Начало - Статии и новини - Advertorial - Gamza Traditions & Ризото с печено цвекло - за хармония и удоволствие
Advertorial
Gamza Traditions & Ризото с печено цвекло - за хармония и удоволствие
08 януари 2021
Vidinska Gamza Traditions 2017 е вино с деликатна дълбочина и откритост, които ще ви очароват от първата глътка. И нали знаете, гъмзата е родена за храна, а тази гъмза – още повече. Сама по себе си тя е сочна, мека и хармонична, а и тук я срещаме с едно ризото с цвекло, което е изненадващо свежо, леко дъвчащо, леко хрупкаво от ядките и уханно, с нежни землисти тонове. Ароматни нотки на ментол, йод и есенни листа, а и плодови – на сливи и череши, се долавят ясно и в храната, и във виното.
Тази прегръдка на виното и ястието е израз на истинско привличане и взаимност.
Рецептата:
Ризото с печено цвекло, гарнирано с крокети от крем сирене с коричка от мента и шамфъстък, орехов сос и хрупкав чипс от бекон
Продукти за 4 порции:
за ризотото:
2 с. л. зехтин
50 г масло
300 г цвекло, обелено и нарязано на малки кубчета
1,2 л горещ зеленчуков бульон
1 глава лук, ситно нарязан
250 г ориз арборио
50 мл ароматно червено вино
20 г студено масло
100 г пармезан
за крокетите:
200 г крем сирене
1 с. л. мента, ситно нарязана
50 г шамфъстък, смлян
за гарниране:
50 г бекон на лентички
зърна нар за поднасяне, по желание
за ореховия сос:
1 ч. ч. орехи
1 ч. ч. бульон
1 филия бял хляб
1 скилидка чесън
Приготвяне:
За да станат красиви топчета, крем сиренето се разбърква със ситно нарязаната мента и се шприцова на топчици с кръгъл накрайник върху хартия за печене. Замразява се за 3-4 часа. Докато е полузамразено се овалва в смления шамфъстък и отново се слага във фризера за 30-40 мин.
За соса от орехи всички продукти се пасират заедно.
За чипса от бекон резенчетата бекон се слагат върху лист хартия за печене в тава, покриват се с друг лист хартия за печене и се притискат с друга тава. Пече се около 20 мин. във фурна, загрята на 170°С.
Цвеклото се слага в алуминиево фолио, поръсва се с лъжица зехтин, увива се плътно и се слага в тавичка да се запече във фурната на 170°С за 60 мин. Пасира се с бульона. Бульонът се слага да къкри.
Загряват се 1 с. л. зехтин и маслото. Слага се лукът и се разбърква, докато си подвие крайчетата. Слага се оризът, разбърква се 1-2 мин., налива се виното и щом се изпари, се добавя горещият бульон черпак по черпак при непрекъснато разбъркване, докато оризът се свари до ал денте. Подправя се със сол, пипер, лимонова кора и капка лимонов сок.
Разбърква се заедно с настъргания пармезан и студеното масло.
Ризотото се сервира в подходяща чиния.
Гарнира се с топчета кремсирене, оваляни в мента и шамфъстък, чипс от бекон, зърна нар и капки сос от орехи.