Начало - Статии и новини - Акценти - Източна Тракия - виното, хората, вятъра: Бетър Халф, Вила Ямбол, Даунтаун
Акценти
   

Източна Тракия - виното, хората, вятъра: Бетър Халф, Вила Ямбол, Даунтаун

01 август 2023

Предлагаме на вашето внимание Епизод 2 от пубикациите ни за винарните в Източна Тракия. През лятото и ранната есен на 2022 екипът на DiVino обиколи винарските изби в Източна Тракия - брой 45 на списанието бе посветен на 18 производители от този обширен регион. 

Представяме ви Бетър Халф, Вила Ямбол, Даутаун Ърбан Уайнъри

- - - - -
Епизод 1: общо за Източна Тракия, + Александра ЕстейтАфузовБалар.
Епизод 3: Домейн БойарДомейн Мараш и Едоардо Миролио
Епизод 4: ЛозенецЛона ест ВиаМенада
Епизод 5: МидалидареРоксРосиди
Епизод 6: Фоур ФрендсШато АвлиШато Ботево
- - - - -

 

Бетър Халф: За квеври и амфори, или виното като начин на живот

Винарна Бетър Халф се намира в село Змейово, разположено в полите на Сърнена Средна гора, на 10 км от Стара Загора и съвсем близо до пътя, който свързва града с Казанлък. В миналото селото е било известно традиционно с правенето на вина от пелин, но в последните години семейството на Николай Далаков и Яна Югова пише най-новата винена история на мястото с приказно име. Тяхната лична приказка в Змейово започва с построяването на семейния им дом през 2003 г. От тогава досега много вино е изтекло.

Ники Далаков е типичният пример за приказката шило в торба не стои и каквито и предизвикателства или пречки да му поднася животът, продължава напред с все по-интересни идеи. Той стои в дъното на почти всяка винена авантюра в региона. Като се почне от най-успешния български винен бранд Cherga, идеята за превръщане на свинарника от бившето соц ТКЗС на село Могилово във винена изба, понастоящем Мидалидаре Естейт, до това да се засадят всякакви луди сортове в региона. След дълги години работа в корпоративни бизнеси, свързани с производство и продажба на вино в големи обеми, Ники решава да се концентрира върху правенето на вина в малки серии собствено производство и през 2013 г. превръща гаражите на къщата им в изба, изповядвайки философията за минимална намеса, комбинирана с иновативни технологии и висок качествен контрол. Вината са наречени гаражни и изцяло изпълват съдържанието на концептуалистите от Бордо за вина на малки производители в лимитирани серии, в малки съдове и отразяващи личното виждане на винаря.

Яна Югова & Николай Далаков

Гроздето за вината е от собствени лозя, част от тях засадени през 2006 г. и допълнени през 2015. Днес наброяват 26 ха с впечатляващо разнообразие от сортове, между които верментино, семийон, пино гри, мускадел, мискет, совиньон блан, тамянка, вионие, шардоне, небиоло, гренаш, марселан, мурведър, каберне фран, пино ноар, сира, малбек, карменер и други, общо наброяващи впечатляващото число 20! Разположени са на терен с различен почвен състав на 600 – 700 метра надморска височина в подножието на средногорския връх Бетера, за който се смята, че е изгаснал вулкан. Зоната представлява естествен коридор с проветриви течения. Лозето се отглежда  по био технология без използване на хербициди и пестициди, но все още не е сертифицирано. По думите на Николай по-важно е наистина да го отглеждаме така, в унисон с нашето разбиране и философия, отколкото да губим време за бумащина. Всяка година в рамките на 30-ина дни приключват гроздобера. Бере се сутрин рано, селектирано, в касети, ронка се на ръка и се обработва в малка преса от 1000 кг, като се пълнят по един–два съда на ден.

Бетър Халф разполага с 52 съда от най-различно естество, като се започне от стоманени винификатори с контролирана температура, френски дъбови барици, глинени амфори, квеври и се стигне до съдове за ферментация и съхранение с формата на яйце. Най-големите са с обем 2 тона.

Работата с разнообразие от малки съдове означава широка основа за експерименти в блендирането на различните бази от сортове грозде и в същото време отговаря в най-висша степен на концепцията за стила на гаражните вина, както и на личната философия на Николай за възраждане на древния подход към производство на вино, комбинирано с нови технологии за качествен контрол. Последните заигравки на Николай Далаков са с глинените амфори от Италия и квеврите, специално направени за Бетър Халф в Грузия от традиционен тамошен майстор. Винифицират и бели, и червени сортове в тях, стабилизацията е естествена, тъй като престояват и зимата навън. Така пестят и енергия. Гледаме да сме разумни и инвестираме най-вече в оборудване, в отглеждане на лозята по най-добрия начин и все по-малко използваме дъб, за сметка на глината от амфорите и квеврите.

Винарска изба Бетър Халф произвежда лимитирани серии вина, които не надвишават 2500 – 3000 бутилки от вид и са главно в две линии – Better Half с реверанс към по-добрата половина от семейството Яна и Nikolay Dalakov. Най-новата серия пък е Dalakov & Sons, създадена с навършеното пълнолетие на синовете му Николай и Стефан.

За да завършат цикъла на виното като начин на живот, Яна и Николай превърнаха дома си в село Змейово в къща за гости и вече две години радват жадните души с неутолима страст за винени и гурме преживявания. В къщата с разчупена архитектура са обособени различни кътове и пространства – салон за дегустации, спа салон, библиотека, кът за съзерцание на природата в японската им градина, веранда за сутрешно кафе с ливада отпред и просторни стаи с толкова много изкуство, че на човек едва ли ще му стигне времето да поспи. Изкуството и красотата са навсякъде. Може да разгледате колекция от антични глинени съдове, картини от известни художници, фотография, дзен пространства и може би най-интересното – изрисуваната изба от самата Яна. Стените разказват историята и теорията на виното – от видовете вина и начините на производство, през пътя от гроздето към бутилката и качествата, които всеки винар трябва да притежава, за да направи истински добро вино.

 

Вила Ямбол, философията на успеха

За големите винопроизводители на България знаем и много, и малко. Изби като Ямбол, Хасково, Русе, Сухиндол и няколко други десетилетия наред са били стожери на родното винопроизводство, разнасящи славата на българските вина по всички краища на света. През вече далечната 2003 продукцията на избата в Ямбол все още представлява около 50% от вноса на всички български червени вина в Япония, Канада, Великобритания, Белгия и Холандия. За щастие това не е само стара слава, защото и днес Вила Ямбол изнася вина за над 30 страни като Швеция, Австрия, Чехия, САЩ, Канада и др. От 2003 г. насам техен основен партньор са и английските вериги хипермаркети, които със своите високи изисквания за неизменно качество и чрез сертификацията по стандарта BRC Global Standard осигуряват надеждност и гаранция за продукцията на своите партньори.

Историята на избата може да се проследи до далечната 1924, когато в Ямбол е създадена една от най-старите изби в Южна България като частна лозаро-винарска кооперация Мискет. Десетилетия по-късно, през 1965, започва да функционира винарската изба в Стралджа, даваща началото на модерното винопроизводство в региона, а през 1975 г. започва работа и настоящата изба в Ямбол. Тя от своя страна веднага се превръща в най-големия и модерен за времето си винарски завод в Южна България. Продължавайки с историята, през 2006 собствениците на винарната реализират голяма инвестиционна програма, която включва ремонт на избата, нови инсталации, две допълнителни линии за бутилиране, ремонт на част от складовете и др. Впоследствие се правят и значителни инвестиции за разширяване на съдовия капацитет, закупуване на нови дестилационни колони, винификатори и бъчви от френски и български дъб. Така общият капацитет на Вила Ямбол за преработка на грозде днес възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литра.

Една от ценностите на избата, с каквато малко винарни могат да се похвалят, е собствената им бъчварска работилница. Местните майстори бъчвари с дългогодишен опит изработват там нови бъчви от висококачествен български дъб. Рециклират и изпичат старите бъчви по френска технология. Заедно с периодичното закупуване на нови бъчви фирмата поддържа постоянно над 800 висококачествени френски барици с вместимост 225 л и над 200 български бъчви с вместимост 500 и 225 л. Местните опитни бъчвари обичат да работят с български дъб и твърдят, че за тях той се нарежда на второ място по качество след френския.

Има още няколко неща, с които Вила Ямбол особено се гордее, например с факта, че първата мускатова ракия в България (Стралджанска) е дестилирана през 1986 именно в тяхната изба.

Безспорно е обаче, че най-големият повод за гордост на местните винари са лозята им. Фирмата управлява около 1000 ха лозови масиви, собствени и наети, най-ценните сред които са в четири микрорайона – Тенево, Тополица, Болярово и Трояново. За тях казват, че освен множеството извършени почвени тестове и внимателния избор на подложки и сортове съществен е фактът, че тези лозя са засадени в близост до морето, в екологично чисти райони, далеч от пътища и големи градове и също така, че са съобразени с Розата на ветровете. Това е основен ориентир на мореплавателите, показващ режима на силата, посоката и интензитета на вятъра за определен период от време. По този начин се гарантира добра проветривост на лозята, които са защитени от много силните ветрове, но същевременно се възползват оптимално от морските въздушни течения. Това прави гроздето здраво, устойчиво на болести и то се нуждае от много по-малко третиране с химикали от останалите лозя.

Търговските марки, под които можете да намерите вината на Вила Ямбол, са: Villa Yambol, Kabile и Vineyards Selection. Любопитен е фактът, че през 2016 винарната, водена от огромния пазарен успех на първия си бранд, приема името му и официално се преименува от Винпром Ямбол на Вила Ямбол.

Достойно за уважение е, че Вила Ямбол развива с еднакво внимание и любов всичките си търговски марки, свидетелство за което са множеството национални и международни награди от престижни конкурси навсякъде по света.

Тази година, през май 2023, тяхното вино Vineyards Selection Tenevo 2017, бленд от мерло, каберне фран и пти вердо, бе обявено за най-добро червено вино или International Red Wine Revelation в престижния Concours Mondial de Bruxelles – отличие, получено в конкуренция с над 4 800 изключителни вина от целия свят!

От ляво надясно: Мария Костадинова, Антоанета Михова, Красимир Аврамов, Веселина Борисова, Дора Колева

Разбира се, при всички позитивни фактори като лозя, инвестиции във винарната, история и традиции последната дума винаги имат хората. А екипът на Вила Ямбол остави у нас впечатлението на един идеално синхронизиран оркестър. Дамският оркестър от Дора Колева, Веселина Борисова, Антоанета Михова и Мария Костадинова, водени от изпълнителния директор на компанията Красимир Аврамов, който е начело на нейното управление вече близо 30 години, гарантира, че всяко вино, създадено от тях, е направено с цел да бъде най-доброто в своята категория спрямо търсенето на пазара и естествено, че се прави от хубаво грозде, с професионализъм и подходящи технология, техника и философия.

Няма как, щом се намираме в сърцето на Тракия, да не посочим и историческото вдъхновение, което днешните винари черпят от своите предшественици, живели по тези земи хилядолетия наред. Те имат честта да правят вино в регион, отличен от древните траки като идеален за вино. Енолозите на Вила Ямбол казват, че това за тях е отговорност, и вярват, че виното е една от най-живите връзки между традициите и съвременността. Така се ражда идеята за серията Kabilе, кръстена на близкия античен град, възникнал в края на второто хилядолетие пр.Хр. на завоя на река Тонзос - днешна Тунджа. Националният археологически резерват Кабиле е само на 5 км от Вила Ямбол. На етикета на бутилката е изобразена Кибела – тракийска богиня, наричана още Великата майка. Смята се, че на 21 юни, деня на лятното слънцестоене, първите слънчеви лъчи на Зайчи връх в археологическия град Кабиле огряват през изсечен в скалите процеп образа на богинята, като го обагрят в ярки цветове. Измереното магнитно поле е 7 пъти по-силно на това място от околностите, а участниците в годишните ритуали на 21 юни признават, че след това се чувстват магично.

 

Даунтаун Ърбан Уайнъри – занаятчийски вина в сърцето на стария Сливен

Градските винарски изби не са нова концепция, особено в Щатите и някои страни от Западна Европа, но у нас до скоро такива липсваха. Говорим за винарни, чиито производствени помещения не са просто в реновирани стопански сгради в индустриален квартал из покрайнините, а в истинска градска среда. Даунтаун Ърбан Уайнъри стартира с първата си реколта през 2020, за да попълни тази липса. Оборудването на винарната – модерно, функционално и компактно, е в 150-годишната семейна къща на Веселин Рашев, съсобственик, главен идеолог и създател на вината. А къщата се намира в сърцето на стария сливенски квартал с необичайното име Клуцохор – изобразен графично на етикетите на бутилките. Вината се правят в реновираната някогашна дърводелска работилница на дядото на Веселин Рашев и в още едно неголямо помещение в двора.

Концепцията е добра и за самия Сливен, тъй като покрай избата и вината мястото събужда интерес към кварталната и градската история. Винарната е градска наистина, но все пак всичко започва с лозята край сливенското село Николаево – отдавна известен много качествен тероар.

От ляво надясно: Стефан Колев, София Колева, Николай Митев, Веселин Рашев - екипът, създал винарната

Собственици на лозовите масиви са София и Стефан Колеви заедно с брата на Стефан, Николай Митев; а четиримата с Веско Рашев са партньори във винарната. Млади, предприемчиви и влюбени в земята, лозята, виното… Ако сте опитвали вината на Dowtown, ще се съгласите вероятно, че макар и първи реколти, повечето от доста млади лозя, тези вина са свежи и елегантни, създадени с талант и ясна концепция.

Лозята са общо 20 ха, по-голямата част от които засадени през 2016, а около 5 ха – през 2020. Младите лозари имат право да се гордеят с постигнатото тук – лозята са отглеждани с много вещина и внимание, подхожда се индивидуално към всеки сорт. Редовете са се ширнали на плавен склон с красива гледка към Сливен, Балкана и Сините камъни, долината на Тунджа. В горната част, където са белите сортове, почвата е глинесто-песъклива – по-хладна; а по-надолу червените растат в леки и изцяло песъкливи почви, по-топли и с идеален дренаж. Но пък и цветът, и структурата на червените са по-леки, няма твърде голяма екстрактивност и не се получават тежки танинови вина, разказва ни Веско Рашев. Затова пък ароматите са много ефирни и елегантни. Предполага се, че тези песъкливи терени в древността са били заливни тераси на река Тунджа.

Тероарът е благодатен и заради характерния сливенски вятър, който гарантира доброто здраве на гроздето, както и заради голямата температурна амплитуда между деня и нощта, спомагаща за оптималното развитие на ароматните компоненти и изобщо за добрия баланс в показателите на гроздето. Белите сортовете са пино гри, совиньон блан, шардоне и тамянка, а червените – сира, каберне фран, гренаш, мерло, както и малко рубин и санджовезе – клон, селектиран специално за розе. Решението за подбора и местоположението им в рамките на терена е взето според възгледите на стопаните, но и след ампелографски изследвания на почвите във Франция.

Хербицидите не са на почит тук, само се коси тревата в междуредията. Пръскането е сведено до минимум, а за формировките прилагат системата на Марко Симонит от Фриули – малко по-различна от Гюйо, при която идеята е да се следва максимално естественото разклонение на лозата, защото то пък следва естествения път на соковете в растението – във времето тя дава по-здрави лозя и удължава средната им възраст.  

Поначало философията на проекта не предвижда големи обеми – избата е с капацитет 20 тона грозде или 10 тона вино. Във винарната преработват едва 1/10 от гроздето, а останалото продават. Това дава възможност да селектират редовете от различните сортове за своите вина. А целенасочената работа и специалните грижи в масивите дават възможност стилът на вината да се задава още на лозето.

За момента всички вина, в съзвучие с философията на Веско Рашев, са едносортови. Вярвам, че всеки сорт от това лозе има какво да покаже самостоятелно, казва той. Така че стремежът ми е виното да отразява точно сорта, лозето и реколтата.

Вината са свежи, ароматни, модерни – създадени с минимална намеса и максимална изява на тероара. Не пропускайте да ги опитате, когато ви се отвори възможност! Особено ни допадна Tamyanka 2021 (актуална реколта през лятото на 2022), за която от 3-те налични клона в лозето са избрали най-плодовия. Липсват тежки мускатови тонове, виното е с цитрусови и цветисти акценти, с фина етерично-евкалиптова линия, която вероятно е тероарна характеристика, тъй като се усеща и в совиньон блана в типичен жълт стил, и в розето от санджовезе. Сира 2021 също ни впечатли, защото показва една интересна студена страна на сорта с по-лека структура и далечни нотки на кожа, пръст, шума...

Хората зад Downtown Urban Winery са млади, лозята – също, винарната е едва на две години, но всичко, което видяхме, почувствахме и опитахме, ни води до убеждението, че бъдещето крие важни успехи за тях и великолепни вина за вас и нас.