Начало - Статии и новини - Акценти - Източна Тракия - епизод 6: Фоур Френдс, Шато Авли, Шато Ботево
Акценти
   

Източна Тракия - епизод 6: Фоур Френдс, Шато Авли, Шато Ботево

21 август 2023

Завършваме поредицата от публикации "За виното, хората и вятъра в лозята на Източна Тракия" с разказ за още три изби, в които сърцати и умели професионалисти създават качествени и интересни вина.  Гостувахме им през лятото на 2022 г. От тогава изтече доста вода (и вино:) и е възможно някои промени да не са отразени, но се надяваме, че същината остава неизменна. 
Представяме ви Фоур Френдс, Шато Авли и Шато Ботево.

А ето и съдържанието на останалите епизоди:

Епизод 1: общо за Източна Тракия, + Александра ЕстейтАфузовБалар
Епизод 2: Бетър ХалфВила ЯмболДаутаун Ърбан Уайнъри
Епизод 3: Домейн БойарДомейн Мараш и Едоардо Миролио
Епизод 4: ЛозенецЛона ест Виа и Менада
Епизод 5: МидалидареРоксРосиди
- - - - - -

 

Фоур френдс, с грижа към всеки детайл от лозята до бутилката

Добре дошли във винарна Four Friends, където отглеждаме нашето вино с много любов, грижа и ентусиазъм. Така посреща своите гости екипът на Four Friends и всеки, който остане дори само 1 час там, може да потвърди, че това не са просто думи, а самата истина, идваща от сърцето на домакините.

Имението се намира в землището на село Горно Ботево, източно от Стара Загора, и притежава 40 хектара собствени лозя. Засаждането им започва през 2006 г. със сортовете мерло, каберне совиньон, каберне фран и пти вердо. От 2016 г. поемат напълно грижата за още едно лозе в село Момково, Свиленградско, откъдето си набавят белите сортове вионие, шардоне и шенин блан, а също и червените гренаш, сира и мурведър. Винарната е построена през 2012. Тогава излиза на пазара и първото им вино, което веднага прави впечатление със силната си стилистика. През 2022 винарната отбеляза своя 10-годишен юбилей и днес собствениците ù имат заслужен повод да се гордеят и да се похвалят с много успехи.

Проектът, както самото му име подсказва, е съвместна инициатива на четирима приятели, някои от които през годините са сменят, като сега те са петима: Иван Иванов, Петър Ценков, Андон Тушев, Ивайло Друмев и Васил Терзиев. Дори и хората да се сменят, неизменна остава тяхната философия винаги да застават пред партньорите и клиентите си лично, със собствените си имена и заедно да се стремят към съвършенство във винарството, като отделят особено внимание на всеки детайл на лозето, в избата и във взаимоотношенията си с околната среда. Отговорността да защитават тази философия ежедневно в работен план се пада на малкия, но амбициозен и много талантлив екип на винарната в лицето на човека-оркестър и главен енолог Петър Илиев и колежката му Моника Кенарова, а за реализацията се грижи търговският директор Слав Ценов.

Петър Илиев, главен енолог

Връзката с природата е много важна тема тук. От 2015 г. отглеждат цялото си лозе биологично, като пръскат само с мед и сяра и ограничават обработките до оран и косене на тревата, оставяйки природата да свърши останалото. Петър казва, че резултатите са видимо добри и той лично наблюдава как за последните няколко години животът се завръща както в лозето, така и в околностите му. Непосредствено до лозето има дъбова горичка, която преминава в дива гора, известна на местните като Горноботевската курия. В последните години все по-често там може да се видят сърни, зайци, глигани и яребици. В най-жарките летни дни от гората лъха живителна прохлада и прави съзерцанието на природата там фантастично преживяване. Гледката на север е доминирана от склоновете на Сърнена Средна гора, която също е важен помощник в биологичното лозарство като осигурява постоянен вятър, духащ от север на юг, който местните наричат фьон и който разхлажда и проветрява лозето и го пази от болести.

Самата винарна също е забележителна – не с крещящи архитектурни елементи, а със сдържания си индустриален стил, строга естетика и безупречна  функционалност. Проектирана с капацитет за преработка 400 тона, днес тя използва само две трети от възможностите си, но за сметка на това качеството е безкомпромисно и енолозите могат да проявяват своето лично отношение към всеки детайл от работата си.

В бъчвеното им отделение, където най-добрите вина отлежават във френски дъб, силно впечатление ни направи една бъчва, привличаща погледа с многото графични изображения върху дъното си. Оказа се, че това е единствена по рода си бъчва от френската бъчварна Орион, чиято дървесина идва от района Тронсе във Франция. Да се каже само, че тази специална бъчва е изработена от дървесина на стари дъбове, всъщност означава да не се каже нищо, защото стара е дървесината на 80 – 100 – 120-годишни дъбове. А дъбът, от който са направени дъгите на въпросната бъчва, идва от последните две дървета на парцел 48 в Тронсе, които са на възраст 300 години. З00 години!!! Били са посадени, когато Кралят-Слънце Луи XIV е бил все още жив. Свидетели са на Версайския договор през 1768, с който, за да плати дълговете си, Република Генуа отстъпва Корсика на Франция. Преживели са щурма на Бастилията и Великата френска революция от 1789 и Наполеоновите войни, и Парижката комуна и още, и още... за да завършат пътя си във Four Friends като съкпоценен съд, който има привилегията да съдържа, опитомява и облагородява най-доброто вино на винарната. Както може би се досещате, за честта да опитат това вино вече има списък на чакащите.

И ние бяхме там, и ние вдъхнахме аромата на това съкровище, и се записахме в листата на бъдещите богопомазани, които ще могат да опитат божественото съчетание на френска история и благородство, подправени с дива и неукротима южна тракийска страст и мистериозност.

 

Шато Авли - силно настояще с поглед към бъдещето

За мнозина още не е ясна връзката, но Шато Авли всъщност е познатият ни от 2017 проект Glushnik. Новото име произлиза от средновековния град Авли, известен със земеделието и винопроизводството си. Градът е споменат още от андалуския пътешественик на сицилианска служба Ал-Идриси (1099 – 1165). В рамките на село Глушник, което е на 15 км от Сливен, са разположени и всички собствени гроздови масиви на избата, които възлизат на около 33 хектара. Лозята са в подножието на сливенската планина върху предимно глинесто-каменисти почви на два масива в местностите Бозалъка и Рупов дол. Засадени през 2006 с френски посадъчен материал, масивите приютяват сортове като каберне фран, каберне совиньон, мерло, пино ноар, каладок, сира, мускат, пино гриджо, гевюрцтраминер и вионие, а през 2018 след конверсия е изградено и капково напояване.

Когато се появи на пазара тогавашният Глушник, вината определено спечелиха симпатиите на всички. Особено интересно се оказа розето от каладок (кръстоска от малбек и гренаш ноар) поради оскъдното му присъствие като сорт до този момент на българската винена сцена.

Каладок като че ли намира втора родина в България и въпреки че за потребителя все още звучи твърде екзотично, резултатът му под формата на розе (заедно с каберне фран и каберне совиньон) е толкова успешен, че емблематичният сорт на избата от 2021 г. се винифицира за пръв път и в червено вино, което при нашата дегустация показа многопластовост и все още недоказан, но явен потенциал за развитие.

От 2021 година е факт и новата изба, построена в модернистично-индустриален стил в непосредствена близост до един от масивите на Шато Авли. Освен с модерна техника избата разполага и с дегустационна зала. Най-важното обаче е екипът. Иво Иванов, собственикът на Шато Авли, успява да привлече едни от най-добрите агрономи и енолози и да сформира тим, в който си партнират млади и креативни хора с утвърдени специалисти с дългогодишен опит.

Пламена Абаджиева, Калоян Попов, Иво Иванов, Христо Христов, Николай Николов, Иван Петков

Еноложката Пламена Абаджиева е един от членовете на екипа с дългогодишен опит в Домейн Бойар, практика в Австралия и ноу-хау от Винпром Карнобат. За крехката си възраст тя успява да изгради професионален профил и, ставайки през 2021 част от екипа, да допринесе със своя ентусиазъм за обогатяване на портфолиото на избата заедно с агронома Николай Николов. Той от своя страна работи 10 години за Chateau Windy Hills и в практиката си е отгледал и се е грижил за над 100 хектара български лозови масиви. Външните консултанти – Николай Кръстев, енолог на изба Царев Брод (в която допреди 2017 се винифицират вината на тогавашния Глушник), и небезизвестният агроном Федерико Ричи успешно допълват екипа.

Въпреки майската градушка реколта 2022 сe оказа забележителна. Не само тя, а и минали реколти червени вина, които все още отлежават в различни съдове, отбелязват старта на Шато Авли по подобаващ начин. На DiVino.Taste 2022 бяха представени интересни и атрактивни вина от каладок, пино ноар, каберне фран, а белият гевюрцтраминер показа истинското лице на сорта.

С поглед към бъдещето, идеята на Шато Авли е засаждането на изцяло български сортове като рубин и димят. Определено избата има сериозен потенциал, а капацитетът от 100 000 бутилки на година (засега използвани само 10%) оставя много свободно място за креативност и изненади.

 

Шато Ботево - гостоприемната винарна под Свеитиилийските възвишения

Шато Ботево се намира в местността Балталък, в землището на село Ботево, община Тунджа, Ямболска област. Тук гостоприемно ни посрещат  Светла Иванова, главният технолог на винарната, и управителят ù Недялко Гуглев. За повечето от нас това е първо посещение и сме много любопитни за всичко, на първо място как така за повече от десетилетното ù съществуване някак си не сме успели да се срещнем. Но ето, че тази грешка е поправена. Пътуваме покрай хълмистите терени на Светиилийските възвишения, разположени между Горнотракийската низина на запад и Ямболското поле на изток. Научаваме, че на връх Свети Илия (380 м), дал името на възвишенията, има следи от хилядолетна човешка дейност. На това място са съграждани тракийско светилище, късноримска, византийска и средновековна крепост и само може да се досещаме, че животът в нито една от тях не е минавал без божествения или светски съпровод на виното.

В подножието на възвишенията днес се намират лозята на Шато Ботево, които са близо 100 ха. Намерили са си прекрасно място и това им личи. Тук 35-градусовата лятна жега е поносима заради постоянния вятър. Притоците на Марица, Овчарица и Сазлийка доставят така необходимата влага на терена, а гранитните, варовиковите, туфови те и излужените канелени горски почви осигуряват разнообразието на парцелите, засадени с различни сортове. В Шато Ботево залагат на пино гри, шардоне, вионие, совиньон блан, траминер, мускат, гренаш от белите сортове и пино ноар, мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира и рубин от червените.

Винарната е създадена през есента на 2013 и е тип шато със затворен цикъл на производство. Разполага с оптимално оборудване за обработка, стабилизация и бутилиране, както и с над 500 бъчви от френски и американски дъб. Съдовият капацитет е предвиден за 750 тона грозде. Последните години използват по-малко от половината от капацитета, а останалото грозде продават на колегите си от Домейн Бойар, Сухиндол, Ейнджълс Естейт и др. Вината на Шато Ботево се  реализират в четири серии – Serenity, Staven, Filigran и Collection. Тенденцията е да предлагат все повече чистосортови вина, като блендове можете да намерите само в сериите Staven и Filigran. Макар и трудни за намиране, ако имате възможност, опитайте техния каберне фран 2019.

Недялко Гуглев, управител; Светла Иванова, главен технолог

Избата има редица престижни регионални награди. Една от най-ценните е тази на в. Български фермер за агроинвестиция на годината – Изба на 2019. Винарната е и член на организацията Приятели на селските райони (Friends of the Countryside) и единственият български представител в сайта Welcoming Estates. А в гостоприемството им може и сами да се убедите, ако им отидете на гости.

 

По темата за Източна Тракия работиха Вили Гълъбова, Ирина Софранова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Веселина Маринова