Начало - Статии и новини - Новини - Какво ще стане с европейските вина за Обединеното кралство след Брекзит?
Новини
   

Какво ще стане с европейските вина за Обединеното кралство след Брекзит?

26 юли 2019

Какво ще стане с европейските вина за Обединеното кралство след Брекзит?

В края на кампанията си за лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, Борис Джонсън се определи като почитател на супертосканското Тинянело. Любопитно е, че това е любимото вино и на херцогинята на Съсекс, Меган Маркъл.

Дали обаче италианските топ вина ще продължат да се доставят свободно на британския пазар след 31 октомври? След като Борис Джонсън застана на поста министър-председател той заяви категорично, че на тази дата страната му излиза от Европейския съюз, със или без сделка. И тъй като Брюксел и европейските столици са категорични, че няма да се предоговарят условията на сделката, постигната от бившия премиер Тереза Мей, всички започват да се готвят за твърд Брекзит.

От Wine and Spirit Trade Association (WSTA) – асоциацията, която представлява гласът на британската винена и алкохолна индустрия – заявиха тази седмица, че Брекзит без сделка в края на октомври ще бъде „най-лошия сценарий“. В доклад за готовността на сектора за Брекзит от WSTA заявяват, че британските компании от винарската и алкохолната индустрия са твърдо за подредено напускане на ЕС.

Вносители и търговци от Обединеното кралство се опасяват, че сделката за Брекзит не може да бъде предоговорена, а много скоро след обявената дата за напускане започва и най-важният период в годината – продажбите за Коледа.

„Въпреки усилията от двете страни на Ламанша и на Ирландско море, Брекзит без сделка вероятно ще предизвика краткосрочно сериозен срив по границите“, заявяват от WSTA. Още през януари тази година, от асоциацията посъветваха бизнеса да предвиди 20% допълнителни запаси за първата половина на 2019, за когато първоначално беше предвидено напускането.

Фирмите на Острова, работещи в областта на виното и спиртните напитки, вече са предвидили планове за извънредна ситуация. Проблеми с доставките обаче съвсем естествено ще окажат влияние на складовата наличност, а оттук и на крайните цени. Близо 60% от вноса на вино за британския пазар идва от Европейския съюз.

От WSTA все пак се надяват правителството на Борис Джонсън да спази поетия от предишния кабинет ангажимент за 12-месечен мораториум на митата за вносни вина от ЕС, в случай на Брекзит без сделка.