Начало - Статии и новини - Места - Из Дунавската ВИНО равнина II част: Ялово, Даниел Драгошинов, Марян, Гулбанис
Места
   

Из Дунавската ВИНО равнина II част: Ялово, Даниел Драгошинов, Марян, Гулбанис

11 април 2020

Направихме този DiVino тур в края на август 2019 - гостувахме на 16 винарски изби северно от Балкана и източно от поречието на Осъм. Разказахме за тях в есенния брой 36 на списание DiVino, а сега е времето да направим достъпен пътеписа и тук, на DiVino.bg - в няколко поредни публикации. Тази е втората от тях.

Цялото пътуване може да проследите в част Iчаст III и част IV от публикациите в този сайт или в брой 36 на DiVino Magazine.  

Ялово, Нацовци, Марян и Горски Долен Тръмбеш - четири села в района на Старопрестолно Търново, всяко от които се е превърнало в своеобразен епицентър на доброто българско вино. Хората в избите водят своята борба за високо качество, за възраждане на местни сортове, за налагане на определени идеи... Но сега тази борба няма да е мирновременна, а ще се води в тежките условия на социална парализа и на последиците от нея. 

Няма производител във винения сектор, който да не страда от сегашната извънредна пандемична ситуация... Виното изисква дългосрочно планиране и несигурността и резките спадове на пазара са критични за бранша. Възможно ли е всички да излязат по-мъдри от кризата и да се намерят начини малки и големи да срещнат интересите си и да си помогнат чрез обединяване и обща стратегия? Защото е ясно, че обща маркетингова стратегия, както и общи винени маршрути биха били от полза за всички.  

Благодарим от сърце на хората от винарските изби, които навсякъде ни посрещнаха сърдечно и заедно с тях опитахме вината им, с които те заслужено се гордеят. 

 

Ялово - в авангарда на българското вино

Изба  Ялово е от новите проекти в българското винарство и влезе в средите на познавачите с летящ старт.

Антон Танев

 

Собственици са  двама – Антон Танев (на снимката вляво), широко скроен бизнесмен с огромен опит в различни по същество и характер начинания, човек с ясна визия и реалистични очаквания, и Димитър Димов (на снимката вдясно), енолог.

Винарната е разположена в едноименното село на 15 км южно от Велико Търново, в бившето училище – сграда, строена в началото на XX век,  която през 2016 е изцяло реконструирана и превърната в изба. Сегашният й вид – и екстериорът, и интериорът – е дело на художника и дизайнер Дамян Бумбалов. Умелото съчетание на архитектура от миналия век, традициите на региона и модерните решения правят мястото впечатляващо дори за хора, преситени от посещения на изби по цял свят. Производството на винарна Ялово засега е сравнително малко (за 2018 г. – 25 000 бутилки), но разнообразно и амбициозно, а портфолиото включва даже и пенливо вино. А ако искате да видите това наистина забележително място – посетете избата! Там може да разгледате и картини на художника Дамян Бумбалов, може да дегустирате и да купите вино, но няма ресторант, нито възможност за спане. Антон Танев обаче има и хотел на входа на Велико Търново, Raya Garden с много добър ресторант. Във винения лист логично е цялото портфолио на винарната, а гледката към старопрестолния град е невероятна. Изба Ялово ще следим с подчертан интерес и с надежда, че в българското винопроизводство  има истински стойностни проекти с дълъг времеви хоризонт. 

И за да не изглежда всичко съвсем розово, трябва да отбележим, че името на винарната не звучи твърде привлекателно. Оценяваме риска, който собствениците са поели да кръстят проекта си с име, чието значение в българския език е негативно. Уважаваме това решение, защото те са в село Ялово, а виното е преди всичко от мястото, откъдето идва, а и вече свикнахме. Но това трябва да е обеца на ухото на всеки, който тръгва да прави нов бранд. 

 

линк Вината на Ялово, дегустирани в DiVino

 

Даниел Драгошинов: Опитвам се да слушам сетивата си

Малко са у нас проектите, в които се усеща предопределена от съдбата посветеност на виното, и затова толкова по-радостни са срещите с тях.

Такава среща имаме с Даниел Драгошинов в село Нацовци, Великотърновско, и, честно казано, ако не бяхме насочени към него от колегите му, щяхме да я пропуснем, тъй като първата реколта за избата е 2019.

Даниел Драгошинов има предълга кариера като енолог (почти 30 години), в течение на която е видял и направил повече от средностатистическото за един специалист в тази област. Много от нещата, за които ни разказва, са очевидно изпреварили времето си – например решението да снабдиш с чаши Riedel ресторант във Велико Търново през 2010 г. Други са такива, които мнозинството негови колеги биха искали да са постигнали, като това да продаваш вината, които правиш, на шведския монопол, и то на добра цена. Но по странен начин името на Даниел Драгошинов не е известно сред винената общественост.

Надяваме се това да се промени с последния проект, който той стартира и който по всяка вероятност е най-важният в кариерата му – собствената му изба в село Нацовци.  Миниатюрната изба е разположена буквално в задния двор на къщата му и изглежда като винена аптека – с всичко необходимо, подредена и светнала.

Възможността за преработка е 7000 –  8000 кг грозде, или 3000 – 4000 л вино годишно; съдовете са 7 на брой с общ капацитет 11 000 литра. Вината ще се произвеждат в серии от по 1000 бутилки. Сортовете, с които Даниел ще работи, са предимно алиготе, димят, мерло и каберне совиньон. Прави и пелин. Опитваме две експериментални вина и всички единодушно сме на мнение, че нямаме търпение да опитаме както първата, така и по-нататъшни реколти. Няма как да е по друг начин, щом самият той казва:

Искам моето вино да носи съзидателността на изконните занаятчийски традиции и да заеме собствено място в общността на авторските вина. Не знам какви вина ще произвеждам занапред – знам само начина. Те просто ще се случат. Опитвам се да слушам сетивата си.

 

Марян - с уверени крачки към мечтата

 

Марян е българската изба, която максимално се доближава до идеята за семеен занаятчийски проект. Разположена в едноименното село в Еленския Балкан, тя е дете на семейство Иванови - Светла, Илия и Петър, и Стефан Чоранов – агроном и технолог.

Това, което харесваме в проекта Марян, е, че нещата се случват с ясното съзнание за желани цели и стъпки по пътя към постигането им. Решенията на избата – относно стилистиката на вината, имената им и историята зад тях, както и пазарната и ценовата политика носят успокояващия отпечатък на добре свършена работа. 

Изба Марян произвежда около 50 000 бутилки годишно. Гроздето им идва от 16 ха лозя главно в Асеновец (Нова Загора), където са засадени совиньон блан, димят, шардоне, каберне совиньон, мерло и каберне фран. Имат и мавруд, който идва от лозе в Прохорово. Още първата им реколта – 2011, направи впечатление на дегустатори, пишещи за вино, търговци и клиенти. Голямата изненада дойде едва две години по-късно, когато тяхната Резерва стана вино номер 1 в класацията DiVino Топ 50 за 2014 г.

За щастие добрата им работа продължава и до днес и вината им показват чудесно развитие и достолепен живот в бутилка. Червените вина на избата са издържани в Бордо стилистика и са атрактивни, вкусни, направени от добро грозде и с умела ръка. Белите им се открояват с потенциал за развитие в бутилката, което все още е рядкост у нас (бихме препоръчали белите вина на изба Марян да се отварят поне година след реколтата им). Умелата работа с дъб както при червени, така и при бели вина, е друга черта, която винаги е била характерна за избата: премерен, никога не натежаващ или доминиращ, а само придаващ окончателните щрихи в крайния облик на вината.

Посоката, в която вървят мислите и идеите на семейство Илиеви и Стефан Чоранов, е радостна за българското вино. Надяваме се все повече български изби да поемат по този път.

Колкото и да е изтласкван в ъгъла от последните винени моди, дъбът е партньор на виното от векове и правилното му дозиране върши чудеса. Повечето колеги ще се съгласят, че при червените вина работата с него е като че ли по-лесна, докато при белите вина тя е трудна и поради тази причина по-рядко срещана. Скритата тайна сред вината на изба Марян са: Sauvignon Blanc Barrel Fermented, Maryan Orange Barrel Fermented и новото шардоне A-teen, отлежавало 18 месеца в дъбови бъчви.

Вината на Марян, дегустирани в DiVino

 

Гулбанис, лице красиво като цвете

Около винарна Гулбанис има много интересни неща: собствеността, местоположението, името и вината естествено. През 2007 г. 19 души, предимно англичани, решават да произвеждат вино в България и започват засаждането на 10 ха лозя с посадъчен материал от Италия. Наш любезен домакин тук беше Деян Жеков, управител на винарната и един от собствениците.

С днешна дата насажденията вече надхвърлят 45 ха, като два от масивите са био сертифицирани. Отглеждат сортове като мускато бианко, шардоне, гевюрцтраминер, каберне фран, каберне совиньон, карменер, сира, мерло и марселан. За всичките си лозя избират терени, разположени по полегатите хълмове край село Горски Долен Тръмбеш, около които красиво се вие река Янтра. Основният собственик обаче не е от Великобритания, а от Азербайджан, затова негова е идеята да назове винарната в чест на съпругата си с екзотичното име Гулбанис, което се превежда като лице красиво като цвете.

От 2011, когато първите лозя влизат в плододаване, вината на Гулбанис се произвеждат на различни места като Сухиндол, Лясковец, та дори и в Старосел. През 2018 отваря врати и новата винарна, намираща се насред собствените лозя, съоръжена със съвременно оборудване. Сред съдовете правят впечатление дъбовите конусни каци, където се раждат едни от най-хубавите вина на избата от сортовете сира и каберне фран.

Вината на изба Гулбанис можете да срещнете под търговските наименования Black Stork (Черен щъркел) – купажно бяло и червено вино, Two Rivers (Две реки) – висок клас отлежали вина, и Gulbanis (Гулбанис) – най-разпространената серия 100% чисто сортови вина. Енолог на Гулбанис е Станимир Стоянов от Ловико Сухиндол, утвърден и опитен професионалист. За сравнително кратката си история винарната може да се похвали със значителни успехи от престижни международни конкурси. За реализацията на вината си избата разчита на местния пазар, а също и на множеството си частни клиенти зад граница.

Ако посетите Гулбанис, непременно идете до лозята им, където домакините са направили красива беседка с всички удобства за винени дегустации. Панорамната гледка към Лясковския манастир ще ви остави без дъх, ще усетите уникалния микроклимат на района, където буйната река Лефеджа се слива със спокойната Янтра. В близост са и едни от най-известните туристически обекти на Великотърновска област - останките на римския град Никополис ад Иструм, хълмът Царевец, село Арбанаси и др., така че, ако се отбиете в района, със сигурност ще си прекарате добре.

 

О, и наистина важно – за любителите на сорта каберне фран – пробвайте Gulbanis Cabernet Franc 2015 само за 10 лв. и особено Gulbanis Yantra Cabernet Franc 2016 за 12 лв. и ще сами ще се уверите, че това е откритие.

Цялото пътуване може да проследите в част Iчаст III и част IV от публикациите в този сайт или в брой 36 на DiVino Magazine.  

По темата работиха: Веселина Маринова, Вили Гълъбова, Емил Коралов, Ефросия Благоева, Ирина Софранова и Яна Петкова.