Начало - Статии и новини - Новини - Как myPOS адаптира решенията си спрямо нуждите на винарските бизнеси в България
Новини
   

Как myPOS адаптира решенията си спрямо нуждите на винарските бизнеси в България

09 май 2023, divino

Интервю с Полина Тоскова, управляващ директор на myPOS - компанията, предлагаща модерни платежни решения, на които се доверяват близо 30 бизнеса от винарската индустрия, както и Българската асоциация на винените професионалисти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как бихте описали myPOS с няколко думи за тези, които не познават компанията?

myPOS е финтех компания, която дава цялостно решение на малките и средни предприятия да използват картови разплащания за растеж на своя бизнес. Днес оперираме в над 30 пазара в Европа и даваме редица предимства на бизнесите да растат заедно с нас. От ПОС терминали до онлайн услуги, платформата ни предлага богат набор от инструменти, които помагат на компаниите да разгърнат максималния си потенциал, като същевременно отговорят на нуждите на крайния потребител. Едновременно с това нашите решения са достъпни и не натоварват търговците с месечни такси и допълнителни разходи.

По време на Covid-19 пандемията дигиталните разплащания бяха едно от нещата, които помогнаха на бизнесите в тогавашните условия. Как се отрази това на myPOS?

С началото на пандемията през март 2020 г. ние се сблъскахме с редица предизвикателства, също като голяма част от бизнесите. Но тогава научихме също, че предприемчивите бизнеси се ориентират много бързо и имат идеи как да продължат напред. Въпреки икономическите сътресения и промени по време на пандемията, тези които имаха нюх, продължиха да се развиват.

Ние им помогнахме, като интегрирахме електронни колички на техните уебсайтове, използвайки някои от най-популярните плъгини за електронна търговия. Също така предоставихме възможност за установяване на трансакции чрез платежни линкове, които търговците да изпращат на своите клиенти. Доказателство за това е фактът, че през април 2020 г. myPOS помогна на средно 30-40 бизнеса да установят своето онлайн присъствие, като този брой продължи да расте с всеки следващ месец.

Малко по-късно, представихме и myPOS Online  - услуга, която помага на търговците да създадат свой собствен уебсайт лесно и безплатно. Функцията им предоставя възможност да пренесат дейността си онлайн и да продължат да продават, без да се налага да разполагат със специални компютърни умения.

Тенденцията да се използват картови разплащания става все по-популярна в България, като вече следваме примера на Западна Европа, където те са общоприети. Но има ли предизвикателствата при развитието на дигиталните плащания в по-малките градове в България и как според вас може да се насърчи приемането им?

В София и в големите градове като Пловдив и Варна бизнесите познават myPOS и там услугите ни се търсят. За съжаление обаче в сърцевината на страната все още не е така. Вярно е, че картовите плащания набират скорост, но това не е видимо във всички краища на България. В по-малките населени места тази тенденция се среща по-рядко или като цяло липсва. Точно тук е важно да разберем какво им липсва на тези търговци - дали това ще са знания или начин на работа, и да работим в посока на оптимизиране на нашите услуги, за да може да им дадем това, от което те имат нужда.

Ние от DiVino активно подкрепяме използването на картови плащания поради множеството предимства, които предоставят. Но също така и много други бизнеси от винарската индустрия работят с вас. Мислите ли, че те се възползват максимално от всички възможности, които myPOS осигурява?

Много е важно тук да споменем, че именно DiVino ни помогна да бъдем част от развитието на тази индустрия. Работата с много винарски бизнеси е доказателство за нашата надеждност и отдаденост да обслужваме малките и средни предприятия. Фактът, че много изби и производители виждат предимствата на myPOS и се възползват от тях, ни кара наистина да се чувстваме горди, че предоставяме решение, което да им помага и те самите да израстват заедно с нас.

Именно опитът ни с винените професионалисти ни е научил, че за успешната им дейност и пресъздаване на страстта им към виното са нужни време, търпение и отдаденост. Ето защо ние се стремим да предоставим цялостно решение, което да позволи на бизнесите да приемат плащания свободно и да управляват финансите си оптимално, без да се тревожат за странични фактори. С тази цел осигуряваме незабавно постъпване на получените плащания в безплатната myPOS търговска сметка, която идва и с безплатна бизнес карта. Така собствениците на бизнеси разполагат с парите си по всяко време и могат навременно да отговорят на спешни разходи.

Така е. Работата с myPOS е изключително лесна, а една от любимите ни функции в DiVino е пре-авторизацията. Използваме я винаги на събития, като например на DiVino Taste, Discover.Vino и предстоящите класации Top 50, където даваме чаши под наем, по удобен както за нас, така и за клиентите начин. С помощта на myPOS, сумата за наем се блокира, без реално да бъде изтеглена от сметката на клиента, в края на събитието парите се освобождават.

Когато DiVino изяви желание да ползва тази myPOS услуга преди няколко години, не знаехме как ще реагират клиентите на това да им се блокират средства за чаша, от която те дегустират. Бяхме приятно изненадани от това колко добре се прие тази опция от потребителите. Обратната връзка беше изключително положителна. Сега пре-авторизацията е функционалност, за която съвсем спокойно можем да разказваме и на останалите организатори на събития, които искат да осигурят гладко изживяване за своите клиенти.

Истината е, че в днешно време дигиталните плащания играят важна роля на винени фестивали и изложения, като осигуряват бърз и лесен начин за плащане. От една страна, те допринасят за увеличаването на продажбите, а от друга - клиентът да изгради доверие към бизнеса.

myPOS има богат опит в участието на такива събития като партньор и спонсор. Най-скорошният пример за това е фестивалът Copsa Open Art Fest, в който се включихме като като партньор, за да предоставим възможност за безконтактни плащания и по този начин да улесним както Chateau Copsa, така и техните клиенти.

Освен това myPOS беше и първата компания, която пусна на пазара фискален ПОС терминал, отговарящ на българското законодателство. Това е нещо, което досега е съществувало само в чужбина. Как се прие устройството от търговците?

myPOS Carbon Fiscal, подобрена версия на предшественика си myPOS Carbon N5, e устройство, което съчетава в себе си платежен терминал, фискален принтер и касов апарат. Това го прави изключително ценен продукт за българския пазар. Създадохме го с цел да оптимизираме решенията, които вече предлагаме, за да дадем възможност на служителите да получат няколко услуги, комбинирани в едно устройство. myPOS Carbon Fiscal дойде  в правилния  момент, точно когато финтех индустрията набира скорост. Отначало терминала започна да набира популярност с леки темпове, а сега е един от продуктите ни, който генерира значителен успех. Търсеното е голямо и е предпочитан продукт от много наши клиенти.

Идеята за фискалното устройство дойде след внимателен анализ на обратната връзка, която получихме от бизнесите, с които работим. Всяка година провеждаме проучване сред търговци, с цел да получим тяхното мнение относно потенциални решения или допълнителни услуги, които биха били важни за техния бизнес. Следователно всички нови платежни инструменти, които пускаме на пазара, са предназначени да отговорят на конкретните им нужди.