Начало - Статии и новини - Новини - GAT 2022 или Голямата австрийска дегустация чука на вратата
Новини
   

GAT 2022 или Голямата австрийска дегустация чука на вратата

31 май 2022

Grand Austrian Tasting 2022: Глътка нормалност и поглед напред!

От 21 до 23 май 2022 година в двореца Хофбург във Виена, след четиригодишно прекъсване, се проведе поредното издание на най-престижното изложение за австрийски вина – VieVinum.
Започваме с тази новина, защото събитието затвърди завръщането към обичайната нормалност и ни припомни колко жадни сме всички ние. За общуване, за слушане, за опитване, за  съпреживяване, за експерименти и за познатото, неизменно добро, австрийско вино.

Grand Austrian Tasting, която се провежда в София от години, съумя да удържи своя местен  фронт с много посвещение, така че не беше пропуснато нито едно издание.

И сега, на 24 юни, за пореден път, вече традиционно, ще може да дегустираме австрийски вина.  Най-добрите вносители ще покажат пред вас своето портфолио, като ще се дегустират както новата, така и по-стари реколти, които вече имат енологична стойност и не могат да бъдат  намерени на австрийския пазар.

Вина от всички региони на Австрия за пореден път ще ни покажат великолепието и потенциала на местните и интернационални бели сортове, както и стегнатата красота на червените и  пищната сетивност на пенливите вина.

GAT отново ще завладее парка и с пикник настроение всички ще могат да се отдадат на  австрийски хедонизъм. Мястото, Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2 - Театър Сфумато) в София, ще бъде отворено за винолюбители и професионалисти на 24 юни 2022, петък, от 13:00  до 20:00 часа, заедно с всички негови прилежащи тревни площи, подходящи за пикник.

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Нека си припомним на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители: 

Специфичен климат
Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият  и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.

Уникални сортове и любов към природата
Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в  ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.
Грюнер велтлинер несъмнено е ултимативното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30 процента от насажденията в страната са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.
Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.

БИО: 75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а  сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.

Неоспоримо съотношение цена-качество
В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината  занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с  останалите предлагани световни марки.
По мнение на интернационални експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вино в сегмента fine wines по отношение цена-качество.

Универсален партньор на всички храни
Повечето австрийски вина имат компактно тяло и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това може да се убедите със собствените си сетива на 24 юни 2022,
петък, в градината на Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2, пред Театър Сфумато) в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението.