Начало - Статии и новини - Новини - Класацията The World’s 50 Best Restaurants въвежда нови правила
Новини
   

Класацията The World’s 50 Best Restaurants въвежда нови правила

25 януари 2019

Класацията The World’s 50 Best Restaurants въвежда нови правила

Нови правила, чиято цел е да отговорят на постоянно променящия се свят, влизат в сила с изданието за 2019 на The World’s 50 Best Restaurants. Всички ресторанти, които през последните 17 години са оглавявали класацията няма да могат да бъдат избирани повече. По този начин създателите на престижния Топ 50 искат да отговорят на една от най-честите критики – тази за липсата на разнообразие на ресторантьорския връх.

Заведенията, които са били вече начело, ще присъстват вече в класация наречена Best of the Best. В новата категория ще бъдат отличени ресторанти като вече затворения el Bulli, The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Eleven Madison Park, сегашният №1 Osteria Francescana и оригиналният Noma. Новото превъплъщение на Noma отвори през февруари 2018 със съвсем нова концепция и на нова локация и от тази година ще може има право да влеза в Топ 50.

Друга важна новост е промененият състав на Академията, която гласува за оформянето на Топ 50. В състава й влизат 1040 експерти от цял свят, като съотношението между мъже и жени е вече изравнено: представителите на нежния пол са вече повече от 500.

Промените бяха вече приветствани от представители на ресторантьорите. „Светът на ресторантьорството продължава да се развива и е вълнуващо, че The World’s 50 Best Restaurants също се развива", споделя Даниел Хъм, шеф-готвач и съсобственик на Eleven Madison Park, който беше №1 в класацията за 2017. „С новата формула, повече ресторанти ще могат да изживеят мечтата си“, заяви и Жоан Рока, главен готвач и съсобственик на легендарния El Celler de Can Roca, който на два пъти беше №1 - през 2013 и 2015.

Вижте актуалната класация The World’s 50 Best Restaurants