Начало - Статии и новини - Новини - Изба Одесос и корабът Св.Св. Кирил и Методий пресъздават класическа технология за мадейризирано вино
Новини
   

Изба Одесос и корабът Св.Св. Кирил и Методий пресъздават класическа технология за мадейризирано вино

05 ноември 2024

Винарска изба Одесос качва свое вино на борда на научно-изследователския кораб Св.Св. Кирил и Методий. На 7 ноември 2024 от Морска гара Варна корабът ще отплава за експедиция до о-в Ливингстън, Антарктика. Тази година плавателният съд ще пренесе до крайната точка и бъчва с българския местен сорт димят.

Идеята зад това начинание се ражда от амбицията на варненските винари Георги и Владислав Ванкови, създатели на изба Одесос. След обстойно проучване на подсилените вина на португалския остров Мадейра, решават да направят есксперимент без аналог за България досега, досущ в духа на великите мореплаватели.

Влади и Жоро Ванкови споделят: След няколко години проби и изучаване на вината, обиколка на остров Мадейра и района на Порто, решихме да възпроизведем оригиналната технология за създаване на такъв тип вино. В миналото начинът за запазване и консервация на вината е бил те да бъдат подсилени, добавяйки гроздов дестилат с цел да се вдигне процента алкохол и се елиминира риска от разваляне при дългите, понякога непредвидими и като време, и като дестинация, морски воаяжи. В годините някои от бъчвите, отпътували по пътя към Индиите, се връщали и винарите забелязали, че виното е станало значително по-добро.

Топлите трюмове, постоянното движение, концентрацията и оксидацията на виното го издигат на изцяло друго ниво – елеваж в истинския смисъл на думата. Резултатът — напълно различно и уникално вино. Една наистина вдъхновяваща история, която ни накара да се впуснем в този експеримент! Избрахме и доставихме от Франция специална бъчва от областта Коняк, в която е отлежавала едноименната напитка. Спряхме се на обема от 400 л за оптимално хармонично развитие на виното. Разбира се, гроздето е димят, местната звезда на Североизтока, и сортът, който най-много се доближава по характеристики до сирсиал и вердельо, използвани за сухия стил вина Мадейра.

Лозята над местността Кара дере в района на Бяла, плътно впили корени във  варовиковите почви от близо петдесет години, носят наистина впечатляващи резултати и собствен характер. Изборът ни за грозде нямаше как да е по-лесен!

Реколта 2024 ни предостави отлични показатели, с които да се доближим максимално до идеята – първото “мадейризирано” българско вино. 

Дестилатът, с който подсилихме, е изключително чист и балансиран, от неутрални неароматни сортове грозде, със 77% алкохолно съдържание. Добавихме и 1% дестилат от димят от същото лозе, който внимателно отлежаваме вече четвърта година.

И така, след като всички части на пъзела бяха налице, остана най-важният елемент – елеважът. Тази част от нареждането на този, така да се каже, „винарски пъзел“ пое научно-изследователският кораб и неговият капитан II ранг Радко Муевски. Те ще прекарат бъчвата през водите на Атлантика, ще преминат Екватора и ще достигнат базата ни на остров Ливингстън, Антарктида. След успешно завършената мисия на кораба, бъчвата ще се
завърне на родна земя и ще е направила първата и най-важна стъпка от процеса на мадейризиране и елеваж. Ще последват минимум пет години отлежаване и концентрация в топли помещения, за да се достигне до резултата, а именно вино с идея, вино с история... вино без аналог.

DiVino пожелава На добър път през Екватора на кораба, екипажа му и бъчвата с димят, предвиден да се превърне в истинско винено съкровище!