Начало - Статии и новини - Новини - Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали
Новини
   

Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали

20 май 2021

Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали

Очаквайте на 21 май книгата Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали! Автор на проекта и съставител на сборника е Светлозар Желев, а художник на корицата -  талантливият Живко Петров.

Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали (272 стр., цена 16 лева) включва текстове на журналисти, кулинарни експерти, творци и участници в българския културен и обществен живот. Обединява ги фактът, че всички до един са ценители на добрата храна, споделена с приятели: Иван Бакалов, Ясен Бориславов, Раймонд Вагенщайн, Антони Георгиев, Адриана Гюзелева, Десислава Иванова, Ясен Захариев, Ясен Козев, Петър Михалчев, Ина Михалчева, Карин Околие, Веселин Савов, Гергана Симеонова, Адриана Стефанова, Дарина Такова, Мона Чобан, Любомир Чонос, Петя Щифлер, Веселин Юнаков.

Тази книга съвсем не е историческа. Не е и готварска, нито е книга с рецепти, при все че в нея има и такива. Тя няма да отговори на въпроси за или против яденето на месо или вегетарианството, за или против диетите, за или против епикурейството, за или против домашната храна срещу ресторанта или простата храна срещу високата кухня. Не е и енциклопедичен кулинарен справочник, нито аналитичен труд, който ви разказва докъде е достигнала културата на храненето през последните години. Няма да е каталог на великите ресторанти или тези със звезди Мишлен, като The Fat Duck на Хестън Блументал или El Bulli на Феран Адриа, макар че и те присъстват в нея.

Тази книга ще ви даде теми за размисъл, идеи, вдъхновяващи кулинарни истории и храна за ума.

Светлозар Желев едва ли се нуждае от представяне. Работил е като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция Литература в АРТизанин. Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб Перото в НДК, преподава в Софийския университет.

Премиерата на Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 часа в кино Cabana