Начало - Статии и новини - Новини - Изследване показва нови полезни свойства на ресвератрола
Новини
   
Изследване показва нови полезни свойства на ресвератрола

31 май 2019

Изследване показва нови полезни свойства на ресвератрола

Ресвератролът може да изиграе ключова роля в понижаването на високото кръвно налягане. Ново научно изследване показва как прословутата съставка на червеното вино може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система.

Високото кръвно налягане е една от водещите причини за животозастрашаващи заболявания като сърдечни удари и инсулти. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, един на всеки трима възрастни в САЩ страда от подобни заболявания.

В продължение на повече от десетилетие учените откриваха връзки между ресвератрола и по-ниското кръвно налягане. Ново проучване на изследователите от лондонския King's College хвърля светлина върху причините, поради които ценният полифенол е полезен за сърдечно-съдовата система.

По време на изследването, резултатите от което са публикувани в медицинското списание Circulation, на мишки с високо кръвно налягане е даван ресвератрол, като са наблюдавани ефектите му. От една страна, резултатите потвърдили получената от предишни изследвания информация, а тя е, че ресвератролът понижава кръвното налягане. По-интересното е, че е установено как се случва това. Оказало се, че ресвератролът действа като оксидант и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове. А това води до понижаване на кръвното налягане. Откритието е изключително интересно, тъй като досега ресвератролът беше известен като антиоксидант или точно обратното на описаното в новото изследване. Антиоксидантите са полезни заради способността им да предпазват клетките от вредното въздействие на свободни радикали, които предизвикват окислителен стрес.

Новото изследване показва, че ресвератролът и други антиоксиданти могат да помагат и като доставят кислород. То може коренно да промени разбирането за действието на ресвератрола и така до доведе до подобряване лечението на високото кръвно налягане.