Начало - Статии и новини - Новини - Good Food Good Farming: Общността на Slow Food от Беласица гостува на Произведено във фермата
Новини
   

Good Food Good Farming: Общността на Slow Food от Беласица гостува на Произведено във фермата

19 октомври 2020

Slow Food в България участва в европейската кампания Good Food Good Farming с поредица от събития на фермерския пазар Произведено във фермата

Slow Food в България чрез своята кампанията „Биоразнообразие в чиния“ обединява сили с фермерски пазар Произведено в България, организиран от Биоселена, за да се включи в събитията на европейската кампания Good Food Good Farming (Добра храна, добро земеделие), финансирана от програма LIFE на ЕС (DG ENV NGOs Operating grant 2020, LIFE19NGO/SGA/IT/100015).

На 21 октомври, от 10 до 18 часа на пазара ще гостува общността Подгорие на Slow Food от подножието на Беласица. Вальо Янкиш сладкодоумно ще разказва и показва на посетителите как се хапват беласишки кестени и ще представи своята къща за гости в с. Самуилово. Вкусът на меда от кестени пък ще можете да опитате благодарение на семeйство Джобкови. София Илкова от Природен парк Беласица ще разкаже как устойчивият бизнес допринася за ефективна  природозащита и ще представи своите уникални бижута Българа,  вдъхновени от природата.

Събитието е в рамките на проект Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени. (www.activecitizensfund.bg/).

Чрез участие във фермерските пазари и чрез обсъжданията между производители и граждани, Slow Food в България надига глас, за да призове отново за добра храна и добро земеделие. Производители от общностите на Slow Food участват на фермерския пазар Произведено в България, за да запознаят потребителите със своите предизвикателства и със своите добри практики. Ще се обсъждат и теми, свързани с европейските хранителни системи, стандартите за хуманно отношение към животните, агроекология и социална справедливост, наред с много други.

„Тази година е жизненоважна за Европа – реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) е в процес на финализиране и е от съществено значение тя да бъде преструктурирана, за да отговори на целите на Зелената сделка на ЕС, От фермата до вилицата и Стратегиите за биологичното разнообразие. Реформата на ОСП ще определи бъдещето на Европа по отношение на храната, околната среда и благосъстоянието. Вярваме, че е от съществено значение да се даде глас на гражданите и на производителите и да се гарантира, че техните искания ще бъдат чути от вземащите решения в ЕС. Това е целта на Good Food Good Farming“, казва Яел Панцер, координатор на европейската кампания на Slow Food.

Slow Food е глобална мрежа от местни общности, която работи активно за връщане към истинската стойност на храната и за опазване на околната среда. Дейността на Slow Food в България е в синхрон с философията на движението, заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е. храната на всички хора трябва да е вкусна и от качествени продукти; да е добита природосъобразно, без да уврежда околната среда и да се произвежда по социално отговорен начин, т.е. фермерите да получават справедливо възнаграждение за своя труд.

„Биоразнообразие в чиния“ е кампания на Slow Food в България в рамките на проект „Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени. (www.activecitizensfund.bg/).

Фестивалът Произведено във фермата се организира всяка сряда пред министерството на земеделието, храните и горите, както и всяка събота пред Billa в Младост 1а от Фондацията за биологично земеделие Биоселена. Предлага разнообразни качествени фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа. Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.