Начало - Статии и новини - Статии и новини - Кино Гурме на София Филм Фест отново свързва виното и киното
Статии и новини
   

Кино Гурме на София Филм Фест отново свързва виното и киното

15 март 2023

27-ият София Филм Фест се открива официално на 16 март и програмата му е наситена с ценни и разнообразни филми от всички видове и жанрове, които ще очакват своите зрители до 31 март, а в София и до 9 април.

Екипът на кинофестивала се е посветил на мисията да СВЪРЖЕ филмовите истории с тяхната публика, да провокира вечно търсещия дух у всеки един от нас...
И да се забавляваме на кино!

Програма на фестивала и информация за всички филми и събития може да потърсите на siff.bg
За билети моля вижте тук!

И тази пролет София Филм Фест устройва вълнуваща среща на киното и виното. В секцията Кино Гурме са включени три качествени и интересни филма: два документални и един игрален.  Ето кои са те: 

Живо вино


САЩ, 2022, 82′, документален; режисьор и сценарист: Лори Милър

Едновременно фермери, винопроизводители и творци, те остават верни на идеалите си да създават автентични натурални вина, произведени чрез иновативно устойчиво и регенеративно земеделие и без химически добавки. Като избягват индустриалните земеделски практики на винените корпорации, винарите герои на филма лекуват самата среда, в която трябва да оцелеят, т. е. променящия се климат, характерен с повишаващи се температури, по-кратък вегетационен период и по-чести и жестоки горски пожари.

Прожекции:
29 март, сряда, Културен център G8 – 18:15 часа
6 април, четвъртък, Дом на киното – 18:30 часа
 

Шампанско


Франция, 2021, 100′, игрален; режисьор и сценарист: Никола Вание

Жан, Патрик, Йоана, Роман и Гийом се познават от повече от 30 години. Този уикенд старата банда се събира отново в Шампан, за да отпразнува ергенското парти на Патрик. Отседнали във винарско имение, те не подозират, че към тях ще се присъедини и Кристин, младата и красива бъдеща булка. Скоро неочакваната и нежалана гостенка всява смут сред групата. Сред великолепните лозя изплуват неща, неизказани с години, а на повърхността излизат несъвместими лични сметки. Смях, любов и сълзи: ще оцелее ли старото приятелство през уикенда в Шампан?

Прожекции:
18 март, събота, Френски институт Кино Славейков – 20:30 часа
21 март, вторник, ОКИ Красно Село – 18:30 часа
24 март, петък, Кино Влайкова – 19:30 часа
27 март, понеделник, Сине Гранд Парк център – 19:00 часа
28 март, вторник, Културен център G8 – 18:15 часа
29 март, сряда, Кино Люмиер – 15:30 часа
30 март, четвъртък, Кино Одеон – 18:00 часа
1 април, събота, Дом на киното – 16:30 часа

Виното на Приорат

Испания, 2016, 69′, документален

Със сухата си почва, суров климат и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталуния. И не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипари да съживят местното производство на вино, което през XVII век е процъфтявало. Но те успяват. И още как! Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света, вината от Приорат са с изключителен характер и концентрация, както и с голям потенциал за отлежаване. Ценителите и специалистите правят доста паралели между Приорат и Бургундия - като се започне от елегантния стил с отличен потенциал за отлежаване, мине се през многобройните лозя с различен тероар и се стигне до наименованието clos, употребявано и на двете места. Вината от Приорат са от най-скъпите за Испания, каквито са бургундските за Франция.
Във филма бившите младежи-хипита – днес прочути лозари, енолози и винопроизводители, популярни като Великолепната петорка (Рене Барбие, Алваро Паласиос, Дафне Глориан, Хосе Луис Перес и Карлес Пастрана), разказват историята за виното на Приорат.
Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг - казва един от лозарите, - но най-доброто вино е онова, за което може да се разкаже история.

Режисьор на увлекателния документален разказ Виното на Приорат е Давид Фернандес де Кастро, а единствената среща с неговия филм е предвидена 25 март 2023, от 18:15 часа в Euro Cinema.