Начало - Статии и новини - Анализи - Как се отразява Covid-19 на винарските имоти в Италия?
Анализи
   

Как се отразява Covid-19 на винарските имоти в Италия?

26 юли 2020

Как се отразява Covid-19 на винарските имоти в Италия?

Въпреки кризата с коронавируса, има агенции за недвижими имоти в Тоскана, за които последните седмици са били доста натоварени откъм търсене и предлагане. Не сме очаквали секторът на недвижимите имоти да се съвземе толкова бързо, споделя Дилета Джорголо Спинола, шеф на подразделението на Sotheby’s за недвижими имоти в Централна и Южна Италия.

Според Джема Брус, съоснователка на агенцията за недвижими имоти в Италия Casa&Country, бъдещите купувачи преоценяват начина си на живот. Под влияние на пандемията, хората искат имоти със земеделска земя. Ако може да има и лозя, това е чудесно, споделя тя пред Decanter. По нейни наблюдения, немалко базирани в Лондон купувачи са успели да издействат от работодателите си възможността да работят по-често от разстояние.

Както и в другите винарски области, да избереш имот с лозя в Тоскана зависи от мотивацията на купувачите – дали става дума за начинание с търговска цел или просто за определен лайфстайл. Влияние оказва и фактът дали лозята се намират в DOC или DOCG зона. Нашите купувачи са хора, които имат голяма страст към вината, споделя Дилета Джорголо Спинола. Те търсят имот със стопанство или вила с малко производство на вино.

Какви са цените?

По данни на изданието winenews.it от миналата година, лозята в Chianti Classico струват около 170 хиляди евро/ха и до 200 хиляди за най-добрите терени. Средната цена за лозята в други части на Италия се движи около 30 хиляди евро/ха. Както в повечето райони, цената варира в зависимост от размера на необходимата инвестиция и престижа на лозята в конкретния район. В Тоскана, вила с 2-3 ха лозя може да струва между 2 и 3 млн. евро. Цената може да е още по-голяма, както показва оферта в Sotheby’s – къща с 6,5 ха лозя в сърцето на Chianti Classico се предлага за 6,2 млн. евро. Според експертите по недвижими имоти, винаги има място за договоряне, но всеки отделен случай е индивидуален.

В Casa&Country се предлага вила с 6 ха лозя и панорамна гледка край Сан Джиминяно за 1,5 млн. евро. Сред по-скъпите имоти е замък с 16,5 млн. ха лозя, 3 от които в Chianti Classico DOCG, и работеща винарна за 7 млн. евро.

За по-заможните потенциални купувачи с амбиции във винения туризъм, от Romolini Immobiliare предлагат винарски комплекс на площ от 41 ха с басейн, 19 спални и 9 ха лозя за 6,5 млн. евро.

Лозята често са черешката на тортата за купувачите, движени от лайфстайл подбуди, споделя още Джема Брус. Съществува обаче и тренд за страстните почитатели на виното да търсят имоти, които ще им позволят да произвеждат малки количества собствено вино, не непременно с търговски цели.

Някои имоти разполагат с оборудване за вионопроизводство, което не се използва. Други имат лозя в DOC или DOCG зони, но по една или друга причина не са произвеждали вина с качеството, което могат.

Има имоти, които вече имат учредено право за засаждане на лозя, което е важно да се има предвид, защото според европейското законодателство не можете просто да купите имот и да засадите лозя. Имотите със сертифицирани био лозя са обект на все по-голямо търсене сред частните клиенти. Най-търсени са те в широката Кианти зона плюс Монтепулчано. Все повече се търсят имоти и в Марема, в южната част на Тоскана, чиито лозя са по-малко прочути, но районът е близо до брега на Тиренско море и е на едва 90 минути от международното летище на Рим.