Начало - Статии и новини - Акценти - Хърватия на виното
Акценти
   

Хърватия на виното

01 юли 2024

Юлия Костадинова

Хърватия технически е част от Балканите и Източна Европа, но мисля – и вероятно много от вас ще се съгласят, че реално те са много по-близо до културата на средиземноморските страни. Балканското влияние се усеща, разбира се, особено в източната ù част, където страната граничи със Сърбия и Унгария, но по цялото продължение на Адриатика курортните градчета предлагат не по-лоши условия за туризъм от където и да било в Гърция или Италия.

 

Това е съвсем естествено, като се има предвид, че Хърватия притежава едно от най-красивите крайбрежия. Т. нар. coastal line, или бреговата ивица на страната, е 6175,3 км дълга, а в нейната територия в Адриатическо море се намират цели 1 185 острова! Е, няма да се изненадате и на следващата статистика: при население от едва 4 030 358 души, тя всяка година приютява близо 18,9 милиона туристи от цял свят. И понеже говорим в контекста на виното, нищо чудно, че хърватско вино извън Хърватия почти не се намира. Виното на страната се пие изключително в границите ù, при това се продава на завидни цени… Сега ще кажете – то така и баба знае, но истината е, че хърватите са много ученолюбиви винари, които полагат педантични усилия в лозята и избите си, следят тенденциите на световните пазари и рядко изневеряват на местните си сортове. Усилията им, нормално, дават резултат.

Само през изминалата година-две значими винени събития се проведоха в Хърватия, които привлякоха вниманието на световната винена общественост и с които, мисля, страната даде заявка, че е отворена към диалога за износ. Първото беше основната сесия на CMB (Concours Mondial de Bruxelles) и Vinistra (Асоциация на лозарите и винарите от Истрия) в Пореч, Истрия, а второто – международната конференция GoGrow в Осийек, посветена на местния сорт грашевина, или италиански ризлинг. За първото CMB и Vinistra бяха отличени с Golden Goat наградата за най-добре организирано събитие през 2023. И действително организацията в тази си сесия на CMB беше наистина впечатляваща.

Както се казва в приказките, и аз бях там, три дни пих и се веселих… Това – в кръга на шегата. Съвсем сериозно обаче е време да си зададем въпроса къде сме ние в света на виното. Защо Хърватия може, а България – която също може, някак си остава повече затворена в собствената си територия?По време на престоя ми в Истрия ми направи впечатление, че хърватите промотираха не само своите изби, но и съпътстващите ги атракции – великолепния си зехтин и прочутите истрийски трюфели. Показаха рицарски двубои в средновековни замъци, имаше и миниизложение с дегустация на феноменални фермерски сирена, дори показаха зоопарка на остров Бриони, който запознатите с историята на бивша Югославия знаят, че е бил дълги години частният остров на Тито... Редом с това заявиха сериозното си намерение да развиват местните си сортове – общо 95 на брой, в т. ч. малвазия истриана, плавац мали, вранец, теран, мускат ружа (която наричат още тамянка црна), рефошк, златина, сансигот и, не на последно място – грашевина (но за нея – отделно). Говореха за трансгранично сътрудничество и обединение в локални организации със своите словенски и италиански съседи…
 

Хърватия, официални данни
18 126 ха лозя
1575 винарски изби
95 местни сорта
76% бяло вино
21% червено вино
3% розе

 

България, официални данни
28 533 ха лозя
360 винарски изби
42 местни сорта, включително официално приетите със закон на министъра на земеделието хибридни сортове като черноморски еликсир, кукленски мавруд, септемврийски рубин и т.н.
62% червено вино
38% бяло виноВинарството в Хърватия, и особено в Истрия, напоследък обръща много голямо внимание на темата с устойчивото биоземеделие, като тук трябва да отбележим един природен фактор, който доста им помага и не е без значение. Това е прекрасният средиземноморски вятър мистрал. Сега пак ще кажете то с Мистрал и баба знае да прави устойчиво биолозарство. Факт е, помага, но има и друг факт – Хърватия към днешна дата разполага с 18 126 ха лозя и 1575 винарски изби, като 336 лозарски стопанства са с площ над 5 ха. За сравнение – в България има над 28 хил. ха лозя в плододаване (28 533 ха, а ако добавим младите насаждения и изоставените лозя на възраст не по-голяма от 5 години, те са 34 237 ха), и регистрирани към 360 винарски изби, но реално работещи са малко под 300.

Местните бели сортове на Хърватия

Както става видно от изведената статистика, страната е преди всичко производител на бели вина, като с най-голямо икономическо значение са сортовете малвазия истриана и грашевина, на които ще се спра, за да не се превърне статията в общ учебник по ампелография.Малвазия истриана е ароматичен бял сорт с естествено по-ниски киселини – непретенциозен като младо вино, но с интересно отлежаване (въпреки този недостатък). Дава и много добри вина в контакт с ципите, тоест в стила оранжеви. Малвазия поначало в античността явно е била общата дума за бяло вино, наложена исторически от италианците, които са така смесени особено в Истия и по северното крайбрежие, че трудно ще различите кога сте стигнали границата. Местните  етимолози твърдят, че е възможно все пак това да е клон на един от двата гръцки сорта – малагузя или монемвазия. Ако познавате и двата сорта, ще ви е трудно да определите кой би бил възможния прародител, защото и малагузя, и монемвазия притежават точно подобен профил. И все пак си мисля, че малвазия е наследничка на монемвазия, но това ми заключение малко е по-скоро в графата ези-тура или така ми дойде. Без значение, малвазия истриана е бялото вино, което силно препоръчвам от Хърватия!

Второто, но не по икономическо значение, е грашевина, позната още и у нас като италиански ризлинг, или още велшризлинг. Чисто статистически насажденията с грашевина са близо три пъти повече от тези с малвазия. Масивите с грашевина са на площ от 4437 ха, а с истрийската звезда малвазия – само 1589 ха. Сортът има толкова имена по простата причина, че е разпространен в цяла Централна Европа, в Унгария, Сърбия, Румъния и малко в България, или почти по цялото поречие на река Дунав. Естествено това е така, защото дълго време Централна Европа е била една държава. Най-старите записи, които описват сорта, са от Чехия, от директора на една гимназия в малък провинциален град, Андрей Уолни. Заедно със своите ученици той се бил посветил на това да прави ампелографски хербарии. През XIX век! Чудех се дали някой училищен директор в Нова Загора например би се сетил да прави нещо подобно в днешни дни? Както и да е, във въпросния хербарий ясно се четат две имена с отлично запазени лозови листа: Beli Graschevatz и Zeleni Graschevatz.

Там някъде се появява и името велшризлинг, или вайсризлинг. Но най-важната информация за италианския, бял, велшризлинг, грашевина, е, че сортът няма абсолютно никаква родствена връзка с класическия ризлинг с произход Германия, освен това, че е бял винен сорт. Описват го като разнолико бяло вино с почти неутрални ядкови нюанси и деликатна флоралност, със средно тяло и приятна закръглена плодова част. Но всъщност, както всеки друг бял сорт, зависи много от региона и микроклимата. И последно, преди да сте се втурнали да търсите италиански ризлинг из магазините, нека да изясним другия вечен въпрос: има ли италиански ризлинг в Италия? Отговорът е да. Има точно 1259 ха (по данни на италианските ни колеги), които са разпределени между региони те Абруцо, Базиликата, Емилия-Романя, Калабрия, Кампания, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонт, Пулия и Фриули. Самите италианци не го развиват като самостоятелен сорт и казват, че не са съгласни с това име, предпочитат да го наричат дунавски ризлинг, но все пак имат 2-3 DOC-а в Олтрепо Павезе, където можете да го срещнете в чист вид.

И така в заключение, Хърватия е интересна страна – не само като туристическа дестина ция, но и като производител на (предимно) бели вина. Можем много да научим от тях за работата им на местния пазар и в останалите страни от Европа.