Начало - Статии и новини - Новини - Книга за митичната колекция вина на цар Николай II, а после и на Сталин
Новини
   

Книга за митичната колекция вина на цар Николай II, а после и на Сталин

03 септември 2020

Книга за митичната колекция вина на цар Николай II, а после и на Сталин

Наскоро публикувана книга от американското издателство Viking Press, разказва перипетиите около опитите за покупка на колекцията с вина, принадлежала някога на последния руски цар Николай II, а след това и на Сталин.

Автори на книгата Stalin’s Wine Cellar са Джон Бейкър и Ник Плейс. Бейкър бил през 80-те години на миналия век хотелиер и музикален промоутър на австралийски групи като Midnight Oil, Men At Work и INXS. Като страстен любител на доброто вино, той става винен търговец и отваря редица магазини за вино. Другият автор, Ник Плейс, е написал пет романа и няколко нехудожествени книги. Автор е на филмови сценарии и поезия и има зад гърба си дълга журналистическа кариера в различни медии. Живее в Мелбърн и е запален почитател на сингъл малц уиски, вино и кафе.

Книгата е по действителен случай и разказва историята на Джон Бейкър и съдружника му Кевин Копко, които получават от клиент в края на 90-те години списък с много стари и редки вина. Бейкър успява да установи, че вината са произведени от едни от най-прочутите имения в Бордо, като Château Margaux, Château Latour, Château Lafite и Château d’Yquem а някои от бутилките били от началото на 18 век.

Като истински винен детектив, Джон Бейкър установява, че колекцията с вина на цар Николай II става държавна собственост след съветската революция, а оттам и лично на Сталин. Опасявайки се, че тя може да бъде разграбена, съветският диктатор разпределил колекцията на три различни места. За едното се знае, е в Ялта, второто е неизвестно, а третото се намирало в Тбилиси.

В книгата, която го отвежда от Сидни до Грузия, Джон Бейкър разказва за пътуването си до бившата съветска република, за срещата му с Георги Арамхишвили, собственик на избата, където се намирала уникалната колекция и неговия въоръжен охранител Зураб, както и за опитите да установи автентичността на бутилките и смъртната заплаха, която слага край на тази одисея.