Начало - Статии и новини - Акценти - Източна Тракия - епизод 5: Мидалидаре, Рокс, Росиди
Акценти
   

Източна Тракия - епизод 5: Мидалидаре, Рокс, Росиди

14 август 2023

В настоящия епизод 5 от поредицата за Виното, хората и вятъра на Източна Тракия попадат три безкрайно различни винарни – и трите много привлекателни и интересни: Мидалидаре, Рокс и Росиди

Напомняме, че текстовете са на базата на DiVino обиколката ни през лятото на миналата година и може да има някои актуализации, които не са отразени тук. Същината вероятно остава без промяна, както неизменно атрактивни са вината и на трите изби, за които ви разказваме по-долу.

- - - - - - -

Епизод 1: общо за Източна Тракия, + Александра ЕстейтАфузовБалар
Епизод 2: Бетър ХалфВила ЯмболДаутаун Ърбан Уайнъри
Епизод 3: Домейн БойарДомейн Мараш и Едоардо Миролио
Епизод 4: ЛозенецЛона ест ВиаМенада
Епизод 6: Фоур ФрендсШато АвлиШато Ботево
- - - - - - -

Епизод 5

Мидалидаре – за пенливата магия, страстта към рока и доверието

На заглавната страница в своя сайт Мидалидаре са написали следното: Мидалидаре не е просто винарско имение. Мидалидаре е една мечта, превърната в реалност с много труд и търпение, уважение и истинска страст. Едно виждане, че когато хората работят в съзвучие с природните дадености, резултатите са изключителни!

Трябва да признаем, че това е 100-процентна истина. Резултатите са изключителни. Мястото също. След няколко гостувания в чирпанското село Могилово бихме могли да напишем цяла книга, но тук ще опитаме да ви разкажем накратко как един блян днес вече е действителност, която може да видите преживеете и, разбира се, да опитате под формата на великолепни вина – тихи и пенливи.

Името Мидалидаре е вдъхновено от латинския израз за златна среда (medium aureum) и в него са закодирани философията и ценностите на избата: в смисъл на най-добрата среда за лозята и виното, най-добрия избор... 

Село Могилово сред Чирпанските възвишения е завзето в най-хубавия смисъл на думата от винарското имение и отделните му сгради – производствени и хотелско-ресторантьорски. Две винарни са изградени в двата края на селото и са заобиколени от  грижливо отглеждани лозя. Между тях е комфортният хотелски комплекс с красив парк, ресторант Vintage, спа и спортен център, а по-близо до западната изба е създаден и модерен гастропъб, чиято сграда също разполага с хотелска част. Просторна къща за гости и елегантни бунгала ви посрещат и на територията на западната винарна. Така че причините да тръгнете към Могилово са не една и две.

Цялото стопанство и туристическият комплекс осигуряват работа на 140 души, от които 25 са с постоянни договори в лозята. За интензивните сезонни дейности наемат и още хора на временни договори. И докато преди стартирането на проекта през 2009 г. обитаемите къщи в селото са били едва 5-6, сега постоянно живеещите са най-малко десет пъти повече, а и инфраструктурата е завидно добра. Тук успешният винарски и туристически бизнес определено има благотворна социална и дори цивилизационна роля.

Нямаше нищо, нямаше пътища, само кал до шия, разказват ни Александър Алексиев и Николай Катеров – двамата главни енолози на винарната, които са в Мидалидаре от самото начало и са автори на технологичните проекти, като от 2013 насам Сашо е и управител. Когато дойдохме, всичко изглеждаше ужасяващо, но за нас беше шанс да се случи нещо ново. И то се случи

Николай Катеров и Александър Алексиев

И дори се случва така, че през последните две лета световни рок банди като Judas Priest, Scorpions, Europe и много други свириха пред повече от 12 хиляди души на фестивала Midalidare Rock in the Valley! Защото, може би знаете, рок музиката и рок културата са неразделна част от страстите и работата на хората във винарското имение.

А как започва всичко? Основна фигура в началото, с неговия безпогрешен винарски бизнес нюх, е Николай Далаков (вижте повече за него в Епизод 2). Той възлага още през 2007 г. на Александър Алексиев и Николай Катеров да направят технологичен проект на бъдещата винарна в Могилово. Междувременно повечето от лозята са засадени още през 2004 г. През 2009 стартират проекта само с така наречената горна или стара винарна, т.е. западната, чийто годишен капацитет е 50 000 бутилки. В нея днес се създават едни от най-качествените червени вина на избата. През същата 2009 година сегашният собственик Евгени Юсупов, инвеститор от Казахстан, я купува заедно с 15 ха лозе Дабовец. То и до днес е най-ценното сред масивите им – от осем години се отглежда биологично, а от 2018 има и био сертификат.

Още през 2010 стартира работата по проекта за втората винарна в източния край на селото със същата философия. А тя се състои в минимална технологична намеса в правилната посока, за да се получи най-доброто, което земята може да даде. Харесва им да работят с грозде от био лозя, но предпочитат конвенционалната преработка, защото при нея имат контрол върху процесите. И още, макар и да е клише, в Мидалидаре вниманието към всеки детайл е закон. 

През 2011 г-н Юсупов придобива още много имоти в селото: бившата агропромишлена кооперация, старото училище, доста лозя и малки овощни градини. Сега общата площ на лозята им, обграждащи Могилово почти отвсякъде, е 154 ха. За тях се полагат много специални грижи. 

Мащабите в Мидалидаре винаги са изглеждали по-големи спрямо действителния обем на производство. След разширяване на съдовия капацитет и пазара при белите вина годишната продукция е малко над 500 000 бутилки общо бели, пенливи и червени вина, а съотношението червени – бели е 40:60%. Едва около 10% от вината се изнасят.

Сега вече избите са три – най-новата пенлива на територията на източната винарна от 2021 г. приютява целия сложен и дълъг процес по раждането на пенливите вина по традиционния метод. Капацитетът ù е за не повече от 50 000 бутилки. Достатъчно е да припомним, че пенливите на Мидалидаре са оценени с общо 7 златни и 13 сребърни медала на най-престижния пенлив световен конкурс The Champagne & Sparkling Wine World Championships и че Midalidare Estate Brut стана #1 в DiVino TOP 50 за 2019!

И тъй като пенливата изба е нова, ще ви разкажем малко повече за нея – тя бе основен акцент при гостуването ни през лятото на 2022 и естествено нашите домакини ни я представиха по-подробно.

Всъщност най-важното, което позволява създаването на добри пенливи вина, са мястото, земята, лозето… От безценното био лозе Дабовец са пино ноар, пино мьоние и малка част от шардонето за пенливите. А основната част шардоне идва от Присовете – лозе със северно изложение и богата на варовик почва. За пенливото си производство Мидалидаре ползват услугите на италианския консултант от Франчакорта Марко Зизиоли.

Новата изба е под земята, а това е важно, както за да се поддържа равна температура 12-14°С през всички сезони, така и заради липсата на дневна светлина. Когато за пръв път пресоват грозде за пенливо през 2014 (без подземни помещения), най-трудно преодолим се оказва проблемът със светлината. Излъчванията в UV спектъра са вредни за вината, които стареят дълго върху утайките, както е при пенливите. Закривахме с картони и с какво ли не, за да не влиза никаква светлина, защото вярваме безрезервно, че всеки детайл е от ключово значение, разказват Ники Катеров и Сашо Алексиев. Справят се, защото отначало бутилките са едва 1800. Но когато производството се увеличава, идва и нуждата от нова изба. Сега в помещенията, където с години се отглеждат бъдещите пенливи, дори Led осветлението е със специална, единствено подходяща спектрална характеристика.

Пенливото винопроизводство е като особено свещенодействие и тази изба е място, където можете да се докоснете до него. Защото там е осъществен и един високотехнологичен проект за посетители. Той включва първо пътя на виното от лозята до определен етап на производството, представен с лазерна прожекция върху екран-завеса от мъгла; после обиколка по реалните места за ферментация в бутилките, отлежаване върху утайките, тираж, ремюаж, дегоржаж… Ако сте късметлии и попаднете в правилния период, може дори да наблюдавате процеса дегоржаж, или отделянето на дрождената утайката след вторична ферментация от гърлото на бутилката. Накрая в бляскава зала за куполни прожекции подобна на планетариум, на любознателните гости, излегнати в удобни кресла и с чаша пенливо вино в ръка, се прожектира кратък филм, проследяващ историята от големия взрив до вълшебствата на Мидалидаре. 

Подобно развитие на една винарска компания идва с големи инвестиции, да, но е възможно само ако има баланс и хармония между хората. Няма съмнения, че винарите тук действат заедно като добре смазан механизъм. А по всеобщо мнение и собственикът, г-н Юсупов, има огромно доверие на хората от екипа. Макар и да живее в Казахстан, той идва често и безкрайно обича мястото и природата тук. Не на последно място той е най-запаленият рокаджия от всички ни, казват колегите му. Така че баланс има. И всеки може да усети хармонията, като опита резултатите. 

 

РОКС – богат опит и талант оформят вината

Младата винарна ROXS все още не е толкова популярна, колкото заслужава да бъде. В някакъв смисъл това е добре за клиентите, защото, когато тази несправедливост бъде поправена от времето, вината им със сигурност ще изчезват мигновено от рафтовете. Две неща идват в подкрепа на тази увереност. Първо – местоположението на винарната насред лозята, засадени върху красивите меки хълмове на Сърнена Средна гора, и второ – знаменитата двойка, в живота и работата, енолозите Снежана и Наско Мутафчийски. Зад гърба си те имат десетилетия опит в емблематични за района винарни като Домейн Бойар и Домейн Менада, активно са помагали и в създаването на Катаржина Естейт. Двамата и днес продължават да се ползват с огромен авторитет сред колегите не само в района, но и в цялата страна. Фамилията завинаги ще остане свързана със създаването на един от най-силните български винени брандове Черга.

Дако и Деляна Николови, Стежана и Атанас Мутафчийски

В новата си инициатива Снежана и Наско Мутафчийски не са сами. Техни партньори са друго местно семейство, Деляна и Дако Николови, които също активно участват в работата на новата винарна, най-вече в реализацията и популяризирането на вината. ROXS не разполагат със собствени лозя, но според собствениците това на този етап не е проблем, защото около село Винарово, приютило новата винарна, са едни от най-добрите бели лозя в Източна Тракия като тези в Могилово, Средно градище и Елхово или както нежно ги наричат местните лозари – Чирпанската Тоскана. Част от гроздето си набавят и от добри, проверени и дългогодишни партньори лозари от района на Харманли, Любимец и Свиленград.

Избата е създадена през 2018, като за неин дом собствениците ù избират красива каменна къща, бившата баня на село Винарово, която след 2014 е била превърната във винарна от предишните ù собственици. Снежана, разбира се, е помагала и на тях в правенето на вино. През 2017 я взимат под наем, а през 2018 я купуват и на следващата година започват сериозната ù реконструкция, която продължава с добавяне на иноксови съдове, закупуване на нови бъчви, оборудване на лаборатория и още, и още...

Преработват около 60 тона грозде от сортовете совиньон блан, шардоне, сира, марселан, карменер, каберне фран, каберне совиньон, мерло и мавруд. Вината са представени в три бранда: Pero, Roxs и най-високия клас на винарната SM (Снежана Мутафчийска).

ROXS е отворена за посещения, като на този етап там могат да се правят само дегустации, но мястото е много красиво, а от двора им се открива омайна панорама към лавандуловите полета, така че няма как в близко бъдеще тези дадености да не бъдат използвани като място за празници и, разбира се, къща за гости.

Името на винарната ROXS идва от Роксана, източна принцеса, дъщеря на древния владетел Оксиарт, в която Александър Велики се влюбил от пръв поглед и за която по-късно се оженил. Благодарение на тази принцеса, наричана още заради красотата ù Малката звезда, след битката между двамата владетели мирният договор бил скрепен с династичен брак. ROXS в превод означава  бляскава, сияйна, лъчиста, каквито искаме да са и нашите вина, казват Снежана и Наско Мутафчийски. И те наистина са такива – светли, носещи радост и положително настроение. Това е оценено бързо не само от многобройните вече приятели на винарната, но и от професионалната публика на различни винени форуми, включително и класацията DiVino Top 50.

 

Росиди – неустрашимите вино експериментатори

Няма как да не се признае, че от самото начало през 2008 Росиди се позиционират като професионални винени експериментатори на българската сцена. Продължават да изненадват всеки сезон, а техните вина са познати и търсени далеч извън рамките на Стария континент.

Философията на Росиди се върти изцяло около експресиите на тероара и сорта и около стремежа им да правят истинско вино, а не комерсиален продукт, който да отговаря на тенденциите на пазара. Чрез виното те изразяват себе си, както правят великите творци, посветени на изкуството.

Лозето в село Николаево, близо до град Сливен, където от 2012 е официалната база на самата винарна, е забележително. Цели 40 хектара са засадени със сортовете гевюрцтраминер, шардоне, мускат, сира, каберне совиньон, рубин, мавруд и мерло – играчите зад актуалните 13 етикета, с които винарната се представя на селектирана публика, ресторанти и международни ценители.

Росиди, както повечето от вас може би знаят, произлиза от имената на Роси и Еди, който е собственик и съосновател на избата заедно с енолога Петър Георгиев, натрупал ценен опит при работата си с различни винарни в Австрия и Нова Зеландия. Вината им винаги са били едни от най-страстно правените в България, което се доказва и с редицата отличия от местни и международни конкурси и нескрити симпатии на българската и чуждата публика.

Едно от нещата, с които Росиди печелят овации, е тяхната пионерна за България експерименталност и най-вече изражението ù чрез първите за страната оранжеви вина, в случая Rossidi Orange Chardonnay 2015. Бетонените яйца, които се ползват за отлежаване, са оптималният съд, в който шардоне и гевюрцтраминер да се развият, след като са били известно време в контакт с ципите си. Виждайки забележителния резултат, Росиди от миналата година купуват нови яйца от 1700 л и 700 л. И въпреки че оранжевите вина са само 10% от продукцията на избата, или общо около 6200 бутилки (при капацитет 120 000 бутилки), Петър и Еди продължават да виждат голям потенциал. И въпреки риска – никакво сулфитиране и донякъде неразбиране от страна на публиката – идеята е оранжевите да продължават да присъстват активно в портфолиото на Росиди.

Еди Куриян и Петър Георгиев

Как започва всичко обаче? Петър среща Еди през далечната 2010 на GAT (Grand Austrian Tasting) в София. Еди, който по специалност е дизайнер, натрупва винарски опит в Кортен. След като се случва интуитивната и професионална връзка между двамата, те решават да винифицират през 2011 и първото си съвместно вино във Вини Сливен. Тогава официално е поставено и началото на Росиди. До 2020 постепенно засаждат и собствените си лозя в Николаево, изцяло биологични, без никакво напояване. Резултатите са налице от самото начало. Тази година на DiVino.Taste те отново представиха изключителни вина: шардоне 2020 от бетонно яйце, гевюрцтраминер 2021, пино ноар от нов клон, дълбок и комплексен рубин, изключителен мавруд. Един от хитовете им е оранжевият гевюрцтраминер, който отлежава 1 месец с ципи, частично в отворен съд, после се прехвърля в използвани бъчви. Заради лимитираното си количество (само 2500 бутилки) и все още маргиналния интерес на българския пазар то основно се ориентира за износ към САЩ и Япония.

Експериментът: едни от първите новатори на българската винена сцена, Росиди продължават да изненадват. Едва ли знаете, че те произвеждат вино с българска розова вода, което изцяло се продава в Япония!