Начало - Статии и новини - Новини - Идва ли време за инвестиции във виното?
Новини
   

Идва ли време за инвестиции във виното?

03 юни 2020

Идва ли време за инвестиции във виното?

Несигурността, предизвикана от коронавируса и последвалата икономическа криза може да накарат производителите да намалят цените, смятат редица анализатори. А това може да се окаже благоприятен момент за инвестиции във виното. От много години насам цените на вината grands crus от Бордо постоянно растат, но ето, че пандемията може да обърне тази тенденция. Затварянето на ресторанти и драстичното забавяне на въздушния транспорт доведоха до невиждан спад на продажбите. Резултатът е силно разклатен сектор, което се прибавя към вече тегнещата неизвестност покрай Брекзит и наложените от Съединените щати нови мита за внос на френско вино.

Примери, които потвърждават новата тенденция

В края на май Château Pontet-Canet стана първият производител от престижните grand cru, който започна да продава вината си en primeurs. Бутилка от реколта 2019 се предлагаше на цена от 58 евро на фона на 84 евро миналата година. Наличното количество се оказа изчерпано в рамките на три часа. Това е само един от примерите, които карат анализаторите на пазарите да смятат, че сме свидетели на низходяща тенденция на цените. А това означава само едно: моментът е подходящ да се купуват изгодно grands crus вина от Бордо. Те достигат едва 200, но в същото време генерират 20% от оборота на винопроизводството в Бордо. Износът възлиза на 2 млрд. евро, а над половината са вина grands crus.

Пандемията от коронавируса стана причина за отлагането на едно от най-важните винени събития в света – седмицата на вината Primeurs. По традиция кампанията се организира всяка година в началото на пролетта и позволява на търговци, ресторантьори и журналисти от цял свят да се запознаят с най-новата реколта. Именно от тази седмица en primeur зависят цените на вината от най-добрите райони, които се определят в периода април – юни. Идеята на тази кампания е много проста: търговците купуват вина от реколта 2019 сега, а ги получават една година по-късно. През миналата година повече от 6 хиляди души посетиха Бордо, за да дегустират реколта 2018!

В крайна сметка стана ясно, че и тази година седмица на вината Primeurs от Бордо ще има. Все пак тя ще бъде по-различна от другите и може би ще липсва обичайното настроение. Събитието ще протече в два етапа. На 5 юни се организира дегустация с 450 професионалисти от региона. Носенето на предпазна маска ще бъде задължително при движението между отделните зали. Групите ще са ограничени до 8 души, а винарите ще представят най-новата си реколта с видеоконферентна връзка. На втория етап уникалното събитие ще пътува по света, за да представи вината на всички заинтересовани извън Франция. Тогава ще стане ясно, подходящ ли е моментът за инвестиция във виното…