Начало - Статии и новини - Новини - Mastercard подкрепя момичета-таланти в кулинарията в партньорство с HRC академия и международната асоциация JRE
Новини
   

Mastercard подкрепя момичета-таланти в кулинарията в партньорство с HRC академия и международната асоциация JRE

08 март 2024

Престижната международна асоциация на професионални шеф-готвачи JRE-Jeunes Restaurateurs прие България с трима официални членове, поставяйки страната на картата на кулинарния туризъм.

Mastercard и JRE се включиха в годишната церемония Бакхус Ресторант на Годината ДАМИ ХРАНЯТ с изискани авторски ястия на пет JRE дами шеф-готвачи от пет различни държави в Европа.

Mastercard предоставя стипендия за програмата Culinary Arts на HRC Academy за талантливо момиче под 20 години за увеличаване на процента на жените в кулинарния бизнес.

За България влизането в асоциацията на JRE-Jeunes Restaurateurs е дългоочакван момент и маркира голям напредък за гастрономията и туризмa, рекламиращ страната ни. Владислав Пенов от софийския Cosmos (спечелил и престижната награда Ресторант на годината), Филип Захариев от ONÀ и Веселин Калев от aEstivum са първите шеф-готвачи, покрили високите критерии на организацията. Mastercard е международен партньор на JRE от над двадесет години и разширява партньорството на местна почва с новата възможност за млади момичета от професионални училища по обществено хранене да учат безплатно Culinary Аrts, професионална двугодишна програма в престижната академия HRC Academy в София. Студентите получават и стаж в мрежата на топ ресторантите на Европа, членове на JRE. Академията предоставя професионално образование и практически умения с най-високо качество и допринася за повишаването на нивото и устойчивото развитие на ХоРеКа сектора в България.

Партньорството между България и JRE стартира официално с пресконференция в HRC Academy с изявлението на Шеф Даниел Леман, президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Boutique Hotel Moosegg в Швейцария. Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев бяха официално представени като таланти с богатото наследство и иновативно мислене.

В JRE-Jeunes Restaurateurs винаги се стремим да създадем незабравими кулинарни преживявания, които преодоляват граници и обединяват културите чрез изкуството на храненето. Присъствието на България в семейството на JRE разширява нашия кулинарен пейзаж и културен обмен, подчерта Даниел Леман.

Българските вкусове са наше културно наследство и се гордеем, че оттук нататък ще бъде малко по-лесно да ги съхраняваме и превеждаме на модерния език на световната кухня – за гостите от чужбина, но и за нас самите. Според най-новото проучване* на Mastercard, 59% от българите смятат, че храненето в местен фамилно-управляван ресторант е привлекателно. Поздравяваме сектора с постоянното развитие и вдъхновение и се надяваме да приобщим повече момичета в професията с нашата стипендия. допълни Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Според проучването на Mastercard, почти една трета от българите (29%) биха искали повече кулинарни изживявания тази година, в сравнение с предходната. Вдъхновени от това търсене, по случай новината и 8-ми март, Mastercard и JRE се включиха в годишната церемония Бакхус Ресторант на Годината с изискано петстепенно гала меню, съставено от кулинарните творби на пет JRE шеф-жени готвачки от пет различни държави в Европа: Анет Теих (Франция), Вирджиния Каравита от Dimora Ulmo (Италия), Лоте Сандерс от ресторант ONE (Холандия), Тереса Гутиерес от Azafrán (Испания) и Флориана Ружич от ресторант San Rocco (Хърватия). 

Ролята на жените в гастрономията е темата на програмата на Mastercard и Гала вечерята за Ресторант на годината, тъй като данните показват, че едва 6%** от ресторантите в света се притежяват или управляват от жени шеф-готвачи. Още през 2020 г. Mastercard обяви ангажимента си да подкрепи 25 млн. жени предприемачи по света за приобщаване в световната икономика.

*Experience Economy Survey, 2024, Vitreous Worldwide, across 20 markets in Europe
**Chef’s Pencil 2022 study among 2286 Michelin-starred restaurants in 16 countries

ЗА JRE-Jeuns Restaurateurs

JRE-Jeunes Restaurateurs е асоциация на млади ресторатори и шеф-готвачи с една обща цел: да споделят таланта и любовта си към храната със съмишленици. С обширна мрежа от изключителни ресторанти JRE си поставя за цел повишаването на кулинарните преживявания, докато отглежда общност от страстни ценители на храната. Организацията се гордее с членуващите над 400 ресторанта и 160 хотела, разпръснати в 16 различни държави: Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватия, Германия, Франция, Ирландия, Италия, Нидерландия, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Шеф-готвачите на JRE-Jeunes Restaurateurs съчетават дълбока страст, кулинарно майсторство и уважение към местните съставки и традиции. Техните ресторанти предлагат завладяваща атмосфера, показвайки техните изключителни готварски умения.