Начало - Статии и новини - Новини - Какво да чакаме от винарския сектор през 2020?
Новини
   

Какво да чакаме от винарския сектор през 2020?

20 декември 2019

Какво да чакаме от винарския сектор през 2020?

Краят на годината обикновено е време за обобщение и изводи, а това важи с пълна сила и за сектор като винарския. Какво предстои в глобален мащаб през 2020? Ще продължи ли възходът на Италия? Ще продължат ли проблемите за Бордо? Ще се възползват ли южноамериканските вина от новите мита за Европа?

Според платформата Liv-ex (London International Vintners Exchange), общият пазарен дял на Бордо намалява, както и инерцията на Бургундия. В същото време Италия и Шампан засилват пазарното си присъствие. Анализаторите смятат, че тези тенденции до голяма степен ще се запазят и през 2020.

Американските мита върху европейските вина ще се разширяват, пазарът в Хонконг е в рецесия, а Брекзит във Великобритания наближава с пълна сила. И трите пазара са ключови за глобалните тенденции.

Интересна ниша с обещаващо бъдеще, представляват така наречените натурални вина. Вълната от тези вина с минимална намеса обхваща все повече страни, но вниманието привличат най-много френските бутикови производители. Освен, че са от малки винарни, често органични или биодинамични, тези производители използват сортове, които са пренебрегвани от широката публика на френското вино. Областите, където се правят подобни вина са Лоара, Юра, Лангдок, части от Рона и Божоле. Френският онлайн аукционер iDealwine отчита сериозно засилване на интереса към натуралните вина.