Начало - Статии и новини - Акценти - Магическите вкусове на Доломитите: кулинарно-винено скисафари
Акценти
   

Магическите вкусове на Доломитите: кулинарно-винено скисафари

01 април 2024, Мишел Ша*

Алта Бадия се намира в сърцето на планинската верига на Доломитите, която според известния архитект Льо Корбюзие е най-красивото произведение на архитектурата в света. Природните паркове Fanes-Senes-Braies и Puez-Odle, които се намират в Алта Бадия, са част от Доломитите и са лесно достъпни от Венеция или Милано.

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2009 г., Доломитите са планинска верига от 18 върха, които се издигат на над 3000 метра – спиращи дъха вертикални масиви, отвесни канари и гъста мрежа от тесни, дълбоки и дълги долини.

 

Доломити, Алта Бадия

Доломитите са известни със ските, но далеч не само! Живописните градове и села като Сан Касиано, Корвара и Колфоско, разположени близо до планинските върхове или сгушени в многобройните му долини, пресичащи Алта Бадия, Вал Гардена, Араба и Вал ди Фаса, превръщат тази планинска верига в идеално място за планиране на зимна, пролетна или лятна ваканция.

В допълнение към смайващата природа, това, което прави районът наистина уникален, е върховното ниво на гостоприемство и изисканата кухня – уменията в Алта Бадия да се отдават на сетивата и да доставят незабравими кулинарно-винени мигове на голяма надморска височина. Доломитите предлагат невероятно изживяване, било то през зимата за зимни спортове или през лятото за слънчевите прохладни дни и свежите вечери: преходи, планинско изкачване, велосипедни обиколки или леки разходки, както и просто посещения на малките села, където човек може да се наслади на прекрасната светлина, наситено зеления пейзаж, лазурното небе и яркото слънце.

Сгушено в подножието на планината е очарователното Сан Касиано, едно от любимите ми села, което през годините се разрасна до малък град. В Сан Касиано има редица хотели и традиционни Garni – от типа bed and breakfast, по-близки до австрийската традиция, отколкото до средиземноморското италианско гостоприемство. Всъщност тази област, която често се нарича Südtirol (Южен Тирол), е била свидетел на много битки по време на Първата световна война, в които и двете страни се опитвали да защитят своите граници от нахлуващата армия на юг и на север от Доломитите. Днес тук царуват мирът и гостоприемството и може да се намери настаняване за всеки джоб и за всички нива на изтънченост и стил. Разгледайте предложенията ми къде да отседнете по-долу в края на статията.

Изглед към Сан Касиано

Доломитите днес предлагат огромно разнообразие от изисканата кухня, която е в постоянен възход. Идвам в тази област, за да карам ски от близо 20 години и съм свидетел, че висшата кухня е един от ключовите елементи, привличащи летни и зимни туристи от всички краища на света към тази величествена дестинация.

Ristorante Mumant в Сан Касиано е един от новите ми любимци – управляван е от изгряващия креативен шеф-готвач Мануел Мангуч и семейството му. Разположен в семейния Garni Jasmin, ресторант Mumant излъчва вълните на истински добрата храна още с прекрачването на прага му. Интериорът е най-адекватният – не твърде традиционен, нито прекалено модерен, обслужването е на място, папà Михил лично съставя отличната винена листа, главно с вина от Алто Адидже и някои скрити съкровища на малки местни изби. Тартарът от еленско беше просто перфектен, а агнешките котлети – сочни и с нежна текстура, представени върху поднос от нажежена вулканична лава, което позволява месото да продължи да се готви до желаната точка. Десертите са грижливо приготвени от брата на Мануел, Ханес, докато целият процес зорко се наблюдава от мама Брижит.

Агнешки котлети в ресторант Mumant, Сан Касиано

Едно изкачване на гребена на кулинарната вълна е Cocun Cellar, управляван от Ян Клеменс Визер. Ресторантът се намира в голямата криволичеща винарска изба на хотел Ciasa Salares, малко извън Сан Касиано. Ян Клеменс лично е избрал 2000 етикета/19 000 бутилки от някои от най-фънки, биодинамичните и натурални производители в Европа – много от вината са, разбира се, на местни производители от района. Същото се отнася за пресните сезонни продукти, които се влагат в също фънки и креативно меню. Заобиколени сте от редовете с хиляди бутилки вино и вечеряте седнали на масивни дървени маси, подредени с вкус в отделни зони, разделени от рафтове с вина. Това определя атмосферата и темпото, като ви приканва да изследвате тази фантастична селекция и целия този свят от вина, много от които се предлагат на чаша.

На съвсем кратко разстояние от Сан Касиано с кола надолу по долината е Корвара. Това е по-голямо населено място с повече градска шумотевица и народ. Посещението на хотел La Perla ще ви разкрие скрито съкровище, което се намира под земята в избата, уникален мавзолей, посветен на еклектичното вино на Tenuta' San Guido в Тоскана, Sassicaia, включващ около 2000 бутилки от различните му реколти, всъщност цяла стая, посветена на всяка отделна реколта от началото до днес на Sassicaia, едно от иконичните големи италиански вина. Главният готвач Симоне Кантафио наскоро бе удостоен със звезда Мишлен в La Stüa de Michil, историческите автентични стари помещения на La Perla, съставени от много малки трапезарии, специални и символични за местната ладино култура.

Отново нов за мен в Корвара и силно препоръчан е гурме ресторантът Burjé 1968 на шеф Никола Лаера, който се намира в хотел Аркадия. Никола има несравним опит като су-шеф в някои от най-добрите ресторанти със звезди Мишлен в района. Културното му наследство идва отчасти от Пулия и отчасти от Алто Адидже и се отразява в комбинацията от ястията му, които са продиктувани от простия произход на съставките и суровините. Той не е фанатик на нулевия километър, неговата философия е да има пряка връзка с производителите, мандраджиите, рибарите и месарите, за да знае какво стои зад даден продукт по отношение на качество, устойчивост и етика. Емблематичните ястия тук са супа от охлюви Gran Sasso с кисело масло, магданоз и хайвер от пъстърва и паста с бурата от морски таралеж и сос от раци, способни да взривят вкусовите ви рецептори. Шеф-готвачът е подпомогнат от Масимо Ди Берардино, висококвалифициран сомелиер, който управлява отлична винена листа от 400 етикета.

Паста с бурата от морски таралеж и сос от раци в гурме ресторанта на Никола Лаера Burjé 1968 - Снимка: Марко Сартор

При толкова много изискани заведения за хранене е хубаво, че Доломитите и районът на Алта Бадия предлагат и безброй пътеки за туризъм, разходки и велосипедни маршрути, така че човек да може да оправдае всички вкусни ястия и прекрасни вина. Добрата новина е, че ако сте на пешеходен туризъм или колоездене, има много страхотни ресторанти и на високо в планината, където можете да спрете както за някое обикновено ястие и освежителни напитки, така и за пълноценно гурме изживяване. По-долу са споменати няколко дългогодишни фаворити, както и някои нови вълнуващи дестинации.

Ресторантът и барът Ristorante Club Moritzino на 2100 метра, отворен през лятото и зимата, предлагащ едни от най-добрите и най-пресните риби, които се доставят ежедневно от Киоджа близо до Венеция, е отдавнашен мой фаворит. Неговото изкусително меню от фини морски ястия, приготвени от главния готвач Марко Спинели, включва пресни омари, скариди и стриди, както и фагри, лаврак, Джон Дори, калкан и много други изискани риби. Винената листа от 1000 етикета се менажира от мастър Франческо Сколо, той е вашият ключов човек в Moritzino. За вечеря Александер Крафонара, младият собственик на Club Moritzino, предлага страхотни тоскански стекове, резултат от скорошно партньорство с Fiorentineria Boutique, а ако искате апре-ски парти с DJ музика на открито, това е най-доброто място.

Club/Ristorante Moritzino, 2100 метра

Друг фаворит е хижата Rifugio Ütia de Bioch на 2029 метра, разположена насред пистите, която предлага не само отлични гледки, но и изискани автентични ладино ястия с модерен привкус, придружени от богат избор от 1400 етикета вина, от които 80% са от Алто Адидже. Собственикът Маркус Валентини се смята за един от най-добрите и най-успешни посланици на вината от Алто Адидже. Струва си да спрете за обяд, за да се насладите на добра бутилка вино, съчетана с отлични гурме ястия, които са модерно превъплъщение на традицията. Не пропускайте да посетите и избата.

Rifugio Ütia de Bioch, снимка: Фреди Планиншек

Маркъс и Дейвид Принот, Sofie ChaletСилно препоръчителна е екскурзията до Сеседа на 2518 метра, между Алта Бадия и Вал Гардена. Може да спрете в Sofie Chalet, управляван от семейство Принот. Тук също можете да откриете 650 разнообразни етикета, посветени на Бургундия, Бордо, Шампанско и Италия, включително някои от най-добрите реколти. Задължителна е обиколката на избата с Маркъс и неговия син Дейвид Принот.

И накрая, само за да добавите още една незабравима спирка, докато карате ски или  се разхождате, може да се отбиете в Rifugio Edelweiss Ristorante La Stüa над Колфоско, където главният готвач Джиджо ще ви посрещне с някои от неговите авторски ястия. Най-емблематични сред тях, според моя супер ски инструктор от www.skidolomites .it и квалифициран сомелиер Кристиан Буркия, са Plin di cervo (пълнена паста с рагу от еленско) и Punta di vitello (телешко печено). Придружава ги добре подбрана винена листа от 250 етикета, включваща вина от Франция, Германия и Австрия.

Ски инструктор Кристиан Буркия и шеф Джиджо, Rifugio Edelweiss Ristorante La StüaАлта Бадия разполага с едни от най-добрите в света ски инструктори и опитни планински водачи, нетърпеливи да ви разведат из красивите живописни склонове. Винаги съм разчитала на www.skidolomites.it за техните ски инструктори, някои от които са и квалифицирани сомелиери, но всички знаят къде да спрат и да хапнат в планината и кои вина са най-подходящи за местната кухня. Най-голямото удоволствие е да бъдете насочени не само към доброто вино и ресторанти, но и да имате безопасно и приятно изживяване на ските. Инструкторът познава метеорологичните и снежните условия и най-добрите и по-малко натоварени писти, по които да се спуснете, и винаги ще гарантира безопасността да е на първо място.

През зимата можете да карате ски или да се присъедините към пешеходни екскурзии по снега, а през лятото всичко е свързано с туризъм, колоездене и планинско катерене на височини и стръмни склонове, както и леки разходки в борови гори и по планинските плата. Всички планински ресторанти на надморска височина са отворени както през лятото, така и през зимата и до тях можете да стигнете със зъбчатите железници и ски лифтовете или като се разходите из планината, при което със сигурност ще имате здравословен апетит за някои заслужени освежителни напитки и хапки.

Доломитите са фантастично място и за пешеходни планински преходи

Веригата Доломити е известна със своята ски обиколка Sellaronda на четирите прохода, до които можете да стигнете от Сан Касиано, Корвара и Колфоско, пресичайки четирите ладински долини Алта Бадия, Вал Гардена, Араба и Вал ди Фаса, над някои невероятни планински пейзажи. Всички писти в обширния район на Алта Бадия (който включва 450 лифта и 1200 писти) са свързани помежду си чрез прохода Super Ski Dolomiti, което улеснява карането на ски до Кортина или Корвара или до ледника Мармолада, един от най-високите върхове, който достига около 3350 метра. Гледките от тук, както и от много други височини са невероятни и това е, с което Доломитите се открояват над толкова много други ски дестинации. Колкото по-високо се качвате, толкова по-дълги са склоновете, така че не пропускайте ледника Мармолада и 12-километровото спускане до Малга Чапела. Други маршрути отиват към Санта Кроче, Кортина и района на Лагацуои. Ла Вила разполага с множество писти като известната черна писта за Световната купа Гран Риза, където легендарният скиор Алберто Томба се е състезавал и е печелил многократно.

Църквата Санта Кроче на 2045 метра, Алта Бадия

Всяко селище има свое ски училище с отлично квалифицирани инструктори. Ski Dolomites има четири офиса – в Сан Касиано, Ла Вила, Пиз Ла Ила и Арментарола https://www.skidolomites.it/, предлагащи индивидуални и групови уроци. Наградено е със Златен печат за сертификат за детско ски училище. Арментарола, точно над Сан Касиано има отличен ски гардероб, обслужван от професионален персонал, който ще подготви вашето ски оборудване предварително или в гардероба, където може да пробвате обувки и да бъдете подпомагани от Рики, Якопо или Мануел, които са едни от най-добрите ски консултанти в района.

Контакти за ски училища и преходи:

https://www.skidolomites.it/en/ski-school-lessons-alta-badia.htm
lavilla@skidolomites.it  Тел. +39 0471844018
sancassiano@skidolomites.it  Тел. +39 0471840011
armentarola@skidolomites.it Тел. +39 0471840001

Къде да отседнем?

Wellness Residence Ciasa Antersies – най-добрите студиа и self-catering апартаменти
Моят избор за семейни почивки или двойки, които предпочитат сами да си приготвят храната. Намират се в Сан Касиано (San Cassiano) с великолепна гледка и малък спа център, където има всичко необходимо за апре-ски релакс.
Via Soplá, 12, San Cassiano in Badia, 
info@ciasaantersies.itwww.ciasaantersies.it, Тел. +39 0471 849417
Hotel Gran Ciasa – традиционно-модернистичен стил
Str. Sorà 15, Colfosco, I-39033 Corvara in Badia, Alta Badia - Dolomites
Тел. +39 0471 836 138, www.granciasa.com/en/
Berghotel Ladinia – хотел в традиционен стил
Pedercorvara 10, Corvara in Badia
Тел. +39 0471 836010, www.berghotelladinia.it/en
Miraval NaturHotel натуро хотел с делукс стаи и студиа в традиционен стил
Str. Sompunt 19, La Villa Alta Badia
Тел. +39 0471 844 055, www.naturhotelmiraval.com
Hotel La Majun – традиционно-модернистичен стил
Via Colz, 59 39036, La Villa Alta Badia
Тел. +39 0471 847030, www.lamajun.it
Gourmet Hotel Gran Ander – уютен традиционен хотел с акцент върху гурме храната с  биопродукти
Str. Runcac, 29, Тел. +39 0471 839 718, www.granander.it/en

Повече информация къде да отседнете и кои добри ресторанти да посетите може да намерите в този полезен сайт: www.altabadia.org/en/winter-holidays/italian-alps/ski-resort-alta-badia.html
Сайтът Alta Badia предлага и отлична цялостна информация за района.

Къде да се храним?

Ristorante Mumant, Str. Plan 11, San Cassiano in Badia, Тел.: +39 0471 849544, www.mumant.it
Cocun Cellar Restaurant, Hotel Ciasa Solares, San Cassiano in Badia, Тел.: +39 0471 849445,
www.ciasasalares.it/en/restaurants/cocun-cellar-restaurant
La Stüa de Michil, Strada Col Alt, 105, Corvara in Badia, Тел.: +39 0471 831000, www.laperlacorvara.it/it/la-stua-de-michil/,  www.hotel-laperla.it
Burjé 1968 Gourmet, Str. Burjé, 11, 39033 Corvara in Badia, Тел.: +39 0471 836043, 
www.burje1968.it

Къде да хапнем на пистите?

Club Moritzino – Кафе-ресторант-тераса, Piz La Ila, Тел.: +39 0471 847403, www.moritzino.it
Rifugio Ütia de BiochГорна станция на седалковия лифт Biok, www.bioch.it
30 минути от Piz Sorega, 50 минути от Piz La Ila, или Col Alt, или седалковия лифт Pralongiá,
Тел.: +39 329 591 4008 
Sofie Chalet, Ortisei Dolomites, Тел.: +39 335 5271240, www.seceda.com
Rifugio Edtlweiss Ristorante La Stua, Str. Altonn, 18, 39033 Colfosco, Corvara in Badia,
Тел.: +39 0471 836 024 / +39 0471 830 332, www.rifugioedelweiss.it

Места за традиционни местни специалитети:

Lüch da Ciampidel - една от най-добрите занаятчийски месарници в района с абсолютно фантастичен шпек, San Cassiano, Via Ciampidel Strasse 31, www.ciampidel.com
Chi Prà Caseificio - може би най-добрият малък местен производител на сиренеPedraces 
www.chipra.eu 


Екскурзии и снежни разходки из Доломитите

SCUOLA SCI DA FONDO ALTA BADIA San Cassiano www.scuolafondo.it
Ски и сноуборд в Доломитите - email: info@skidolomites.it, сайт: www.skidolomites.it

 

Винено скисафари в Алта Бадия

Всъщност заглавието не е метафорично, а съвършено точно, защото това е ежегодно събитие, обикновено през последния уикенд на март и събира най-добрите южнотиролски (или от Алто Адидже) вина за ексклузивна дегустация. Виненото скисафари – на латински De dl Vin – е среща на любителите на ските и хубавото вино по склоновете на Алта Бадия. То е цялостно винено преживяване за сетивата, което варира от мехурчета върху небцето до бели вина със силен и свеж характер; от червени вина, които в някои случаи са плодови, а в други - плътни и структурирани.

Вино от Трентино Алто Адидже с вкуса на Доломитите

Трентино (провинция Тренто) и Алто Адидже (по-северно разположената провинция Болцано, известна още като Южен Южен Тирол на границата с Австрия, и присъединена към Италия през 1919, след Първата световна война), споделят редица ароматни бели вина и доста думи с немски акцент. Както в Трентино, така и в Алто Адидже се произвеждат значителни количества от особено популярния сорт пино гриджо, но така също и шардоне, совиньон, пино бианко и ризлинг. В същото време по-ароматните Мюлер-тургау, мускат, силванер и гевюрцтраминер (за последния се твърди, че носи името на селището Трамин в Алто Адидже), могат да бъдат съблазнително парфюмирани и неочаквано подходящи за стареене.

Една от основните разлики между Трентино и Алто Адидже е, че виното в Алто Адидже се прави главно от малки семейни имения, които го продават на местно ниво, като износът за Германия и Австрия е ограничен.

Трентино, от друга страна, разчита на голям брой производители, членове на големи кооперативи, като Cavit или Mezzacorona, да кажем. Те са си намерили своята ниша: както в Италия, така и в чужбина, и са особено популярни сред любителите на вино, които търсят сравнително добри вина, но и достъпни вина за ежедневна консумация.

По-северната зона Алто Адидже е разделена от своите водни пътища - реките Адидже и Изарко, като по този начин се образуват две долини. Лозовите масиви са разпръснати по бреговете на реките и се издигат от 200 до 1 000 метра надморска височина. От Болцано до Тренто се стига лесно (разстоянието е 60 км), а указанията са добре обозначени с добри ресторанти, хотели и отлични винарни по пътя.

Кооперативите както в Трентино, така и в Алто Адидже водят началото си още от времето на Хабсбургската империя и са доста разпространени, като вземат лъвския дял от производството. Кооперативното земеделие в Трентино-Алто Адидже играе основна роля, а успехът му се дължи на необходимостта да се създаде ефективна икономическа система за разпокъсаната селскостопанска индустрия в региона, включително лозарството - средният производител на грозде притежава малко повече от 1 хектар, а повечето масиви пълзят по склоновете на планините като впечатляващо стръмни терасовидни лозя, като в някои от тях все още се използва системата пергола.

Cantina Terlano (www.kellerei-terlan.com) е кооператив, основан през 1893 г., точно над Болцано, и е едно от най-добрите проявления на героични лозя в Алто Адидже, от които идват изискани бели вина, и по-специално пино блан от от терасираните лозя Vorberg. Заслужава си да попътувате, за да посетите лозята над Терлан.

Cantina Girlan

Cantina Girlan (www.girlan.it) е изградила водеща позиция като производител на пино ноар с вина със страхотен характер и забележителна елегантност. През последните няколко години Cantina Girlan си постави още по-високи цели – те се задълбочиха в търсенето на най-доброто място, способно да произвежда изключителен пино Ноар, който съчетава международен стандарт за качество с автентичността на тероара. Изборът, който най-накрая те направена е изключителното лозе Ganger, където се отглежда сорта, и от където идва знаменитото им Pinot Noir Riserva Vigna Ganger.

Cantina Nals Margreid (www.kellerei.it) е звезда на винената сцена в Алто Адидже. Техните бели вина са особено интересни, като се отличават с интензивна минералност и свежест.

Nals Magreid

Термено или Трамин е домът на семейното имение на Мартин Форадори - Hostätter, (www.hofstatter.com), едно от историческите именията в Алто Адидже, създадено през 1907 г., сякаш специално, за да се насладите на пикантния, ароматен гевюрцтраминер от Трамин. Величественото лозе Vinga S. Urbano е мястото, където най-добрият пино ноар на Италия идва от 100-годишни стари лозя в местността Mazzon, както и дом на местния лагрейн.

Болцано е един от най-добрите райони в Алто Адидже за червени вина, включително леките местни вина от скиава. Заобикалящата го планинска верига създава идеален микроклимат за това.

Когато стигнете до Трентино, ви предлагам да посетите семейното имение Endrizzi (www.endrizzi.it). Красива стара семейна къща и имение в Сан Микеле ал'Адидже са дом на автентични местни вина като пино гриджо, нозиола, мюлер тургау при белите, както и теролдего роталиано и лагрейн, при червените. Първото вино на имението е…Masetto. Другото Masetto. Имението разполага с добре зареден магазин и приятна обстановка за лека закуска.

Elisabetta Foradori

Семейното биосертифицирано имение на Елизабета Форадори (www.elisabettaforadori.com) в Мецоломбардо, също много заслужава да бъде посетено. Там ще намерите отлични местни вина от теролдего, пино гриджо, нозиола и манцони бианко. Елизабета е прочута със своето теролдего, което се характеризира с дълбок гранитен оттенък и меки танини. Нейната изба с ръчно изработените амфори, които идват чак от занаятчия в Испания, трябва да се види, а дегустацията с Елизабета само по себе си е прекрасна възможност за преживяване, тъй като тя обяснява значението на биоразнообразието във винопроизводството.

Регионът на Трентино, който е бил пионер в производството на пенливо вино по класическия метод в началото на века, е запазил водещата си позиция в страната. Сега тези пенливи вина са обединени под наименованието Trentodoc. Те са предимно от шардоне, и ако се замислите, големите количества шардоне в лозята на Трентино отразяват икономическото значение на това производство. Днес в производството на Trentodoc се използва и доста пино ноар.

Ferrari Посещението на Ferrari, (www.cantineferrari.it), един от най-старите пенливи производители, е истинска възможност да се запознаете с първокласните италиански пенливи вина. Ако имате време, спрете се на Локанда Маргон с една звезда Мишлен, а след това може да посетите и семейното бижу - Вила Маргон.

На юг от Тренто, две силно различаващи се имения изпъкват с качеството на своите вина. Първото, близо до Волано, е и дом на Eugenio Rosi, със спорно, но автентично производство на местното вино марцемино, което е с изразителен плодов вкус, жив характер, много приятен и универсален. Малко по- на юг, близо до Авис, се намира имението Tenuta San Leonardo (www.sanleonardo.it). Там се произвеждат едни от най-качествените италиански купажи в стил Бордо, подходящи за отлежаване, с изключителна елегантност и хармония. Топ виното им Villa Gresti е бленд от 90% мерло и 10% карменер. Това е още едно задължително посещение, тъй като се състои от голям парк и в него се намира интересен музей на земеделски машини и инструменти, но и преди всичко защото семейство Marchesi Guerrieri Gonzaga, ако са в къщата, са абсолютно възхитителни домакини.

 

 

* Мишел Ша е винен автор, писател, комуникатор и винен съдия. Тя работи с производители от цяла Италия, защитава и популяризира италианските вина повече от 30 години. Известен маркетолог и наш сътрудник, тя е организатор на b2b срещите с италиански вина и производители във формата Speedtasting®, които са помогнали на стотици производители от Италия да намерят нови пазари за износ.