Начало - Статии и новини - Новини - Гледайте първия голям документален филм за легендарната Риоха
Новини
   

Гледайте първия голям документален филм за легендарната Риоха

20 март 2024

Първият голям документален филм за Риоха е в тазгодишната програма на София Филм Фест. Нарича се Риоха, земята на хилядите вина и е създаден от испанския кинодокументалист Хосе Луис Лопес-Линарес – носител на две награди Гойа, който е и сценарист, и режисьор, и оператор на филма. Продуцент е синът на Карлос Саура, Антонио Саура, който лично ще представи  документалната творба на първата софийска прожекция в G8.

Филмът изследва динамичната еволюция на винарската индустрия в легендарната испанската винена област Риоха, като представя взаимодействието между новите поколения и традиционните винарски изби. Чрез впечатляваща операторска работа, прецизен монтаж и завладяваща музика, документалният филм навлиза в истинската същност на виното от този регион, свързва богатата му традиция с амбициозното му бъдеще.

Историческата част от филма ни отвежда на пътешествие назад във времето, като разглежда произхода и развитието на лозарството в Риоха. Останала вярна на своите корени, Риоха заедно с това се е развила и се променя в крак с времето. Регионът се е адаптирал към технологичните и икономическите новости, като винаги е запазвал качеството и уникалния характер на своите вина.

Документалният филм ни отвежда в живописните лозя, където тероарът играе решаваща роля за качеството на виното. От гроздобера до отлежаването – всяка стъпка във винопроизводството е от решаващо значение. Част от филма е посветена на традиционните и съвременните техники, които придават на вината от Риоха отличителния им вкус и характер.

Кинотворбата ни среща с някои от най-интересните личности, свързани с виното на Риоха.

Ще открием още как виненият туризъм и местната гастрономия се преплитат с винената индустрия, предлагайки уникални преживявания на посетителите. Документалният филм ни потапя и във фестивалите и традициите на Риоха, в които виното е главно действащо лице. Тези празници отразяват гордостта и страстта на жителите на Риоха към тяхното винено наследство.

Риоха, земята на хилядите вина е нещо повече от документален филм за виното. Той е прозорец към един богат на история, традиции и вкусове регион. Чрез пейзажи, хора и, разбира се, вина, Риоха се разкрива като културна и вкусова съкровищница, която заслужава да бъде изследвана.

ПРОЖЕКЦИИ в рамките на София Филм Фест 2024:
Риоха, земята на хилядите вина - Испания, 2023, 96′, цветен, документален филм
24 март 2024, неделя, КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 – 17:30 часа
30 март 2024, събота, СЦЕНА ДЕРИДА – 17:00 часа

Билети може да резервирате по телефона и/или купите в самите киносалони.