Начало - Статии и новини - Advertorial - МЕТРО България представя техники на безотпадно готвене на GastronomiX 2022
Advertorial
   

МЕТРО България представя техники на безотпадно готвене на GastronomiX 2022

06 март 2022

Компанията е основен партньор на форума за висша кулинария GastronomiX за пета година.

 

Световноизвестни готвачи ще представят техники за минимализъм в готвенето и пълноценно използване на качествени суровини при нулев отпадък на щанда на МЕТРО България по време на форума за висша кухня и кулинарна култура Gastronomix 2022.  Дългоочакваното предстоящо издание на GastronomiX  ще се проведе от 15 до 18 март в Интер Експо Център в София, а водещата тема е Готвене с нулев отпадък.

В програмата с демонстрации на МЕТРО Академия и партньори се открояват имена като Робин Виляреал, Калоян Колев, Мохамед Салама (шеф Макс), Васил Златарев, Юри Велев и Веселин Дойков. Те ще направят тематични демонстрации на различни авторски техники за постигането на разнообразие в кухнята, както и ще покажат идеи, които могат да помогнат на професионалните готвачи да развият нова визия за готвене с нулев отпадък.

Освен шеф-готвачите, в събитието се включват и двама изключително опитни баристи – Никола Кирилов, основател на специализирания магазин за кафе Urban Embassy Specialty Coffee и Джулия Бароци.

Опитът на шеф-готвачите е впечатляващ. Шеф Калоян Колев има над 15- годишна практика, работил е на три континента и се учи от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Бил е су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’Or през 2009 г.

Роденият във Филипините Робин Виляреал e всеотдаен професионалист със забележителен опит в областите на кулинарното образование, планиране и създаване на меню. Шеф Робин е завършил с високо отличие световноизвестната кулинарна школа Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris, Франция. Има солидна практика във френската и интернационалната кухня като е работил в ресторанта на Ален Дюкас с 3 Мишлен звезди Le Louis XV в Монте Карло.

Шеф Макс (Мохамед Салама) е работил в Италия и Швейцария (в голяма верига пицарии с близо 120 обекта). Живее в Бургас от 2013 г. като създава и налага успешно собствен пица бранд – Piazza Grande Bourgas.

Васил Златарев е популярно име за ценителите на BBQ  културата. Макар че започва кариерата си от киното, той се отдава на страстта си към храната и американските стилове BBQ, и решава да инвестира в развитието на подобен бизнес. Започва със street food бранда Barbecue Brothers, а от 2020 г. има и ресторант в центъра на София Barbecue Brothers Bourbon Bar.

Шеф Юри Велев е част от екипа на МЕТРО Академия от 2014 г. Има  дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, сред които хотел Витоша, Интерконтинентал, Кемпински, Мариот и други. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю.

Су-шеф Веселин Дойков също е част от екипа на МЕТРО Академия. Той е завършил престижната HRC Culinary Academy и прави специализации в Англия и Германия. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като Talents и ANDRè.

В първия ден на форума, 15 март, представяне на цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил Класика и Романа ще направи шеф Макс. Сред акцентите е и демонстрацията на шеф Юри Велев и су-шеф Веселин Дойков  на класически и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък.

На 16 март специална презентация на кафе Cagliari ще покаже Джулия Бароци.

В програмата на 17 март се открояват Мастър клас за приготвяне на лангустини с нулев отпадък с шеф Робин Виляреал и шеф Калоян Колев, както и демонстрацията на шеф Робин Виляреал  на тема Азиатска кухня – решения с добавена стойност за ХоРеКа.

Основен акцент в последния ден на форума, 18 март, ще е Мастър класът за транжиране с нулев отпадък в стил Kansas BBQ Society с Васил Златарев.

МЕТРО България се включва в GastronomiX 2022 със собствен щанд на 100 кв. м, където ще предложи практични решения и продукти за минимализъм в кулинарията, насочени към ХоРеКа сектора. Отдаденият екип от професионалисти на МЕТРО България ще бъде на място, за да консултира посетителите на форума за цялостните решения, необходими за постигане на минимализъм в кулинарията, които могат да бъдат открити в магазините на компанията.

Форумът за висша кухня и кулинарна култура Gastronomix 2022. e единствено по рода си у нас събитие. То популяризира българската и чуждестранна висша кухня и е място за среща и контакти на професионалната кулинарна общност в България.  Форумът включва майсторски класове на световноизвестни шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми.

Водеща тема на Gastronomix 2022 е Готвене с нулев отпадък. В тазгодишната програма уважавани шеф-готвачи и професионалисти в бранша ще представят своята философия и разнообразни техники за безотпадно готвене и използване на качествени суровини, произведени с грижа за минимален отпечатък върху околната среда. В рамките на форума ще се проведе и кръгла маса Храна с нулев отпадък: Добри практики и перспективи, в която ще вземат участие представители на неправителствени организации, ресторанти и други бизнеси, активно работещи за решаване на проблема с изхвърлянето на храна.