Начало - Статии и новини - Новини - Международен ден на мавруда 2022: Да отдадем заслуженото на БЪЛГАРСКОТО ВИНО
Новини
   

Международен ден на мавруда 2022: Да отдадем заслуженото на БЪЛГАРСКОТО ВИНО

14 октомври 2022

За трета поредна година Българска асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира разнообразни събития, обединени от празника МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАВРУДА. Той е посветен на местните сортове, качественото българско вино и винен туризъм. Ражда се като идея през 2020, в една предизвикателна година, в която се отбелязва предпремиерно и виртуално - в социалните мрежи с призива да отворим бутилка българско вино. Въпреки че 2021 също беше тежка, с много забрани и ограничения, Денят на мавруда се случи, макар и в по-малки от предвидените мащаби. Бе честван в над 19 държави, а събитията, които над 70 винарски изби, ресторанти, винени барове, търговци и вносители на български вина в чужбина организираха за винени любители бяха над 100 само за месец! Това, което бе отложено поради пандемичните обстоятелства, е планирано за този октомври, че даже и повече. Благодарение на впечатляващо желанието на толкова сърцати хора да обединят един бранш и да накарат винените любители да пожелаят и да опознаят вината от местни сортове.

Какво ни очаква?

Три градски винени фестивала ще се проведат в три последователни съботи в най-големите градове в България. Селекция от забележителни български вина ще гастролира в страната, а кулинарните им акомпанименти ще бъдат регионални и различни във всеки град. Всъщност виненият лист е прецизно и коректно подготвен от екипа на БАВП – състои се само от местни сортове грозде (с превес на мавруда, разбира се) и включва над 35 етикета, като всяка изба може да участва с не повече от две вина. Към това трябва да се прибавят и няколко селектирани регионални вина на всеки от фестивалите, които ще направят още по-труден избора от качествени български вина пред посетителите – независимо дали са професионалисти или любители. Всички, които искат да открият нещо ново и интересно, да се повеселят и да уважат българското вино и огромните усилия на организаторите, са добре дошли. Входът и за трите фестивала е свободен, като ще се заплаща само консумацията.

URBAN WINE FEST VARNA на 15.10.2022 ще сложи началото на фестивалния сезон по случай Международния ден на мавруда, а избраната локация е култовото за морската ни столица арт пространство ReBonkers. Очаквайте винен бар със специална селекция български вина от местни сортове, морски (но не само) изкушения, с които майстори готвачи ще акцентират върху местните продукти и съчетанието им с български вина и джаз музика на живо.

URBAN WINE FEST PLOVDIV ще се проведе на 22.10.2022 на Площад Централен в Пловдив, до Пощата, на открито, под звуците на Духовия оркестър, пловдивския саксофонист DiAngelo и подбрана музика от DJ Manev. Шеф Чакъров и Кулинарна лаборатория ще акцентират върху съчетанието на вината от местните сортове, Дивата ферма ще ни предизвикват с ястия от Южен Сакар, а „уличната храна“ на Бар Samar ще придаде истински градски привкус на феста. 

URBAN WINE FEST SOFIA - замислен като единствения градски винен фестивал през 2021, тази година остава последен от серията фестове, но не по значение. Той ще е запомнящият се завършек на един винен октомври. Барът се мести в София, в ЛАРГО-то, на 29.10.2022, а кулинарни професионалисти ще ни провокират да намерим най-добрите ястия за вината. Тук ще бъдат Vino & Tapas, HRC, Ивайло Игнатов. За културно-музикалната програма ще се погрижат Софийският духов оркестър, Симфоничният оркестър, но се очакват и още изненади.

Точно на 26 октомври, Димитровден и деня симоволично посветен на древния местен сорт, ще се проведе международна конференция Международен ден на мавруда, която ще провокира дискусия за значението на местните сортове за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България. Международни (включително и двама Masters of Wine) и български специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг ще представят добри практики от страната и чужбина, а майсторските класове и кръглата маса ще насочат вниманието към темите райониране, търговия и износ. Конференцията е В2В и е насочена към лозари, винари, търговци, ресторантьори, туроператори и други винени специалисти.

Членовете на Българската асоциация на винените професионалисти организират посещението на международни винени специалисти, журналисти и блогъри, които не само ще присъстват на конференцията, но някои ще бъдат и лектори. Потвърдили присъствие са гости от Германия, Великобритания, Австрия, Испания, Унгария, Румъния, Сърбия, Словения, Полша, САЩ, Канада. Очаква ги динамичен опознавателен тур сред български винарски изби в Меката на мавруда (Тракийската низина), за да опознаят България като винена дестинация и нейното ранообразие от местни сортове.

Но всъщност всичко започва днес, на 14 октомври - за втора поредна година група от български журналисти тръгват на винен тур за медии, иницииран и организиран също от екипа на БАВП. Тазгодишната винена дестинация е Североизточна България. Кулминацията на пътуването ще бъде URBAN WINE FEST VARNA.

И всичко това в името на БЪЛГАРСКОТО ВИНО. Защото каузата на БАВП е популяризиране на българското вино и винен туризъм, които да заемат своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, изразителна идентичност и положителен имидж.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българска асоциация на винените професионалисти и тази година е подкрепена от Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Държавен фонд Земеделие, Столична община и Община Пловдив. Спонсори на събитието са MasterCard, Hoval и Herti, а за осъществяването му допринасят и множество партньори. На сайта mavrudday.com и в социалните мрежи може да бъде намерена допълнителна и актуална информация.