Начало - Статии и новини - Вино на фокус - Gamza Traditions 2017
Вино на фокус
   

Gamza Traditions 2017

02 януари 2021

Gamza Traditions 2017

Gamza Traditions, реколта 2017, е класическия представител с вековна история на червените сортове от Северозапада, който си има и своя легенда. Според нея кръстоносците донесли лозата гъмза от юг, още в началото на XVII век, по пътя им обратно от Светите земи. Засадили я именно тук, в района на село Ново село, Видинско, а името ѝ дал местен болярин. Нарекъл я на една от дъщерите си, Гъмза, което на арабски означава "капризна".

Именно този древен сорт успяват да възродят братя Микови от Видинска гъмза и, за да се отличава от сорта гъмза, отглеждан в централната част на Северна България, видоизменен през годините от специалистите по винарство и лозарство, от който се произвеждат пo-плътни вина, те му дават ново име. Наричат го новоселска гъмза, която се явява изначалната, прародителят на гъмза, такава, каквато я помнят старите люде. От нея се произвеждат вина с високи киселини и лек, прозрачен цвят, с изобилие от червен плод, елегантни и свежи – подходящи за консумация през цялата година и перфектни за класическа авантюра без храна или като компания на по-неангажиращи кулинарни предложения.

Гроздето за Gamza Traditions се бере ръчно в касетки, а лозята са 50-годишни, разположени в района на село Ново село, Видинско, по поречието на Дунав, на проветриви хълмове, с 80 метра надморска височина и южно изложение. За района са характерни студени, но кратки зими, топла продължителна пролет, и жарки влажни лета, което, ведно с близостта на реката, е формирало мощни, добре структурирани и дренирани наносни алувиални почви. 

Винификацията започва с ронкане и мачкане, следвани от студена мацерация при температура от 5°С, за около 48 часа. Температурата се вдига на 18°С, за да стартира спонтанна ферментацията в контакт с ципите и върху диви дрожди, за да се подчертаят сортовата характеристика и спецификите на тероара. Спонтанната ферментация продължава от 9 до 12 дни при температура 25-27°С, следвана от тиха ферментация за около 22 дни, при температура 22°С. Виното отлежава в инокс около 30 дни, а накрая зрее 6 месеца във френски дъб второ зареждане.

Само 1500 бутилки са произведени от това вино. То е с алкохолно ниво една идея над средното, 13,5 об.%, със средна доза танини и плътно тяло. Отличава се с типичния за сорта гъмза плодов аромат, изключителна свежест, преобладаващ тон на мармалад от черна слива и череша, обогатен с нотки на черни горски плодове и билки. Свежестта пробива през сухотата, за да свърже всички компоненти, да създаде баланс и един изненадващо продължителен, свеж и незабравим финал.