Начало - Статии и новини - Новини - Лондонското възмездие: в прослава на виното, а не на произхода
Новини
   

Лондонското възмездие: в прослава на виното, а не на произхода

05 юни 2024

В чест на забележителната историческа дегустация на Стивън Спуриър, известна като Парижкото възмездие (или Парижката присъда), състояла се преди 48 години, сляпата дегустация на 32 световноизвестни вина, организирана в Лондон през месец май, разкрива някои изненадващи резултати. Европа или останалата част от света триумфира? Със сигурност триумфът бе за виното изобщо и това е единственото, което има значение, казва Тина Гели – мениджър съдържание на Decanter, която е една от съдиите.

Експертно жури от 21 съдии е дегустирало 16 двойки бели и червени вина, противопоставяйки Европа и останалата част от света, в чест на прочутата дегустацията от 1976 г., наречена Парижкото възмездие (The Judgement of Paris).

© AnthonyUpton.com / Decanter

Лондонският отговор е бил сляпа дегустация, в която границите между винените светове по-скоро се размиват, вместо да има сблъсък; Стар свят и Нов свят са като че ли остарели понятия в сравнение с нюанси, текстура, елегантност и баланс.

След четиричасово оценяване на 32 вина – осем двойки бели и осем двойки червени – от жури в състав от 21 Мастърс ъф уайн (MW), Мастърс сомелие (MS) и други британски винени експерти, разликата между Европа и останалия свят (ROW) в Лондонското възмездие е било сведено до едва 0,65%.

При равни условия

Европа триумфира, като 16-те ѝ вина са получили общо 2621,5 точки (средно 7,8 от 10 за всяко) срещу 2604,5 точки за останалия свят (7,75/10).

Въпреки това най-доброто бяло вино и виното с най-много точки изобщо е новозеландският ризлинг Pegasus Bay Bel Canto 2011 от Уайпара в Северен Кентърбъри. На второ място сред белите е класиран друг неевропейски ризлинг: Grosset Polish Hill Riesling 2012 от Клер вали в Южна Австралия.

При червените вина отличията са за Рона и Бордо, като най-много точки са получили Domaine J-L Chave Hermitage 2012, а след него Château Mouton Rothschild 2009.

Проведено в рамките на Лондонския панаир на виното (LWF) на 20 май, Лондонското възмездие е знак на почит към покойния Стивън Спуриър, консултант-редактор и автор в Decanter в продължение на 27 години – инициатор на Парижкото възмездие през 1976 г.

Докато в онази дегустация преди 48 години калифорнийските шардонета и кабернета от Новия свят триумфират над по-известните вина от Бургундия и Бордо в Стария свят, сегашната дегустация е имала за цел да отрази съвременния пейзаж на висококласните вина.

Замислено от директора на LWF Хана Тови, която се запознава със Спуриер, когато започва винената си кариера в Decanter, Лондонското възмездие събира по-широк спектър от вина от цяла Европа и извън нея.

Ронан Сейбърн MS, съпредседател на Decanter World Wine Awards и главен изпълнителен директор на Court of Master Sommeliers, и Сара Абът MW, основател и директор на Swirl Wine Group, са хората, подбрали вината за дегустацията, като 80% от тях са изпратени директно от производителите.

Сара Абът MW, Хана Тови и Ронан и Ронан Сейбърн MS, организатори на Лондонското възмездие

Всяка двойка е била съставена от европейско вино и ответно вино от останалата част на света, съчетани по стил – най-вече според сорта или купажа, но няколко двойки и според текстурата. Производителите са били свободни да избират коя реколта да изпратят, стига тя да е от периода 2005-2020.

Оценка на присъщите качества

Преди дегустацията Абът е насърчил съдиите да не се фокусират върху това дали вино А е по-добро от вино Б и да не използват трикове в опит да отгатнат идентичността на виното, а да вникнат в душата му и да го оценят единствено въз основа на присъщите му качества.

Сейбърн е изразил съгласие и в обръщението си към съдиите е подчертал, че определянето на победител или победен не е целта на тази дегустация.

По-скоро целта е била да се покаже как производителите в така наречения Нов свят сега правят вина, които са по-добре адаптирани към техния климат, клонове и общности, а не се опитват да подражават на традиционните европейски стилове. И това води до повече елегантност, баланс, дължина, интензитет и отличителен характер.

През 1976 г. Калифорния беше аутсайдерът, а Франция – институцията, казва Сейбърн. Победител тогава беше аутсайдерът, но нещата много са се променили. Сега няма разграничение между Нов и Стар свят; подобна терминология с право отпада, тъй като в света на виното условията на играта са много по-равностойни. Границите определено са размити.

Абът казва, че Спуриър не е бил догматичен или консервативен във винените си вкусове; той наистина се е радвал да открива красота и разнообразие навсякъде, където е отивал, така че този съвременен акт на почит към оригиналното му събитие от 1976 г. е съвсем подходящ.

Вината на Лондонското възмездие през погледа на автора, Тина Гели

Двете топ червени и двете топ бели вина, както и общият победител, бяха обявени на London Wine Fair на 22 май, казва Тина Гели, но всички съдии в журито имаха свои лични фаворити – някои от тях бяха в голямо противоречие с общия консенсус, след като оценяването приключи и всички се запознахме с резултатите.

Бях развълнувана да видя Pegasus Bay на първо място и всъщност дадох еднаква оценка на Grosset Riesling, Cervaro della Sala и Tahbilk Viognier. При червените вина също дадох най-високата си оценка на победителя J-L Chave Hermitage, но Promontory и Qvevri Saperavi бяха моите лични подгласници пред Mouton Rothschild.

Някои двойки оцених еднакво, като например шардонетата Felton Road и Louis Jadot и белите купажи Livio Felluga и Au Bon Climat, но като цяло предпочитанията ми бяха за белите от света извън Европа и за европейските червени вина.

Беше забележително упражнение, но и в много случаи предизвикващо смирение; сляпата дегустация винаги е такава. Бях убедена, че Tahbilk Viognier е отлежал семийон от Хънтър вали и бях разменила произхода на сладостно-плодовото Dujac Bonnes-Mares 2017 и стегнато-стройното Storm Pinot 2019.

Така че да оставим Стария – и Новия – свят и други подобни остарели понятия, и да се насочим към тероара на виното, красотата, елегантността и вълнението, което е способно да предизвиква. Великото вино наистина идва от всички краища на света.

Лондонското възмездие: Бели вина по двойки, изброени по реда на дегустацията

Ризлинг
Grosset Polish Hill Riesling, Clare Valley, Южна Австралия 2012
Trimbach Clos Ste-Hune Riesling, Елзас, Франция 2008

Шардоне
Antinori Cervaro della Sala, Умбрия, Италия 2018
Kistler Les Noisetiers Chardonnay, Сонома коаст, Калифорния, САЩ 2018

Шардоне
Louis Jadot Corton Charlemagne Grand Cru, Бургундия, Франция 2017
Felton Road Block 6 Chardonnay, Централно Отаго, Нова Зеландия 2017

Бленд
Au Bon Climat Hildegard, Санта Мария вали, Калифорния, САЩ 2020
Livio Felluga Terre Alte, Фриули Коли Ориентали, Италия 2020

Совиньон блан
Château Smith Haut Lafitte, Песак-Леонян Гран крю класе, Бордо, Франция 2017
Peter Michael Winery L’Apres Midi, Сонома Каунти, Калифорния, САЩ 2014

С плътно тяло
Най-високо оценено бяло и най-високо оценено сред всички вина:

Pegasus Bay Bel Canto Dry Riesling, Уайпара, Северен Кентърбъри, Нова Зеландия 2011

Franz Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd, Вахау, Австрия 2019 (магнум)

Рона
Tahbilk Viognier Nagambie Lakes, Виктория, Австралия 2011
Domaine Gonon Les Oliviers St-Joseph, Рона, Франция 2020

С плътно тяло
Quinta dos Roques Encruzado, Дао, Португалия 2014
David & Nadia Skaliekop Chenin Blanc, Суортленд, Южна Африка 2019

Лондонското възмездие: Червени вина по двойки, изброени по реда на дегустацията

Пино ноар
Storm Ridge Pinot Noir Hemel-en-Aarde Ridge, Уокър бей, Южна Африка 2019
Domaine Dujac, Бон-Мар Гран крю, Бургундия, Франция 2017

Пино ноар
Meyer-Näkel Pfarrwingert Spätburgunder GG, Ар, Германия 2019
Hirsch Vineyards San Andreas Fault Pinot Noir, Сонома коаст, Калифория, САЩ 2019

Каберне совиньон
Promontory, Напа вали, Калифорния, САЩ 2019
Runner-up red Château Mouton Rothschild, Пойак Премиер крю класе, Бордо, Франция 2009

Каберне совиньон
Château Léoville Las Cases, Сен Жулиен Дузием крю класе, Бордо, Франция 2009
Viñedo Chadwick, Алто Майпо, Чили 2015

Сира
Trinity Hill Homage Syrah, Хоукс бай, Нова Зеландия 2018
Top red Domaine J-L Chave Hermitage, Рона, Франция 2012

С плътно тяло
Qvevri Wine Cellar Saperavi Qvevri, Кахетия, Грузия 2019
Clonakilla Shiraz-Viognier, Канбера, Ню Саут Уелс, Австралия 2015

Гренаш
Torbreck Hillside Vineyard Grenache, Бароса вали, Южна Австралия 2016
Clos Mogador Gratallops, Приорат, Испания 2019

Каберне фран
Clos Rougeard Saumur-Champigny, Лоара, Франция 2018
Gran Enemigo Cabernet Franc Gualtallary, Мендоса, Аржентина 2018
 

Журито и организаторите на Лондонското възмездие, © AnthonyUpton.com / Decanter