Начало - Статии и новини - Новини - Готвачи със звезди Мишлен ще готвят с български продукти в ресторант Dieci
Новини
   

Готвачи със звезди Мишлен ще готвят с български продукти в ресторант Dieci

14 май 2022

Благодарим на Андрей Андреев за предоставената статия. Снимките са негови и на ресторант Dieci.

Андрей Андреев, www.andrey-andreev.com

Да вечеряш в ресторант със звезда Мишлен е уникално преживяване. Да се срещнеш с готвача е привилегия за късметлиите. Но да доведеш Мишлен готвач да готви на твоя територия е почти немислимо, макар че всеки ценител на добрата храна си мечтае за това. Всъщност, някой в България вече е успял да го уреди, за което сме му истински благодарни, и определено е нещо, което си струва да се види. Съзвездие от готвачи със звезди Мишлен пристига в България през 2022 г., за да готви заедно с шеф Джанфранко Киарини в неговия ресторант Dieci. За радост на всички ценители на добрата храна, това не е някаква лична визита между колеги и приятели.

През месеците от юли до ноември 2022 г. в ресторант Dieci ще можем да се насладим на ексклузивни вечери, приготвени на 4 ръце от шеф Джанфранко Киарини и неговите гости.

Една уникална концепция

Готвачи със звезди Мишлен и преди са идвали в България и със сигурност са правили страхотни представления, не се съмняваме в това. Но концепцията на Dieci този път е по-различна и издига преживяването на съвсем друго ниво. За пръв път гостите не само ще покажат уменията си в кухнята на българската публика, но ще трябва да работят само и единствено с български продукти. Те ще се присъединят към шеф Джанфранко Киарини в кухнята на ресторанта, за да приготвят вечеря на 4 ръце. Всеки от тях ще приготви по 5 ястия от 10-степенното меню. Събитията ще се провеждат в три последователни вечери през юли, октомври и ноември. Форматът ще е същият като обичайните вечери в Dieci – не повече от 10 гости на вечер.

Шеф Даниел Галмиш и шеф Джанфранко Киарини

Както казахме, това не е просто готварско посещение. Шеф Джанфранко Киарини държи да запознае гостите си не само с българските продукти, но и с всичко, което го впечатлява в България – като природа и вино. Всеки от гостите ще остане в България една седмица. През това време те ще пътуват до Мелник, за да посетят Вила Мелник,  обявена през 2020 за една от 50-те най-добри винени дестинации в света за от престижната класация Top 50 World’s Best Vineyards. Като хора, които са посещавали това място наистина много пъти, можем да ви уверим, че идеята е страхотна. Вила Мелник е наистина място, което си заслужава да се посети и сме сигурни, че готвачите със звезди Мишлен, които идват в България, също ще го оценят.

Кои готвачи със звезди Мишен ще дойдат в България?

Юли – шеф Даниел Галмиш, 4* Мишлен, Франция

Даниел Галмиш е френски шеф готвач, който получава първата си звезда Мишлен през 1990 г., докато работи в ресторанта в хотел Knockingam Lodge в Шотландия. Оттогава е спечелил общо 4 звезди Мишлен в 4 различни ресторанта във Великобритания. Бил е главен готвач в хотел Cliveden House, в L’Ortolan, Harveys Restaurant и Knockinaam Lodge. Любовта на шеф Галмиш към готвенето датира още от детските му години. Той обожавал здравословните и натурални продукти във фермата на баба си и дядо си, както и ароматите, които се разнасяли из кухнята на майка му.

Шеф Даниел Галмиш ще готви с шеф Джанфранко Киарини в ресторант Диечи на следните дати:

  • Четвъртък, 14 юли 2022 – изцяло резервирана
  • Петък, 15 юли 2022 – изцяло резервирана
  • Събота, 16 юли 2022 – изцяло резервирана

Октомври – шеф Карло Сканферла, 1* Мишлен, Италия

Шеф Карло Сканферла и шеф Джанфранко Киарини

Шеф Карло Сканферла е бил част от екипа на ресторант La Fermata в Пиемонт, северна Италия. Карло Сканферла ще готви с шеф Джанфранко Киарини в ресторант Dieci на следните дати:

  • Четвъртък, 13 октомври 2022
  • Петък, 14 октомври 2022
  • Събота, 15 октомври 2022 – изцяло резервирана

Ноември – шеф Хосе Антонио Камповиехо – 1* Мишлен, Испания

Шеф Хосе Антонио Камповиехо е самоук испански готвач, който отваря първия си ресторант през 1996 г. Печели първата си звезда Мишлен три години по-късно. Днес е главен готвач в ресторант El Corral del Indianu в Астурия, Испания.

Шеф Хосе Антонио Камповиехо ще готви с шеф Джанфранко Киарини на следните дати:

  • Четвъртък, 10 ноември 2022
  • Петък, 11 ноември 2022
  • Събота, 12 ноември 2022

Тъй като местата за ексклузивните вечери с готвачи със звезди Мишлен са много ограничени (само 10 на вечер), силно ви препоръчваме да резервирате възможно най-рано. Две от първите три дати с шеф Галмиш бяха изцяло резервирани в първата седмица след обявяването на събитието, така че трябва да сте бързи. За пълна информация за събитията и резервация, свържете се директно с ресторант Dieci на info@dieciboutique.com или им звъннете по телефона: +359888647788 или +359888435800. Цената на всяка от вечерите с Мишлен готвач е 500 лв на човек и включва ДДС и паркинг в двора на ресторанта. Виненият лист е от Вила Мелник, #39 в класацията на 50-те най-добри винени дестинации в света за 2020 г.

Какво още трябва да знаем за ресторант Dieci

Ако планирате да посетите Dieci за пръв път, ето още няколко неща, които е добре да знаете.

Ресторантът се намира в мъничкото, но много живописно село Девино в североизточна България, област Търговище, на около 45 минути с кола от Велико Търново. Ресторантът е разположен в сградата на старото училище, което сега е дом на семейство Киарини. Самият ресторант е в някогашната столова на училището, а кухнята си е в кухнята. Капацитетът е само 10 гости на вечер, за които се грижат лично шеф Джанфранко Киарини и съпругата му шеф Анна Киарини.

Извън събитията с Мишлен готвачи, в ресторанта сервират сезонно 10-степенно меню, в което италианската креативност и българското вдъхновение правят страхотна симбиоза. Цената на сезонното меню е 260 лв. на вечер, само храната. Вила Мелник е стратегически и ексклузивен партньор за виното и можете да си поръчате всяко от предлаганите им вина на чаша. Всички запитвания и резервации се обслужват лично от двамата готвачи, които винаги са насреща, за да отговорят на въпросите и тревогите ви. В ресторанта се допускат само възрастни. До ресторанта има малка къща за гости с базови удобства (не е част от ресторанта). Ако търсите по-изискано настаняване, много гости отсядат във Велико Търново.

Научете повече за Диечи и вижте как изглеждат сезонните им менюта от тематичните статии Андрей и Мария Андрееви за ресторанта:

Гаспачо от рукула, гъби, лешници и зелен бадемМаринована хамсия, супа мисо - раци и тартар от ягоди

Екологично отгледано агнешко от астурийската порода Ксалду, изпечено в пикантен сок от червен лукястие от шеф Карло Сканферла