03 юли 2024
Midalidare Rock е фестивалът, който свърза великата рок музика и вино културата. Тази година големият рок-хепънинг ще се проведе от 12 до 14 юли. Наред с хедлайнерите Deep Purple, Mr.Big и Accept на голяма сцена ще видим още 13 световни банди. Последните две групи, които се включват в последния ден на фестивала са The Silent Wedding и Soundtruck.
Цялата програма от рок концерти, както и възможностите за настаняване, придвижване и закупуване на билети може да видите на midalidarerock.bg.
Освен качествена музика и страхотна атмосфера, ще има естествено мнооого и все добро вино. Да не забравяме, че домакини са самите Мидалидаре Естейт! А още една добра новина е, че може да получите и важни знания за виното – с привлекателната учебна програма в трите дни на феста. За трета поредна година доц. д-р Христо Спасов от УХТ Пловдив и нашите колеги Юлия Костадинова и Емил Коралов ще водят през деня интересни и обогатяващи класове по някои актуални или вечни винени теми, придружени с дегустации на страхотни вина. За любознателните към виното рок фенове това е един полезен и занимателен начин да прекарат част от времето до старта на рок изпълненията.
Всички класове са на цена от 40 лева. Във всеки от класовете ще се дегустират по 5 различни и внимателно подбрани вина.
Запознайте се с темите, лекторите и програмата:
Сензорен профил на вината – технологични акценти*
Лектор: доц. д-р Христо Спасов, ръководител на катедра Технология на виното и пивото в УХТ, Пловдив
Какви са начините за производство на бели, розови и червени вина? Кои са етапите и операциите, влияещи най-значимо върху качеството и сензорния профил на вината. С достъпна терминология ще бъде обяснено значението на сорта грозде, неговото качество и състояние, използваните дрожди, условията на ферментация, обработката, съхранението, съзряването в контакт с дървесина върху живота и потенциала на една вино.
+ Дегустация на 5 вина
13 юли 2024, събота, 15.00 часа
14 юли 2024, неделя, 16.30 часа
*курсът е подходящ за начинаещи любители на виното
Красотата на пенливите вина по света
Лектор: доц. д-р Христо Спасов, ръководител на катедра Технология на виното и пивото в УХТ, Пловдив
Какво е пенливо вино? По достъпен начин, но на професионален език се описват различните методи за производството му, предимствата и недостатъците на отделните подходи, описание на различните пенливите вина, произвеждани по света – сортове, категории, специфики.
+ Дегустация на 5 пенливи вина
13 юли 2024, събота, 18.00 часа
14 юли 2024, неделя, 15.00 часа
Нова Зеландия – втората родина на френската звезда совиньон блан*
Лектор: Юлия Костадинова, винен експерт и сомелиер, DiVino
Обичате белия ароматно-свеж совиньон блан от Нова Зеландия? Това е вашият дегустационен курс! Заедно ще открием как френският сорт покори Нова Зеландия и сърцата на всички винолюбители и се настани трайно на рафтовете във всички специализирани винени магазини в света. В дегустацията ще опитаме и първото вино от совиньон блан на Мидалидаре Естейт от Зеления остров, който обещава да се превърне в огромна сензация на пазара у нас.
Не пропускайте дегустация на 5 изключителни новозеландски совиньон блана!
12 юли 2024, петък, 18.00 часа
14 юли 2024, неделя, 18.00 часа
*курсът е подходящ за начинаещи любители на виното
Малбек – от Каор през Мендоса до Могилово
Лектор: Юлия Костадинова, винен експерт и сомелиер, DiVino
Малбек е интересен червен сорт, сравнително малко познат в България, но прочут по света. Произхожда от Каор, Франция, но намира втората си родина в Аржентина, която го превърна в истинска сензация в света на виното. В тази дегустация ще проследим пътя на сорта от неговата родина Каор до планините на Мендоса, Аржентина и ... до Мидалидаре в село Могилово, които са сред малкото български изби, които го винифицират самостоятелно.
Дегустацията включва 5 вина от сорта малбек – от Франция, Аржентина и България.
13 юли 2024, събота, 19.30 часа
Конвенционално, био, биодинамично, натурално – митове и истини
Лектор: Емил Коралов, винен експерт, DiVino
Всичко ново е добре забравено старо! Последният писък във виното са добре забравените натурални вина, които хората са произвеждали преди технологичната ера. Според някои, това са единствените вина, които стават за пиене, според други - развалена ферментирала напитка. Ще развенчаем и двата мита и ще си обясним заедно разликите, по време на дегустацията на 5 ярки представители на вина направени с различен, натурален подход.
12 юли 2024, петък, 16.30 часа
14 юли 2024, неделя, 19.30 часа
Drink local! 5 сорта от 5 места в света
Лектор: Емил Коралов, винен експерт, DiVino
За повечето пътешественици храненето с местна храна и пиенето на локални напитки е сред най-важната част от изживяването. Каква по-локална напитка от виното, а когато то е от местен сорт става още по-вълнуващо! Сортовете са хиляди, тези, които може да наречем местни - стотици. На курса ще разберете защо освен интересни, местните сортове са важни за развитието на регионите, и ще дегустирате 5 вина от местни сортове - 2 български и 3 вносни.
12 юли 24, петък, 19.30 часа
13 юли 24, събота, 16.30 часа
За резервации: +359 886 740886, lilia@midalidare.bg
Програма на винените класове по дни и часове:
Петък – 12 юли
16.30 Конвенционално, био, биодинамично, натурално – митове и истини, Емил Коралов
18.00 Нова Зеландия – втората родина на френската звезда совиньон блан, Юлия Костадинова
19.30 Drink local! 5 сорта от 5 места в света, Емил Коралов
Събота – 13 юли
15.00 Сензорен профил на вината – технологични акценти, доц. д-р Христо Спасов
16.30 Drink local! 5 сорта от 5 места в света, Емил Коралов
18.00 Красотата на пенливите вина по света, доц. д-р Христо Спасов
19.30 Малбек – от Каор през Мендоса до Могилово, Юлия Костадинова
Неделя – 14 юли
15.00 Красотата на пенливите вина по света, доц. д-р Христо Спасов
16.30 Сензорен профил на вината – технологични акценти, доц. д-р Христо Спасов
18.00 Нова Зеландия – втората родина на френската звезда совиньон блан, Юлия Костадинова
19.30 Конвенционално, био, биодинамично, натурално – митове и истини, Емил Коралов
На DiVino.Taste 2024 бяха представени близо 600 вина на 87 производители пред повече от 5500 професионалисти, ценители и винолюбители.