Начало - Статии и новини - Места - Марке - забележително!
Места
   

Марке - забележително!

27 октомври 2023, Юлия Костадинова

Марке е онзи регион в Италия, който всички пропускат. Като започнем да изброяваме провинциите обикновено списъкът включва (разбъркано) Тоскана, Пиемонт, Венето, Пулия, Сицилия, Сардиния, Кампания, Умбрия, Абруцо, Ломбардия и прочие, но точно Марке някак си бяга от звездните имена. А не бива! 

Минавала съм през Марке неколкократно, отбивала съм се на плаж, на обяд и веднъж дори спах в Анкона, за да хвана ферибота Анкона-Сплит (тоест включва и вечеря с вино), но нямам спомен от винарска гледна точка да знам нещо повече от Verdicchio di Castelli di Jesi (Ведрикио ди Кастели ди Йези). Озовах се в Марке точно за три дни по покана на тяхната асоциация на независимите лозаро-винари (FIVI), които са по-големият брат на нашата БАНЛВ (Българската асоциация на независимите лозаро-винари). Дегустирахме много и различни вина, но навсякъде отново едно нещо много силно ме впечатли - колко са обединени италианските винопроизводители. Ще ви дам пример: освен FIVI, в посещението на Марке бяха замесени още LINFA - търговската камера на производителите в провинцията, а навсякъде дегустациите бяха съответно на консорциуми, свързани с различни наименования за произход, микрорайони и даже конкретни села. Никак не е зле, нали?

И така, ето максимално концентрирано всичко, което един винен любител е добре да знае за Марке. Разбира се най-добре би било и да го посети - както се казва, ей го къде е.

Марке е разположено географски в средната част на Ботуша, на една ширина с Тоскана (най-на запад), Умбрия (централно), и съответно е част от изумитено красивото адриатическо крайбрежие. В региона има 5 провинции: Анкона, Фермо, Асколи Пичено, Мацерата и Песаро Урбино. 

От винена гледна точка картата на Марке прилича на гребен с рехави зъби, защото всички лозя са разположени перпендикулярно на брега, по теченията на няколко реки, идващи от централната част, за да се влеят в Адриатика. Съответно топографията е основно хълмиста (69%) и планинска (31%). Няма по-ниски лозя от 150 м н.в., а най-високите са на 600 метра. А почвите, ех, почвите... Почвите на Марке са мечтата на винаря! Главно варовик, с малко чакълени примеси на места (особено в зоните, където се отглежда червената звезда монтепулчано) и утаечни силикати по коритата на реките. Тоест са налице предпоставките за страхотни вина, каквито и ще откриете навсякъде!

В Марке има 5 DOCGs и 15 DOCs, и макар че всяка интернет справка ще ви ги извади, ето за ваше улеснение и с малко коментари:

DOCG

Castelli di Jesi Verdichhio Riserva - великолепни бели вина от вердикио с феноменални киселини, минерален отпечатък и елегантност!

Verdicchio di Matelica Riserva - също минерално вердикио с повече структура от Кастели ди Йези заради традиционното дълго отлежаване върху утайки с чести батонажи (понякога до година и половина).

Conero Riserva - червеният DOCG за сочни и дълбоки вина, базирани на монтепулчано, който е минимум 85% от купажа, но най-често са си 100% чисти.

Offidaразкошна апелация във вътрешността, горещо препоръчвам, както ще видите и от илюстрациите.Тук ще ви очароват прелестни минерални бели вина от сортовете пекорино (пъпешово-крушов профил, леко цветисто) и пасерина (минерали и лайка).

Vernaccia di Serrapetrona - най-трудната за преглъщане деноминация (поне за мен) с червени пенливи вина от сорта вернача нера (черната вернача), много често и с остатъчни захари.

DOC (предимно свързани с конкретни сортове в конкретни селища)

Verdicchio dei Castelli di Jesi / Verdicchio di Matelica / Rosso Conero / Rosso Piceno / Bianchello del Metauro / Colli Pesaresi / Pergola / Lacrima di Morro d'Alba (няма нищо общо с онази Алба в Пиемонт) / Esino / Colli Maceratesi / Serrapetrona / San Ginesio / I Terreni di Sanseverinno / Terre di Offida / Falerio

 

Да, зная, че при нас във фокуса винаги е виното, но все пак съм жена и не мога да не изкажа възхищението си от изящните дантели на Офида (непременно идете в Офида, струва си отбивката!), които ще видите как бабите плетат и продават в малките си бутици, наследили занаята от своите баби, а те - от своите и т.н.

Непременно опитайте пълнените маслини ала асколана (тежички са, но пък веднъж се живее), маринованите морски треви, които също ще откриете из магазинчетата или върху брускети из ресторантчетата на Марке, абсолютно всички сирена и, разбира се, занаятчийска паста от местни сортове твърда пшеница. Да ви е сладко, и пивко!