Начало - Статии и новини - Новини - Food & Beverage Forum 2024: Има ли България потенциала да се превърне в гурме дестинация
Новини
   

Food & Beverage Forum 2024: Има ли България потенциала да се превърне в гурме дестинация

30 април 2024

Food & Beverage Forum 2024, който ще се състои на 8 май в Event Space София (малкото НДК), е важна среща на инвеститори и професионалисти, на която ще бъдат обсъдени най-значимите тенденции и предизвикателства пред F&B индустрията, ще бъде направен преглед на световния и европейски опит в тази област, ще се обменят идеи, ще се създадат нови партньорства.

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на първото издание на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията.

През последните години, в унисон със засилващия се по света интерес към кулинарията, у нас все по-често в телевизионни предавания, статии в пресата, онлайн издания и лични блогове попада българската национална кухня. Професионалисти, любители-кулинари, журналисти и представители на академичните среди често дискутират кои ястия можем да наречем български, доколко те са уникални за страната ни и как можем да преоткрием и запазим традициите. Много от професионалните ни готвачи пък се стремят да дадат модерен прочит на традиционната кухня, така че, може би, в близките години предстои да станем свидетели на българската nouvelle cuisine

Когато се спомене Италия, първата асоциация по света обикновено е за пица или паста. Японците са известни със своето суши, Южна Корея е позната с туршията кимчи, Швейцария – с фондюто, Индия – с кърито, Австрия – със своя шницел…списъкът може да бъде продължен. Кои обаче са най-разпознаваемите български ястия? Шопската салата, горнооряховския суджук, гювечето или баницата – кои от тях могат да се нарекат традиционни и кои могат да се превърнат в експортни продукти и кулинарни символи страната ни?

По време на Food & Beverage Forum 2024 темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат визитна картичка на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.

Сред участниците в програмата на форума ще бъдат опитни шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори, организатори на кулинарни събития и туроператори, сред които:

 • Никола Тодоров – главен готвач на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско;
 • Елица Котева – главен готвач на Arte Spa & Park и Kashmir Wellness & Spa (Велинград);
 • Веселин Калев – главен готвач на Zornitza Family Estate Relais & Châteaux и представител на JRE Bulgaria.
 • Маргарита Котева – главен асистент в Института за български език към БАН и съавтор на книгата Езикът на българската кухня, както и на проекта Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия;
 • Яна Данаилова – сертифициран консултант по хранене, председател на сдружението на нутриционистите в България;
 • Ивелина Гацева – изпълнителен директор на Феста Хотели;
 • Ради Стамболов – кулинарен експерт, съосновател на Pastry Academy;
 • Никола Петков – генерален мениджър на Kings' Valley Medical & Spa (Казанлък);
 • Кристин Милнър – директор на Sofia Restaurant Week;
 • Андрей Стоилов  –  кулинарен експерт, екзекютив шеф в ресторант Food mood и Братя хлебари, Garitage Park;    
 • Димитър Колев –  генерален мениджър на СПА Ризорт Св. Иван Рилски (Банско);
 • Гергана Тодорова – управител на Уайнтурс България;
 • Калоян Спасов – генерален мениджър на Ястребец Уелнес § Спа (Боровец);
 • Гергана Кабаиванова – председател на фондация Local Food;
 • ...и други.

Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? Как да оптимизираме приходите от храни и напитки в ресторанта чрез т. нар. инженеринг на менюто? Какви са тенденциите при ол инклузив-а през 2024 и доколко слуховете за края на тази концепция са преувеличени? Готови ли са българските вина, винарски изби и туроператори да привлекат международните почитатели на винения туризъм? – това ще бъдат някои от другите акценти в програмата на Food & Beverage Forum 2024.

Зад събитието стоят организаторите на Хотелския форум – най-авторитетната конференция за хотели и туризъм у нас. Съорганизатор е Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (ВАНЕ) – професионална организация, чиито членове управляват хотели с общо над 20 хил. стаи в цялата страна.

За РЕГИСТРАЦИЯ моля посетете страницата на Food & Beverage Forum 2024