Начало - Статии и новини - Новини - GRAND AUSTRIAN TASTING 2021: Традицията се развива, нивото се покачва!
Новини
   

GRAND AUSTRIAN TASTING 2021: Традицията се развива, нивото се покачва!

08 юни 2021

Шестият месец от годината – слънчев и все още прохладен, пролетно-летен, с дълги хубави дни, е във всички случаи прекрасен за винени събития. След месеци на изолации и ограничения, те вече се провеждат навън и носят радостта от общуването със съмишленици и насладата от дегустации на страхотни вина в компанията на хора с интерес и познания за виното.

На 11 юни 2021, петък, всички са поканени да посетят Голямата австрийска дегустация или GAT (Grand Austrian Tasting).

За 13-и пореден път организаторите Яна Петкова и Ирина Софранова от Avinissima, заедно с Валтер Ватцин предлагат на всички любознателни и заинтригувани от виното хора да се съберат, за да дегустират австрийски вина - общо над 70 различни вина. Новостите, след септемврийското издание през 2020, са участниците: след повече от десет години работа за каузата на австрийското вино, през 2021 на GAT ще видим знаменити имена на австрийското вино, нов внос за България.

Нови са и мястото и концепцията: ще бъде завладян парка и с пикник настроение може да се отдадем на австрийски хедонизъм. Мястото, Скарабар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, ще бъде отворено на 11 юни 2021, петък, от 13 до 20 часа, заедно с всички негови прилежащи тревни площи, подходящи за пикник.

Организаторите са се погрижили за физическа дистанция за гости и изложители, така че в сигурна и комфортна обстановка да ни посрещнат за 13-ти пореден път и да ни покажат австрийски вина със световно качество. В допълнение на изложението, тази година те предлагат отново и екстра удоволствие на най-високо ниво: майсторски клас на ексклузивни вина от изчерпани реколти от архива на Австрийския винен маркетинг, който ще се проведе на 14 юни 2021, понеделник, в Grape Central.

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Нека си припомним на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители:

Специфичен климат
Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.

Уникални сортове и любов към природата
Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава. Грюнер велтлинер несъмнено е най-разпознаваемото и отличително лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино, но и като качество: плътно, пикантно, свежо и с огромен потенциал за отлежаване.

Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.

Био
75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.

Неоспоримо съотношение цена-качество
В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро. По мнение на международни експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вина в сегмента fine wines  по отношение цена-качество.

Универсален партньор на всички храни
Повечето австрийски вина имат компактно тяло и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за разнообразни кулинарни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централно-европейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това може да се убедите със собствените си сетива на 11 юни 2020, петък, в градината на СкараБар-Заимов (ул. Димитър Греков 2) в София, от 13.00 до 20.00 часа.

Вход на място: 20 лева

Ще има възможност да закупите вина на място от изложението.