Начало - Статии и новини - Новини - Форумът Madrid Fusión 2025 е посветен на испанската кухня, която изуми света преди 30 години
Новини
   

Форумът Madrid Fusión 2025 е посветен на испанската кухня, която изуми света преди 30 години

27 януари 2025

Под мотото Revolucionaros (революционери) днес, на 27 януари, в испанската столица започна новото издание на гастрономическата среща на върха Madrid Fusión, чиято централна тема ще бъде испанската кухня, изумила света преди 30 години.

 

 

 

 

 

 

Новото издание на Madrid Fusión, вече двайсет и трето, ще анализира причините и мотивите за революцията, обхванала цялата планета през 1995 г. и съсредоточила световния гастрономически епицентър в Испания.

Творческата свобода, желанието за промяна, бунтарството, смелостта да се променят правилата и щедростта в споделянето на постиженията и откритията са някои от новостите, които тези революционери въвеждат в авангардната кухня и които ще бъдат припомнени на Madrid Fusión 2025.

Става въпрос за една автентична трансформация, водена от готвачи като Феран Адриа и брат му Алберт, Хуан Мари Арзак, Педро Субихана, Андони Луис Адурис, Дани Гарсия, Кике Дакоста, Хоан Рока, Карме Рускаледа и Мартин Берасатеги, които присъстват на конгреса, заедно с водещи световни готвачи, които се чувстват наследници на това движение, като Гастон Акурио, Масимо Ботура и Йошихиро Нарисава, които придружават вдъхновителите на тази революция.

Тогава, преди 30 години, се отприщи един продължителен процес, при който знанията започнаха да се споделят, готвачите престанаха да бъдат догматични и на света беше показан път, по който готвенето се разбираше като нов език. Бяха създадени кухни, които промениха парадигмата, когато става въпрос за работа, работилници и лаборатории, където хората работят в екип, нови инструменти или нови начини на употреба - блендер, сифон, силиконови форми, ротавал, фризер, ронер, пако джет и т.н. Родиха се нови стилове - минимализъм, деконструкция, симбиоза на сладкия свят със соления; започнаха да се използват нови техники и препарати, като солени сладоледи и сорбета, нови супи, сосове, желета, сладолед на прах, въздух, пяна, облаци, мехурчета, готвене с течен азот, дестилати, сферификации, мигновени пушени храни, ядлива хартия, морски колбаси, нови солени меса, нови ферментации и прочие. 

Това е най-влиятелното движение в света на гастрономията след Nouvelle Cuisine и то оказа въздействие върху начина на мислене и работа на готвачите на всичките пет континента, като промени мисленето и възприятията не само на шеф-готвача, докато готви, но и на посетителя, когато дегустира; още повече, че се появи и наложи дегустационното меню.

На Madrid Fusion новата международна кулинарна сцена също ще бъде представена чрез присъствието, наред с много други, на Дилън Уотсън-Браун (Ernst*, Германия), Марк Доналд (The Glenturret Lalique**, Шотландия), Агустин Ферандо (Ando*, Хонконг) и Хорхе Вайехо (Quintonil, Мексико).

Освен това през трите дни на конгреса ще се проведат седемнайсет конкурса, в които ще бъдат присъдени реномирани титли, като например Revelation Chef (Шеф-готвач - откритие), Revelation Pastry Chef (Шеф-сладкар - откритие), Revelation Bartender (Барман - откритие), Награда за устойчивост и други.