Начало - Статии и новини - Статии и новини - Опитайте хапки-награда от Mastercard TasteBox by Andre & DiVino: пънк баница и на кол и въже
Статии и новини
   

Опитайте хапки-награда от Mastercard TasteBox by Andre & DiVino: пънк баница и на кол и въже

16 септември 2020

Шеф Андре Токев и неговият екип ще ви заинтригуват с интересни хапки-награди по време на Бакхус StrEAT Fest – 19 и 20 септември на софийския Женски пазар. Наричат се На кол и въже и Пънк баница.

Всеки посетител, който представи бележка на стойност над 10 лв., платени с Mastercard®, ще опита вкусна хапка от André. И може да участва в томболата за големите винено-кулинарни награди.

Mastercard, шеф Андре Токев и DiVino си партнират в Mastercard TasteBox by André & DiVino, за да дадат поле за изява на малки винопроизводители, а също и на фермери, отдадени на качеството. Шеф Андре Токев създаде своите две авторски хапки-награди с идеята да демонстрира вкусовия потенциал на някои от многото чисти и истински продукти, предлагани от българските фермери.

Какви са хапките и продуктите за тях?

Пънк бАнИца е артистична и различна, леко бунтарска, и все пак баница, но отворена – диалог между слънчев фермерски домат, чисто деликатно козе сирене и вкусно запечени кори.

Доматите са от Тракийската низина – отгледани са в Биоферма Маринови в пазарджишкото село Елшица. Сортът им е розов ръгби – създаден в България, той е устойчив на съхранение и срещу напукване. Доматите ръгби са сочни и месести, със съвсем фини семчици и кожица; много ароматни са и предлагат наистина съвършен баланс между сладост и киселини – особено когато са узрели на слънце и са отглеждани биологично, както е в случая. Тези вкусни домати са подходящи за всичко – без преувеличение: за термична обработка, за консервиране и за всякакви салати…

Козе сиренето пък е от Северозапада, от село Ягодово близо до Берковица, където козите от стадото на Теодор Вълчев пасат на воля из този полупланински район на Балкана. Козеферма "Каряна" е създадена през 2015 година – една осъществена мечта, далеч от града и близо до природата. От телевизионен продуцент и създател на тв игри Теодор Вълчев се превръща във фермер и мандраджия, който прави чисти и вкусни кози сирена, включително от типа италианска качота. За целта стопанинът е минал през дълго обучение във ферма в Тоскана. Освен че продава своите продукти на фермерските пазари в столицата, "Каряна" предлага и услугата "Един ден във фермата" –  посетителите могат да се докоснат до селския начин на живот, да видят как се отглеждат животните, как се прави сирене, да хапнат вкусни домашни продукти…

На кол и въже е мус от черноморски миди върху салата от смилянски боб – апетитна среща на Родопите с Черно море.

Долината на Горна Арда в Родопите е живописна мозайка от ливади, пасища, обработваема земя, иглолистни и широколистни гори. Местната почва и климатът създават нужните условия за отглеждане на прословутия смилянски фасул. Тук големи производители няма – всяко семейство обработва малки парцели земя и общото годишно количество варира едва около 30 тона. Отглеждането на фасула е традиция, предавана от поколение на поколение, от поне 250 години. Има два вида смилянски боб: първият е светлокафяв с тъмнокафяви ивици, наречен златен боб, а вторият има по-големи зърна, бели или лилави с ивици – превъзходен за салати. Един от малко по-големите регистрирани земеделски производители, който отглежда около 2 дка фасул, е Банко Кичуков, агроном с дългогодишен стаж, родом от Смилян. Именно неговият смилянски фасул използва шеф Андре Токев за своята хапка На кол и въже – името е вдъхновено от начина, по който се отглеждат продуктите за хапката. Фасулът се увива около високи колове…

А мидите в черноморските ферми се отглеждат на дълги дебели въжета, спуснати към морското дъно в акваторията на фермата. У нас вече са изградени доста мидени ферми. Тези за муса в хапката на шеф Токев са от Black Sea Shells в района на Каварна. Фермата, изградена посредством участие в различни европейски програми, е най-големият производител на култивирани миди в страната ни. Шеф Андре Токев неведнъж е казвал, че черноморските миди могат да бъдат кулинарната визитка на българския Североизток. Отличният деликатен вкус и фини морски аромати на тези миди се дължат на ниската соленост на черноморската вода и на доказаната чистота на водата. Контролът върху качеството на мидите е изключително прецизен и се извършва по всяко време. Фермата Black Sea Shells притежава австрийски сертификат за биологично чист продукт.

Талантът на шеф Андре Токев е гаранция за качеството и вкуса на тези интересни хапки.

Mastercard TasteBox by André & DiVino и Бакхус StrEAT Fest насърчават безконтактните плащания. Така че плащайте с Mastercard в рамките на StrEAT Fest, за да опитате хапка от André! И играйте, за да спечелите някоя от големите награди!

19 и 20 септември 2020, събота и неделя, от 10 до 22 часа
Mastercard TasteBox Vino Bar на Бакхус StrEAT Fest
Женския пазар, София