Начало - Статии и новини - Новини - Голямо световно признание за три български изби като винени дестинации
Новини
   

Голямо световно признание за три български изби като винени дестинации

30 октомври 2022

52, 77, 84! Веднага ще ви кажем какво стои зад тези цифри. Това са позициите на три български  винарски изби: Мидалидаре Естейт, Вила Мелник и Винарско имение Драгомир в обявената преди 2 дни в Мендоса, Аржентина, престижна класация World’s Best Vineyards 2022: Top 100!

Признанието е огромно – както за самите винарни и техните екипи, така и за България като винена дестинация. Става въпрос за Топ 100 в целия свят, в който вино произвеждат 50 страни. И например само в Каталуния – една от 17-те автономни области на Испания, има над 600 изби.
Така че от сърце честитим на всички хора от трите изби, на чиито усилия, въображение и всеотдайност се дължи този успех!

Трябва да припомним, че Вила Мелник беше първата българска изба включена в престижния списък – в изданието през 2020 г. беше класирана на 39-о място.

Класацията се изготвя от World’s Best Vineyards Academy. Това е общност от над 500 експерти в сферата на виното и винения туризъм от всички краища на планетата. Светът е разделен на географски региони, всеки от които се ръководи от експерт, признат за регионален председател от Академията. Всеки от тях има отговорността да осигури 36 експерти във виното и винения туризъм. И всеки с право на глас трябва да гласува за 7 винарни. Няма предварително определен списък с критерии или предварителен списък с изби, от който да се избира: всеки глас е номинация за винено изживяване, отворено за публиката, което те смятат за най-добро в света. Все пак неписаните критерии са ясни: те включват цялостното туристическо преживяване – виното, лозята, винения тур и дегустация, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа, репутацията на винарната.

Номер 1 тази година е невероятната Antinori nel Chianti Classico в Тоскана. За пръв път короната не е за Zuccardi в дивната долина Вайе де Уко – винарна от Мендоса, Аржентина, която три поредни години оглавяваше класацията и която преминава в Залата на славата.

Вижте всички винарни, класирани от 1 до 50, както и всички от 51 до 100!

Мидалидаре

Вила Мелник

Драгомир