30 април 2024
Food & Beverage Forum 2024, който ще се състои на 8 май в Event Space София (малкото НДК), е важна среща на инвеститори и професионалисти, на която ще бъдат обсъдени най-значимите тенденции и предизвикателства пред F&B индустрията, ще бъде направен преглед на световния и европейски опит в тази област, ще се обменят идеи, ще се създадат нови партньорства.
Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на първото издание на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията.
През последните години, в унисон със засилващия се по света интерес към кулинарията, у нас все по-често в телевизионни предавания, статии в пресата, онлайн издания и лични блогове попада българската национална кухня. Професионалисти, любители-кулинари, журналисти и представители на академичните среди често дискутират кои ястия можем да наречем български, доколко те са уникални за страната ни и как можем да преоткрием и запазим традициите. Много от професионалните ни готвачи пък се стремят да дадат модерен прочит на традиционната кухня, така че, може би, в близките години предстои да станем свидетели на българската nouvelle cuisine.
Когато се спомене Италия, първата асоциация по света обикновено е за пица или паста. Японците са известни със своето суши, Южна Корея е позната с туршията кимчи, Швейцария – с фондюто, Индия – с кърито, Австрия – със своя шницел…списъкът може да бъде продължен. Кои обаче са най-разпознаваемите български ястия? Шопската салата, горнооряховския суджук, гювечето или баницата – кои от тях могат да се нарекат традиционни и кои могат да се превърнат в експортни продукти и кулинарни символи страната ни?
По време на Food & Beverage Forum 2024 темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат визитна картичка на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.
Сред участниците в програмата на форума ще бъдат опитни шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори, организатори на кулинарни събития и туроператори, сред които:
Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? Как да оптимизираме приходите от храни и напитки в ресторанта чрез т. нар. инженеринг на менюто? Какви са тенденциите при ол инклузив-а през 2024 и доколко слуховете за края на тази концепция са преувеличени? Готови ли са българските вина, винарски изби и туроператори да привлекат международните почитатели на винения туризъм? – това ще бъдат някои от другите акценти в програмата на Food & Beverage Forum 2024.
Зад събитието стоят организаторите на Хотелския форум – най-авторитетната конференция за хотели и туризъм у нас. Съорганизатор е Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (ВАНЕ) – професионална организация, чиито членове управляват хотели с общо над 20 хил. стаи в цялата страна.
На DiVino.Taste 2024 бяха представени близо 600 вина на 87 производители пред повече от 5500 професионалисти, ценители и винолюбители.