ от 6000 кв.м. Това ще бъде изложбено пространство и творческа работилница, където екип от над двадесет души ще извършва проучвания и експерименти. „Мисията на elBulli1846 е да създава качествени познания за ресторантьорството и гастрономията и всичко, което ги заобикаля", сподели 56-годишният каталунец за Ройтерс, преди да излезе на сцената на Madrid Fusión. Числото 1846 в името е жест на почит към Огюст Ескофие. Големият френски готвач е роден през 1846 и именно той полага основите на съвременната кухня. Век и половина по-късно, Феран Адриа прави революция с молекулярната гастрономия, смесвайки текстури и аромати под формата на пяна, хартия или желета. Благодарение на Адриа, Испания оспори лидерското място на Франция на световната кулинарна сцена.

И накрая, дългоочакваният момент в това издание на Madrid Fusión: глобалният призив за подаване на кандидатури към професионалисти от цял свят, които биха искали да посветят се посветят на изучаването на креативността, чрез най-разнообразни клонове на човешкото познание в три много специфични области:

Първото кандидатстване започва на 3 февруари и ще продължи до юни 2019. То е насочено към изследователи, които ще работят над всички форми на ресторантьорското обслужване и е отворено включително към психолози, социолози и хора на изкуството.

Второто кандидатстване е фокусирано върху проучването, събирането и структурирането на информация за колекция от 100 книги, чиято цел е да обяснят готвенето. Този проект ще събере заедно шеф-готвачи с професионалисти от различни области включително философи и историци.

Третото кандидатстване е насочено към професионалисти, които могат да работят, изяснят и разкрият тайните скрити зад човешкото възприятие. Какво е вкусът? Как можем да се намесим и да променим начина, по който възприемаме вкусовете, ароматите и текстурите?