Начало - Статии и новини - Статии и новини - Гледайте кино, дегустирайте вино...
Статии и новини
   

Гледайте кино, дегустирайте вино...

18 март 2019

Гледайте кино, дегустирайте вино...

Предстои най-интересната част от София Филм Фест - за всички, които се увличаме по вино и гурме културата и намираме за вълнуващи и предизвикателни близките отношения на виното и гастрономията с киното. Домът на киното става и Дом на виното - кино преживяването на три фестивални прожекции ще бъде допълнено и обогатено с винени емоции, осигурени от традиционния партньор на София Филм Фест Domainе Boyar.

Каква е специалната селекция от вина, които водещата българска изба ще представи на публиката и кои са прожекциите с дегустации?

Тази година фокусът на дегустациите ще бъде върху вината от обновената супер успешна серия Quantum, която е носител на над 50 от най-престижните световни винени отличия. Ще бъдат дегустирани и отлични френски вина от вносното портфолио на Domaine Boyar.

А ето и прожекциите:

Най-добрият сомелиер на света е новата документална творба на Николас Карерас, която публиката ще може да види на 20 март в Дома на киното, от 20:30 часа. Domaine Boyar ще ви предразположат за филма с ароматите и вкуса на богатото и сочно червено вино Quantum Syrah&Cabernet Sauvignon.

Документалната творба ни занимава увлекателно с част от професионалния свят на виното. Филмът улавя човешкото преживяване по време на надпреварата между най-добрите сомелиери в света, които в рамките на 3 дни трябва да демонстрират резултатите от труда през целия им живот – престижното световно състезание за сомелиери се провежда на всеки три години и излъчва най-добрия в света.

Прожекция на същия филм има и на 27 март в Културен център Г8 от 20:15. 

Златна младост е единственият игрален филм, съчетан с дегустации на вино от Domaine Boyar. За него е избрано чувственото и фриволно френско розе Paradiso Mediterraneo. Може да го опитате и да се насладите на филма в Дома на киното на 21 март, четвъртък, от 20:30 часа.

Френската режисьорка Ева Йонеско отново работи с Изабел Юпер в този чувствен разказ за млада двойка, предизвикана от шикозни бохеми от висшата класа. 16-годишната Роуз заминава за Париж, за да купонясва с гаджето си Мишел в легендарния нощен клуб Ла Палас, където упадъкът е едновременно красив и неконтролируем. По време на една от многото разюздани нощи те се срещат с двойка бохеми на средна възраст, живееща в огромна къща извън Париж. Четиримата заживяват заедно – бурно и артистично... Филмът изследва границите между изкуството, силата и сексуалността.

Хаен: Върджин & Екстра е нов документален филм на посветения в кулинарното майсторство Хосе Луис Лопес-Линарес, който ще може да бъде видян на 26 март в Дома на киното от 18:30 часа. Именно там може да дегустирате и свежото и елегантно вино Quantum Sauvignon Blanc и дори да му се наслаждавате бавно по време на филма.

Разказът е за началото на нашия век, когато в испанската провинция Хаен избухва революция – оказва се, че от най-емблематичния им сорт маслини пикуал, който исторически винаги е бил подценяван, може да се произвежда най-добрият зехтин екстра върджин в света. Този документален филм ни показва промените, предизвикани от тази новина и видени през очите на хората от Хаен, на готвачите, които в ситуацията виждат революция в гастрономията, както и през очите на производителите на зехтин и обикновените хора. Филмът запознава зрителите и със скритата красота на една от най-малко познатите провинции на Испания.

Още една прожекция на филма има на 28 март в Културен център Г8 от 18:15.

Не пропускайте традицията за съчетаване на стойностно КИНО с великолепно ВИНО в програмата на 23-я София Филм Фест!