Начало - Статии и новини - Advertorial - Г-н Хавиер Морал, Съветник в Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания, представя Деня на отворените врати за испански храни и напитки
Advertorial
   

Г-н Хавиер Морал, Съветник в Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания, представя Деня на отворените врати за испански храни и напитки

24 септември 2024

На 17 октомври в София ще се проведе за втори път Ден на отворените врати за испански храни и напитки. Предлагаме на Вашето внимание интервю с г-н Хавиер Морал, Съветник в Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания в България. В него г-н Морал обяснява на читателите на DiVino какво точно представлява Денят на отворените врати за испански храни и напитки, който в своето второ издание има за цел да се превърне в референтно събитие за професионалистите от сектор храни и напитки в България.

 

Г-н Морал, благодарим Ви за това интервю! Какво точно е Денят на отворените врати за испански храни и напитки в България и каква е неговата цел?


За мен е удоволствие да разкажа за тази инициатива пред DiVino. Денят на отворените врати за испански храни и напитки е събитие, на което вносители и дистрибутори на храни и напитки ще представят своите висококачествени испански продукти, които вече присъстват на българския пазар. То е предназначено изключително за професионални купувачи, чрез които тези продукти  достигат до крайния потребител, или за професионалисти, които оказват влияние върху решенията за покупка: сектор ХоРеКа, магазини или супермаркети, кетъринг компании, сомелиери, готвачи, специализирани журналисти и др.
Крайната цел на събитието е да насърчи разпространението на тези продукти. Денят на отворените врати се организира от публичната организация, която поощрява интернационализацията на испанските компании - ICEX – Испания Износ и Инвестиции, съвместно с Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания в България.

Къде и кога ще се проведе? 

Събитието ще се проведе в хотел Hyatt Regency Sofia, в четвъртък, 17 октомври, от 15:00 до 20:00 часа.

Какво могат да очакват професионалистите в областта на храните и напитките от събитието?

Денят на отворените врати е отлична възможност за професионалистите от хранително-вкусовия сектор да се запознаят от първа ръка с най-висококачествените испански храни и напитки на българския пазар и да общуват с вносителите и дистрибуторите на тези продукти. Испанската гастрономия е резултат от многовековни традиции, които са я позиционирали като еталон за престиж на международната сцена благодарение на комбинацията от продукти с отлично качество и кухня, която съчетава традиции и иновации.

Всъщност в България се предлага голямо разнообразие от испански продукти. През 2023 г. Испания е деветият най-голям доставчик на селскостопански и хранителни продукти за България, а износът ѝ се е увеличил значително през последните години. Сред внасяните в България продукти са месо, на което тя е водещ вносител за България, риба и морски дарове, на които е вторият по големина доставчик, както и плодове и зеленчуци. Освен това е водещ вносител на продукти като зехтин, шунка, чорисо, колбаси и вино.

В Деня на отворените врати ще бъде представена добра извадка от най-висококачествените продукти, които вече се предлагат на българския пазар и които имат потенциал за по-широко разпространение. Първото издание на Деня на отворените врати се проведе през 2023 г. и отзивите на посетителите бяха много добри. Надяваме се, че в това второ издание преживяването им ще бъде още по-добро, тъй като ще има повече изложители и повече изложени продукти. От 14 участници в първото издание стигнахме до 19 във второто, а от общо 14 маси, на които са изложени продуктите, до 21 маси в предстоящото изложение. 


Какви продукти ще бъдат изложени?

Ще има голямо разнообразие от испански вина, сред които червени от Риоха, Рибера дел Дуеро, Приорат, свежи бели от Риас Байксас, Руеда, подсилено вино от Херес, отлежало по оригиналната система на criaderas и soleras, или cava - пенливо вино, направено по традиционния метод, но от местни сортове. Разбира се, ще има иберийска шунка (Jamón Ibérico), истинската емблема на испанската гастрономия, кулинарен лукс с ненадмината текстура и вкус, чието качество се определя от породата на прасето, свободното му отглеждане, храненето му с жълъди и процеса на сушене. Ще има и зехтин, известен със здравословните си свойства и основа на средиземноморската диета, призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството през 2020 г. Но ще има и бира, сурово-сушени меса, сирена, консервирани продукти, плодове и зеленчуци и др.


Бихте ли искали да добавите още нещо?

Да, много ви благодаря. Бих искал да подчертая, че входът е безплатен, но тъй като събитието е предназначено изключително за професионалисти, е необходима предварителна регистрация. Цялата информация за събитието, включително каталог със списъка на изложителите и продуктите, както и връзка към регистрацията на посетителите, можете да намерите на адрес:

https://tinyurl.com/opendaybulgaria2024

За всякаква допълнителна информация, моля, свържете се с Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания в България, по електронна поща на адрес:  sofia@comercio.mineco.es  

Очакваме с нетърпение да ви видим!