Начало - Статии и новини - Новини - Grand Austrian Tasting 2023: 15 години австрийско вино в България
Новини
   

Grand Austrian Tasting 2023: 15 години австрийско вино в България

25 май 2023

Grand Austrian Tasting е единственото събитие в България, посветено на австрийските вина и вече 15-та година съумява да удържи своя местен фронт с много посвещение, без да пропуска издание. Най-добрите вносители с разширено портфолио, както и нови изби ще покажат пред вас австрийски вина от световна величина.

Ще се срещнем лично с някои добре познати лица, като председателя на биодинамичния съюз Деметер - Ники Мозер, Лия Вагнер и Weingut Heinrich - Gernot & Heike от Бургенланд и ще се запознаем с нови изби: Weingut Dolle, Faber & Köchl, Johannes Trapl, Straka и Strehn.

Ще дегустираме както новата, така и по-стари реколти, които вече имат енологична стойност и не могат да бъдат намерени на австрийския пазар. 

Вина от всички региони на Австрия за пореден път ще ни покажат великолепието и потенциала на местните и интернационални бели сортове, както и стегнатата красота на червените и пищната сетивност на пенливите вина. Ако има географски акцент на юбилейното издание, то това определено е областта Бургенланд в източната част на Австрия, от която идват най-добрите червени и бели вина в бургундска стилистика на страната. 

Когато през 2008 година започват в едно софийско мазе, организаторите нямат и представа, че ще бъдат първото столично изложение, посветено на зашеметяващите вина на една малка като територия, но велика винена страна – Австрия. Подкрепени от наистина добрите австрийски винари и неуморния Австрийски винен маркетинг те изградиха важна част от винената култура на България за последното десетилетие и това е повод за празнуване.

За 15-ото си издание GAT ще завладее терасата на Rooftop Bar на Kitchen 59. Голямата австрийска дегустация ще се проведе на 9 юни 2023 г., петък, от 13.00 до 20.00 часа.

В последните години Австрия прави фурор с качествените си вина от уникални местни сортове. Нека си припомним на какво се дължи това, освен на талантливите винопроизводители:

Специфичен климат
Географски Австрия се намира точно по средата, където се срещат атлантическият и континенталният климат. Този сблъсък на противоположности е уникален за стила на вината: свежи, ароматни, но концентрирани. Няма друго място в света, където свежите вина са толкова многопластови и комплексни, както в Австрия.

Уникални сортове и любов към природата
Австрия е съкровищница за локални сортове, които не само се водят като такива в ампелографските книги, а от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.
Грюнер велтлинер несъмнено е най-представителното лице на австрийското вино, не само като количество произведено вино (повече от 30% от насажденията в страната
са с този параден сорт), но и като качество: плътен, пикантен, свеж и с огромен потенциал за отлежаване.
Освен това Австрия изненадва и с други сортове, които са почти изчезващи: цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. И колкото и екзотично да звучат, това са сериозни вина с характер и елегантност. Вина, които ще съхранят дълго успешната репутация на австрийското вино.

Био: 75% от австрийските изби работят на принципа на минимална интервенция на лозето, а сертифицираните като био изби са 147. Австрия е една от страните със значителен опит и добри резултати при прилагането на биодинамиката.

Неоспоримо съотношение цена-качество
В Австрия доминиращите винопроизводители са малки семейни ферми, които имат средно само около 1 хектар собствени лозя. Традицията и любовта към гроздето правят от вината занаятчийски продукти, далеч от парадоксите на масовата продукция. Преди няколко години Австрия престава да произвежда вина от базовия качествен сегмент, а доброто качество се позиционира от 3 до 5 евро от избата. Топ-качеството на Австрия се предлага в диапазона 10 - 20 евро и произведените в него вина са на светлинни години като качество, сравнени с останалите предлагани световни марки.
По мнение на интернационални експерти грюнер велтлинер в световен мащаб е едно от най-добрите вино в сегмента fine-wines по отношение цена-качество.

Универсален партньор на всички храни
Повечето австрийски вина имат компактно тяло и обусловена от специфичния климат свежест, което ги прави желани партньори за редица хранителни стилове и начини на приготвяне на храна. Отиват си добре както с централноевропейската кухня, така и със средиземноморската, азиатската и ориенталската.

Във всичко това ще може да се убедите със собствените си сетива на 9 юни 2023, петък, на 15-тото юбилейно издание на GAT в Rooftop Bar на Kitchen 59, в София, от 13.00 до 20.00 ч. Ще имате възможност да закупите вина на място от изложението.  Повече за събитието, тук: https://www.facebook.com/events/237535828650372