Начало - Статии и новини - Новини - Гроздоберът в Бургундия показва драматична промяна в климата
Новини
   

Гроздоберът в Бургундия показва драматична промяна в климата

01 септември 2019

Гроздоберът в Бургундия показва драматична промяна в климата

Данните за гроздобера в Бургундия показват драматична промяна към по-горещо и по-сухо време. Това са изводите от дългогодишно международно изследване.

Сезонът за бране на грозде се е изместил средно с две седмици по-рано от 1988 г., а според учените смятаното до скоро за екстремно време вече се е превърнало в норма. „Това е предупреждение“, казва Кристиан Пфистер, професор по изменение на климата в университета в Берн, Швейцария, който е участвал в изследването, публикувано в Climate of the Past.

Винопроизводителите са принудени да изоставят традиционни техники, тъй като по-горещите лета повишават съдържанието на захар в гроздето. Така се повишава и алкохолното съдържание, а вкусовете се изменят. Данните за гроздобера допринасят за изясняването климатичните промени, тъй като сезонът на бране, когато плодовете са узрели, а по-горещото време ги кара да зреят по-бързо. В изследването са използвани стари архиви, включително записки за заплащането на работници, за да се проследи началото на гроздобера в Бургундия.

Установено е, че в продължение на повече от шест века - между 1354 и 1987 г. – гроздоберът обикновено започвал от 28 септември нататък. Заради бързото затопляне на климата, от 1988 до 2018 г. гроздоберът започва средно 13 дни по-рано.

Данните за температурите в Париж също показват, че броят на изключително горещите години драстично се е увеличил след 2003 г., като половината от пролетно-летните сезони оттогава насам попадат в топ 5 на най-горещите, откакто се правят измервания. "Имаме няколко дни с 40 градуса и това съвсем не е типично за Бургундия", споделя Пиер Жан от Henri de Villamont. "Ние, като винопроизводители трябва да се адаптираме... трябва да правим друг стил вина и да използваме друг тип на винификация", казва още той.